Θες να χάσεις κιλά με τη διαλείπουσα νηστεία; Δες τι ώρα πρέπει να είναι το τελευταίο γεύμα σου!

Μπορεί κάποιοι να τρομάζουν στο άκουσμα της λέξης «νηστεία», μα η διαλειμματική νηστεία που συνεχώς κερδίζει… έδαφος την τελευταία πενταετία, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ σαν τάση, φαίνεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που αυξάνονται κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό.

Ο Δρ. Πολ Φαρατζιάν κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε συνέντευξη για το εν λόγω θέμα με αφορμή την ομιλία του «Η σημασία της Χρονοδιατροφής στη Ρύθμιση του Μεταβολισμού» στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας.

Χάνεις και βάρος και σωματικό λίπος

Αν και είναι ένας καινούριος ερευνητικός τομέας, είναι πολλά υποσχόμενος, ενώ, όπως δηλώνει ο κ. Φαρατζιάν, δεν παίζει ρόλο μόνο το πόσο και το τι τρως, αλλά και ο χρόνος που τρως. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται μόνο μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους, και ειδικά στην περιφέρεια της μέσης, που σημαίνει και μείωση σπλαχνικού λίπους, που είναι το κακό για τον οργανισμό μας λίπος.

Είναι πιο αποτελεσματικός ο μεταβολισμός

«Αυτό που δείχνει η πλειονότητα των μελετών, είναι ότι λόγω μεταβολικών καταστάσεων και ενός κιρκαδικού ρυθμού έκκρισης ορμονών στο ανθρώπινο σώμα, η ικανότητα μεταβολισμού της τροφής και της αφομοίωσης της, τις πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, είναι καλύτερη από ότι αργά το βράδυ».

Υπάρχουν οφέλη για την καρδιά και το αναπνευστικό

Υπάρχει μια καλύτερη ισνουλινοευαισθησία, άρα και μικρότερος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, όπως υποστηρίζει ο διατροφολόγος. «Υπάρχουν και άλλες επιδράσεις κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του οργανισμού, στον μηχανισμό δηλαδή που έχει το ίδιο το σώμα να μάχεται τις ελεύθερες ρίζες και γενικά τις απειλές που δέχεται».

Έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες!

«Κάτι που έχει σαν συνέπεια την προστασία της καρδιάς, γενική αντιφλεγμονώδη δράση στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και αντιγηραντικές ιδιότητες».

Οι 3 τύποι της διαλειμματικής νηστείας

Η διαλειμματική νηστεία ή διαλείπουσα διατροφή έχει τρεις βασικούς τύπους, σύμφωνα με τον κ. Φαρατζιάν:

  • Δύο μέρες της εβδομάδας με πολύ λίγες θερμίδες που ακολουθούνται από μέρες φυσιολογικής διατροφής.
  • Σε πιο ακραία μορφή να αφήνει κάποιος μέρες κενές από θερμίδες, δηλαδή να πίνει μόνο υγρά και τις υπόλοιπες μέρες κανονική διατροφή.
  • Η πιο ήπια μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι το γνωστό πλέον 16/8, δηλαδή τρώμε σε διάστημα 8 ωρών και τις υπόλοιπες 16 δεν τρώμε, ή 18/6 που κάνουν κάποιοι, αν μπορούν να αφήσουν το στομάχι τους κενό περισσότερες ώρες.

Τι ώρα πρέπει να είναι το τελευταίο γεύμα;

Μετά τις μέρες ή ώρες νηστείας ακολουθείται κανονική διατροφή. Όπως τονίζει ο γνωστός διατροφολόγος, τις μέρες ή τις ώρες που ακολουθούν τη νηστεία, δεν τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, αλλά ακολουθούμε μια κανονική διατροφή.

Επίσης, για να δώσει η διαλειμματική νηστεία τα μέγιστα οφέλη, το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να γίνεται στις 16.00 ή το αργότερο στις 18.00 το απόγευμα. «Το να μεταφέρει κάποιος το βραδινό φαγητό μετά τις έξι, φαίνεται ότι κυρίως σε επίπεδο απώλειας λίπους και ειδικά κοιλιακού λίπους δεν δουλεύει».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 8 οφέλη της νηστείας για την υγεία μας. Τι κερδίζουν όσοι την τηρούν;

Διαλείπουσα νηστεία ή fasting: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτόν τον τύπο δίαιτας

Κάνε τη δίαιτα των 16 ωρών που έχει… τρελάνει το Χόλιγουντ!

Διαλειμματική νηστεία: Επιτρέπεται το γάλα στον καφέ;

Σχετικά άρθρα