5+1 αντικείμενα που «βοηθούν» στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Τι πρέπει να προσέχετε;

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει 2 στελέχη του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά και θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «National Science Review» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε έναν νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Υπάρχουν 2 «είδη» κορωνοϊού: το επιθετικό και το λιγότερο επιθετικό

Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος. Το επιθετικό στέλεχος βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει… έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία. Για αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα. Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να μεταδοθεί στην πορεία.

Όμως, λόγω του μικρού δείγματος των ασθενών (103), στους οποίους βάσισαν τις εκτιμήσεις τους, οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματα τους είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερη μελέτη, με συνδυασμό γενετικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων.

Πότε θα βγει το εμβόλιο;

Άλλοι επιστήμονες στη Βρετανία χαρακτήρισαν ενδιαφέροντα τα πρώτα αυτά ευρήματα, αλλά εξέφρασαν την επιφύλαξη τους για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Εφόσον όντως ο νέος κορωνοϊός έχει διπλό «πρόσωπο», η ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου, κάτι που πλέον αναμένεται από το 2021, θα είναι πιο δύσκολη.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ως χειρότερο δυνατό σενάριο να μολυνθεί έως το 80% του πληθυσμού της χώρας (με σχετικά υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων) και οι επιστήμονες της χώρας προβλέπουν ότι το ξέσπασμα του ιού θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες.

Ποια αντικείμενα «βοηθούν» στην εξάπλωση του ιού;

Το καλύτερο μέτρο είναι η πρόληψη και σκοπός είναι ο καθένας να προστατευτεί αν και καθημερινά, όλοι ερχόμαστε σε επαφή με διάφορους χώρους και αντικείμενα. Μάλιστα, έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το δωμάτιο όπου βρίσκονται και την τουαλέτα τους.

Για αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη να καθαρίζονται τακτικά οι επιφάνειες, όπως οι λεκάνες και οι νιπτήρες Μερικά ακόμα αντικείμενα που «βοηθούν» στην εξάπλωση του ιού, είναι:

  • τα χρήματα (χαρτονομίσματα και κέρματα),
  • τα πόμολα και οι χειρολαβές,
  • τα κοινόχρηστα μηχανήματα (όπως ΑΤΜ και μηχάνημα για εισιτήρια)
  • τα ΜΜΜ (όπως αεροπλάνα και λεωφορεία)
  • τα νοσοκομεία και ειδικότερα, τα επείγοντα.

Για αυτό, πάντα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νέος κορωνοϊός: Οδηγός για να ΜΗΝ υποκύψεις στον πανικό της πανδημίας

Τι (δεν) γνωρίζεις για τον κορωνοϊό; Ο χρήσιμος οδηγός με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις που σε αφορούν

Οδηγός διατροφής για να μην κολλήσεις τον κορωνοϊό. 12 ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό

Ταξιδεύετε με αεροπλάνο; 9 πρακτικές συμβουλές για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό

Σχετικά άρθρα