«Είναι απαραίτητη η χορήγηση προγεστερόνης» στην εγκυμοσύνη για έναν… υγιή πλακούντα;

Σε περίπτωση που ο πλακούντας βρίσκεται χαμηλά σε υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, αλλά σε επόμενο σκανάρισμα ανεβαίνει, είναι η χορήγηση προγεστερόνης απαραίτητη ή προληπτική;

Δεν έχω βρει επιστημονικές δημοσιεύσεις που να το υποστηρίζουν αυτό.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής

Η χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα είναι κάτι που συναντάμε σε περίπου 1 στις 20 εγκύους στο 2ο τρίμηνο της κύησης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών με χαμηλό πλακούντα στο 2ο τρίμηνο, όταν γίνεται επανέλεγχος στο 3ο τρίμηνο – περίπου όταν γίνεται το υπερηχογράφημα 3ου τριμήνου ή Doppler – ο πλακούντας έχει ανέβει (περίπου στο 90% των περιπτώσεων).

Στις περισσότερες περιπτώσεις λοιπόν συστήνεται απλή παρακολούθηση. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που να συστήνουν την χορήγηση προγεστερόνης με σκοπό να βοηθήσουν στην άνοδο του πλακούντα. Η χορήγηση προγεστερόνης συστήνεται κυρίως για την πρόληψη πρόωρου τοκετού σε επιλεγμένες ομάδες εγκύων.

Σε ποιες περιπτώσεις η χορήγηση προγεστερόνης βοηθάει;

Επειδή ο έλεγχος για τη θέση του πλακούντα γίνεται κυρίως με κολπικό υπερηχογράφημα και ταυτόχρονα γίνεται και μέτρηση του τραχήλου της μήτρας, εφόσον το μήκος του τραχήλου της μήτρας είναι κάτω από ένα όριο, έχει φανεί από μελέτες ότι η χορήγηση προγεστερόνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Σε αυτήν την ομάδα εγκύων που έχει φανεί ότι η χορήγηση προγεστερόνης βοηθάει, συστήνεται η χορήγηση προγεστερόνης μέχρι την 36 – 37η εβδομάδα της κύησης.

Πάνος Αντσακλής
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Ψηλάφισα ένα εξόγκωμα στην ευαίσθητη περιοχή. Πού μπορεί να οφείλεται; Έχω τρομοκρατηθεί!»

Εγκυμοσύνη. Οι 10 πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις και πώς να τις αντιμετωπίσεις με επιτυχία!

Τεστ εγκυμοσύνης: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις – Είναι αξιόπιστα;

Σχετικά άρθρα