Νιώθεις ενοχλήσεις στη μέση της περιόδου σου; «Πόσες ημέρες θα κρατήσει ο πόνος;»

Μέχρι πόσες ημέρες μπορεί να κρατήσει ο ελαφρύς πόνος στην ωορρηξία αν υπολογίσουμε πως ξεκίνησε τη δέκατη περίπου μέρα του κύκλου;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής

Ο πόνος στην μέση της περιόδου είναι ένα συχνό φαινόμενο σε πολλές γυναίκες, περίπου 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο και διαρκεί από λίγα λεπτά έως περίπου και 1 – 2 ημέρες και συνήθως εντοπίζεται σε μια από τις 2 μεριές, ανάλογα με τη μεριά από την οποία έχει γίνει η ωορρηξία.

Πολλές γυναίκες εκείνες τις ημέρες μπορεί να παρατηρήσουν και λίγο αίμα ή πιο αυξημένα κολπικά υγρά. Ο πόνος αυτός αποκαλείται και «mittelschmerz». Κάποιες φορές ο πόνος αυτός μπορεί να κρατάει πιο πολύ ή και να είναι πιο έντονος, ενώ πιο σπάνια συμβαίνει μία κατάσταση που λέγεται ρήξη ωχρού σωματίου και μπορεί να είναι σοβαρή, με πολύ έντονο πόνο (συνήθως προκαλείται μετά από σεξουαλική επαφή ή έντονη άσκηση) που χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο ή και χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση αν ο πόνος αυτός είναι επαναλαμβανόμενος, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος αφού πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και κάνει μια πλήρη γυναικολογική εξέταση (κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα και τεστ Παπανικολάου εφόσον απαιτείται), θα μπορέσει να σας κατευθύνει κατάλληλα και να συζητήσετε μαζί του τις επιλογές που έχετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το σύμπτωμα.

Πάνος Αντσακλής
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επαφή στην ωορρηξία: Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Έχεις πονόλαιμο και βήχα; Τα 6 βότανα που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα αμέσως

«Ψηλάφισα ένα εξόγκωμα στην ευαίσθητη περιοχή. Πού μπορεί να οφείλεται; Έχω τρομοκρατηθεί!»

Σχετικά άρθρα