«Με τι μπορώ να αντικαταστήσω τις τροφές που περιέχουν γάλα; Με ενοχλούν αλλά τις λατρεύω!»

Έχω καταλάβει ότι τα γαλακτοκομικά με ενοχλούν και τα αποφεύγω γιατί πονάω και πάω τουαλέτα. Αλλά τα λατρεύω, κυρίως τα τυριά!

Και δεν θέλω να τα αφαιρέσω από αυτά που τρώω. Με τι μπορώ να τα αντικαταστήσω; Γενικά δεν είμαι vegan. Επίσης, γίνεται να τα συνδυάζω με κάτι ώστε η επίδρασή τους να μην είναι τέτοια ώστε να αποφεύγω τους όποιους πόνους;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας

Τα συμπτώματα που σημειώνετε, φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Θα χρειαστεί πρώτα να επισκεφθείτε κάποιον γαστρεντερολόγο προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε πρώτα να υπάρξει μια σαφής διάγνωση και στη συνέχεια σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο να προχωρήσετε προς τη σύνταξη ενός κατάλληλου διαιτολογίου για το θέμα σας.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Μου έχουν πει πόσο σημαντικό είναι το κάλιο. Για αυτό θέλω να μάθω ποιες τροφές είναι αυτές που το παρέχουν. Άρα ποιες είναι αυτές; Και είναι τόσο σημαντικό για το σώμα;

Α: Το κάλιο ενεργεί ως ηλεκτρολύτης και αυτό είναι το μέταλλο που απαιτείται για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, του μυϊκού ιστού και άλλων σημαντικών συστημάτων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα περισσότερα φρούτα, η μπανάνα, τα αβοκάντο, η σταφίδα, η γλυκοπατάτα, η πατάτα, η ντομάτα, το πλήρες γάλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, η αγκινάρα, τα όσπρια, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι και κατά προτίμηση αφού πρώτα τους έχετε μουσκέψει από 30 λεπτά μέχρι 2 ώρες σε νερό…!

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
[email protected]
www.diatrofi.gr
www.keadd.gr
2102718360

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις πονόλαιμο και βήχα; Τα 6 βότανα που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα αμέσως

Το… μυστικό της Σάντρα Μπούλοκ για το «απόλυτο» cheat day στη διατροφή σου!

Άφθες στο έντερο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Σχετικά άρθρα