Είναι θύμα bullying το παιδί σου; Βήμα προς βήμα τι να κάνεις αν είσαι γονιός

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε όλον τον χρόνο. Από την εμπειρία μας, αυτό που απασχολεί γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς είναι το πώς θα τον αντιμετωπίσουν.

Γράφει η ψυχολόγος Ανδριάννα Γεροντή

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο άρθρο θα εστιάσουμε την προσοχή μας στον γονέα και στο τι μπορεί εκείνος να κάνει για να αντιμετωπίσει το bullying που αντιμετωπίζει το παιδί του συγκεκριμένα στον χώρο του διαδικτύου.

Πού γίνεται bullying;

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως, από την αρχή. Ένα παιδί ή ένας έφηβος μπορεί να δεχτεί εκφοβισμό είτε στον χώρο του σχολείου ή του φροντιστηρίου ή μιας αθλητικής δραστηριότητας είτε πλέον, με τη διαδεδομένη χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανηλίκων ή και ενηλίκων που δέχονται μαζική επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές οι επιθετικές ανταλλαγές μηνυμάτων, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονται με δημοσιοποίηση προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο μπορούν να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες και τραυματικές για τον αποδέκτη τους. Πολλές φορές δε, οι επιπτώσεις τους βγαίνουν και στον χώρο του σχολείου την επόμενη μέρα.

Τι να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει;

Σε όλη αυτήν την άδικη και άνιση επίθεση ο γονιός καλείται να στηρίξει το παιδί του με τους σωστούς τρόπους:

  • Υπενθυμίστε στο παιδί τις δικές του αξίες.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο το παιδί σας έχει ανάγκη να έρθει σε επαφή με τις βασικές του αξίες. Πρέπει να του υπενθυμίσετε μέσα από λόγια αλλά και πράξεις τους λόγους για τους οποίους εσείς πιστεύετε σε αυτό: Ποια είναι τα μοναδικά του προτερήματα; Για ποιες ικανότητές του σας κάνει καθημερινά υπερήφανους;

Στη συνέχεια, πρέπει να τονίσετε τις διαφορές που έχει με τα άλλα παιδιά που αυτή τη στιγμή του επιτίθενται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πέσει στο επίπεδό τους για να τους αντιμετωπίσει. Πρέπει να το κάνει, χωρίς να απαρνηθεί τον εαυτό του και τις μοναδικές αξίες του.

Τονίστε στο παιδί σας πως αυτό που αντιμετωπίζει εκείνη τη στιγμή είναι ανώριμο, άγριο και επιθετικό, ενώ εκείνο έχει μάθει να είναι ώριμο, υπεύθυνο και ευγενικό με τους ανθρώπους γύρω του. Το να υπερασπιστεί τις αξίες του είναι αυτό που θα του δώσει αυτή τη στιγμή τη δύναμη που χρειάζεται. Και για αυτόν τον λόγο νιώθετε και εσείς οι γονείς του υπερήφανοι.

  • Αποθηκεύστε και αναφέρετε τα αποδεικτικά στοιχεία.

Μάθετε στο παιδί σας να τραβήξει και να σώσει αμέσως ένα στιγμιότυπο οθόνης από το επιζήμιο περιεχόμενο προκειμένου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδείξει τα λεγόμενά του. Η καταγραφή αυτών των στοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή θα σας δώσει τη δυνατότητα να λάβετε περαιτέρω μέτρα αργότερα. Μπορεί να αποφασίσετε να μοιραστείτε τα στοιχεία με το σχολείο ή ακόμα και με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, θα χρειαστείτε τα αποδεικτικά στοιχεία που πρέπει να αποδείξετε στις αρχές επιβολής του νόμου, όπως εάν υπήρξε απειλή βλάβης ή εάν το περιεχόμενο είναι παράνομης σεξουαλικής φύσης. Μπορεί επίσης να θέλετε να αναφέρετε την κατάχρηση στον πάροχο υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) αν ο εκφοβισμός πραγματοποιήθηκε σε συγκεκριμένο λογαριασμό ή ιστότοπο κοινωνικών μέσων.

Σχεδόν όλες οι εταιρίες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και οι υπηρεσίες blogging έχουν θεσπίσει πολιτικές που εμποδίζουν τους χρήστες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους ακατάλληλα. Μπορεί επίσης να έχετε τη δυνατότητα να αφαιρέσετε το συγκεκριμένο προσβλητικό περιεχόμενο.

Όλες αυτές οι διορθωτικές ενέργειες θα απαιτούν αποδεικτικά στοιχεία – γι ‘αυτό και πάλι, βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματοποιήσει λήψη στιγμιότυπου και καταθέστε με ασφάλεια το καταχρηστικό περιεχόμενο αμέσως.

  • «Κόψτε» κάθε επικοινωνία με τους θύτες.

Εάν είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αποκλείει τον άνθρωπο/ ή τους ανθρώπους αν είναι πολλοί που κάνει το διαδικτυακό bullying από όλους τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων. Εάν είναι απαραίτητο, μπλοκάρετε επίσης τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων.

Καλό θα ήταν επίσης, να ζητήσετε από το παιδί σας να διακόψει προσωρινά τον λογαριασμό του και να κάνει μια διαδικτυακή αποτοξίνωση που μόνο καλό θα του κάνει. Μπορεί αυτή η προσωρινή αποχή από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αυτή την στιγμή να μην φαντάζει και πολύ «δίκαιη» στα μάτια του, αλλά είναι ένα σίγουρος τρόπος που θα το προστατεύσει από την βλαβερή κακοποίηση και να το βοηθήσει να διατηρήσει την ψυχική του ευημερία.

Μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφαλείας, δίνοντας τον απαραίτητο χώρο και χρόνο σε κάθε παιδί, θα δημιουργηθεί ένα θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό την κατανόηση των ιδιαίτερων δυσκολιών κάθε παιδιού, δίνοντας έμφαση στα δυνατά του στοιχεία, στην ενθάρρυνση για ανάληψη πρωτοβουλιών, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αυτοεκτίμησή του. Έτσι, θα μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του και τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

bullying sexoualiki parenoxlisi

Στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ έχουμε τη διεξαγωγή σεμιναρίων όπως το «Bullying και Αυτοεκτίμηση». Απευθύνεται τόσο σε φοιτητές παιδαγωγικών, ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, όσο και σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, προσφέρουμε δωρεάν για 3 μήνες τη «Συμβουλευτική Εφήβων». Αφορά στη στήριξη παιδιών που βρίσκονται στην περίοδο της εφηβείας και περιλαμβάνει κατανόηση των συμπεριφορών, των συναισθημάτων, των σκέψεών τους. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο συντροφεύει τον έφηβο στην ενηλικίωση. Τον βοηθά να δομήσει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.

Ανδριάννα Γεροντή
Διευθύντρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ
Ανασυνδυασμένη Ψυχοθεραπεύτρια
Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ
Δόκιμο μέλος της ΕΕΑΣΘΣΨ
Επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μέλος της IARPP
www.kethesy.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιος φταίει για την ενδοσχολική βία; Η σιωπή δεν είναι λύση, μίλα!

Θύμα bullying και ξυλοδαρμού επειδή είμαι ομοφυλόφιλος; Η προσωπική μου ιστορία

Σχετικά άρθρα