Νιώθεις ψυχικά αδύναμος; Ιδού μερικές… ασκήσεις για να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα!

Εφόσον καλείσαι να σηκώσεις τα «βάρη» της καθημερινότητας, την ώρα που οι προκλήσεις είναι πολλές και μη ελέγξιμες, οφείλεις να έχεις ψυχικό σθένος, πέρα από σωματικό.

Σύμφωνα μάλιστα, με την ψυχοθεραπεύτρια Έιμι Μορίν και το psychologytoday.com, υπάρχουν μερικές… ασκήσεις ώστε να δυναμώσεις τους πνευματικούς και ψυχικούς σου «μύες».

Επαναδιατύπωσε.

Η αρνητική σκέψη μπορεί να πάρει πολλές μορφές και μια από αυτές είναι η καταστροφολογία. Φράσεις όπως «δεν θα πάω στο πάρτι γιατί μπορεί να τρακάρω στον δρόμο» ή «ό,τι και αν μου πεις, δεν θα λειτουργήσει ποτέ», δεν βοηθούν.

Για αυτό, μόλις την πεις (και το συνειδητοποιήσεις) κάνε μια παύση και πες: «Αν δουλέψουμε μαζί και σκληρά, θα τα καταφέρουμε» ή «θα πάω εκεί που με κάλεσαν και αν συμβεί κάτι να ξέρεις θα σε καλέσω αμέσως». Οι κακές ημέρες είναι μέρος της ζωής όλων, μα οι κακές σκέψεις δεν (πρέπει να) έχουν θέση στην καθημερινότητά μας.

Βάλε στόχους.

Είναι από μόνο του μια πρόκληση το να βάζεις στόχους και να μην ονειρεύεσαι απλά. Ένας από τους πιο απλούς και συχνούς προβληματισμούς των ανθρώπων είναι να χάσουν κιλά. Οι περισσότεροι λένε: «Πρέπει να χάσω 15 κιλά» ή «Πρέπει να φτάσω στα 65 κιλά, όσο ήμουν και στο παρελθόν».

Αντί αυτών όμως, των φράσεων, πες στον εαυτό σου: «Θα χάσω 3 κιλά αυτόν τον μήνα και μετά βλέπουμε». Δηλαδή, φτιάξε μικρότερους στόχους που είναι συνάμα υλοποιήσιμοι. Εξάλλου, κάθε στόχος που εκπληρώνεται, σε γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Προετοιμάσου.

Πρόβλημα πολλών είναι ότι δεν ξέρουν πώς να αλλάξουν συνήθειες. Θέλουν το σώμα που έχει η αγαπημένη τους celebrity αλλά ούτε αθλούνται ούτε προσέχουν τι τρώνε. Θέλουν κύρος αλλά δεν δουλεύουν προς την επιθυμία τους. Θέλουν δηλαδή αλλά δεν κάνουν.

Σημασία έχει λοιπόν, να αλλάξεις συνήθειες. Αν θες να αθληθείς, πρώτο βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια και ρούχα δίπλα στο κρεβάτι σου και ρύθμισε το ξυπνητήρι σου ώστε όταν ξυπνήσεις να μην τα ψάχνεις το πρωί. Αν θες να σε ξεχωρίσουν όντας φοιτητής ή εργαζόμενος, πλησίασε τον καθηγητή ή τον εργοδότη και ζήτα να αναλάβεις κάτι παραπάνω, όπως να συμμετέχεις σε μια έρευνα ή να γίνεις ο βοηθός του.

Κάνε κάτι δύσκολο.

Μην αφήνεις καμία ημέρα να κυλάει χωρίς να αποτελείς ο ίδιος πρόκληση για τον εαυτό σου. Αν δυσκολεύεσαι να «κόψεις» τη ζάχαρη και χτες έφαγες, για παράδειγμα, 4 κομμάτια σοκολάτα, σήμερα φάε 2 και αύριο κανένα. Αν σκέφτεσαι τι μαθήματα να διαλέξεις, πάρε 4 εύκολα ή βατά και 2 δύσκολα, τηρώντας την αναλογία «60-40».

Βάλε μικρές προκλήσεις επί σκοπού. Έτσι, θα δεις και τα όριά σου και θα πετύχεις τον στόχο σου σιγά – σιγά, ενώ μπορείς να σε επιβραβεύεις κιόλας για την καλή σου επίδοση.

Μην τα παρατάς στα δύσκολα

Συνέχεια του προηγούμενου είναι όχι μόνο να επιλέξεις το δύσκολο αλλά και όταν η κατάσταση ζορίζει, να μην τα παρατάς. Μην αφήσεις τις καταστάσεις να σε παρασύρουν. Έχεις «δικαίωμα» να αποστασιοποιηθείς ελαφρώς αλλά σε καμία των περιπτώσεων να μην τα παρατήσεις.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις λοιπόν, είναι τη στιγμή που σκέφτεσαι να τα παρατήσεις να απομονωθείς για 10 λεπτά ώστε να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου, τον τελικό στόχο και πως τα στάδια μέχρι εκεί, αποτελούν μικρές δοκιμασίες που καλείσαι να περάσεις.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είσαι απαισιόδοξος; 4 λόγοι για να αλλάξεις στάση ΤΩΡΑ

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

«Θα το κάνω μετά, μαμά». Πώς να χειριστεί ο γονιός την παιδική αναβλητικότητα;

Σχετικά άρθρα