Οι ειδικοί απαντούν: Είναι δυνατόν μια γυναίκα να «μισεί» μια άλλη;

Σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, εμφορείται από προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που εκπόνησε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες στην πολιτική ή στις επιχειρήσεις από τις γυναίκες. Επίσης, οι σπουδές στο πανεπιστήμιο είναι πιο σημαντικές για έναν άνδρα σε σχέση με μια γυναίκα και οι άνδρες πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην αγορά εργασίας, διότι οι θέσεις είναι λιγοστές.

Οι 9 στους 10 ανθρώπους τρέφουν προκαταλήψεις κατά των γυναικών

Οι 9 άνθρωποι στους 10 στον κόσμο, των γυναικών συμπεριλαμβανομένων, εμφορούνται από τουλάχιστον μια τέτοια προκατάληψη, όπως συμπεραίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ, με βάση δεδομένα από 75 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του πληθυσμού του πλανήτη.

Τα ποσοστά τους είναι υψηλότερα στο Πακιστάν (99,81%), στο Κατάρ (99,73%) και στη Νιγηρία (99,73%). Η Ανδόρα (27,01%), η Σουηδία (30,01%) και η Ολλανδία (39,75%) αντίθετα συγκαταλέγονται στους «καλούς μαθητές». Στη Γαλλία, πάνω από 1 στους 2 (το 56%) τρέφει τουλάχιστον μια σεξιστική προκατάληψη.

Ωστόσο, η μελέτη δεν συμπεριλαμβάνει δεδομένα για την Ελλάδα. Το ΠΑΗΕ τονίζει ότι, «παρά τις δεκαετίες προόδου», συνεχίζουν να εγείρονται «αόρατοι φράκτες» μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. «Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων περνάει από την εξάλειψη των προκαταλήψεων», σύμφωνα με τον Πέντρου Κονσεϊσάου, ανώτερο στέλεχος του Προγράμματος, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Θεωρείται… φυσιολογικό ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του!

«Η δουλειά που έγινε με μεγάλη αποτελεσματικότητα για να τερματιστεί το χάσμα ως προς την υγεία και την παιδεία πρέπει τώρα να εξελιχθεί, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που εγείρει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις: η βαθιά ριζωμένη προκατάληψη – τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών – εναντίον της αληθινής ισότητας», υπερθεμάτισε ο διευθυντής του Προγράμματος, ο Άχιμ Στάινερ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προτρέπει κυβερνήσεις και θεσμούς να υιοθετήσουν «νέα πολιτική προσέγγιση για να αλλάξουν πεποιθήσεις και πρακτικές που αποτελούν διάκριση» σε βάρος των γυναικών. Και να μειωθεί το ποσοστό που ίσως «παγώνει» περισσότερο από κάθε άλλο το αίμα: Το 28% των ανθρώπων στον κόσμο θεωρεί… φυσιολογικό ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του…!

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είσαι γυναίκα; Αυτό το σωματικό χαρακτηριστικό «δείχνει» αν θα πάθεις άνοια

Τι είναι η ενδομητρίωση; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει μια γυναίκα

Πώς να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό; 4 κατηγορίες ατόμων που δεν θα το κάνουν ποτέ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X