Πώς μαθαίνουμε το παιδί να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα;

Ο γιος μου ξεκίνησε από μόνος του να πηγαίνει στη τουαλέτα. Δεν ήθελε πλέον να φοράει πάνες και μάλιστα έμενε στεγνός και όλο το βράδυ. Ξυπνάει κιόλας μέσα στη νύχτα για να πάει τουαλέτα.

Αλλά τώρα εντελώς ξαφνικά αρνείται να κάτσει στη λεκάνη και δείχνει σαν να φοβάται. Όμως δεν θέλει να τα κάνει και πάνω του παρόλο που του βάλαμε ξανά την πάνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να τα κρατάει για ώρα και να τρέχει πάνω – κάτω πανικόβλητος.

Ζητάει να πάει στη τουαλέτα και μόλις μπει θέλει να βγει αμέσως. Στο τέλος τα κάνει επάνω του και του εξήγησα πως δεν με απασχολεί πού θα τα κάνει, αρκεί να μη τα κρατάει. Γιατί ξαφνικά, όμως, και χωρίς εμφανή λόγο, άλλαξε συμπεριφορά;

Στο ερώτημα απαντά η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα

Η υπόθεση σας για πισωγύρισμα είναι σωστή. Πάντα πριν από ένα μεγάλο βήμα, κάνουμε λίγο όπισθεν για να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε τις δυνάμεις να προχωρήσουμε. Συμβαίνει συνέχεια στα πρώτα χρόνια των παιδιών. Οι χειρισμοί σας φαίνονται πολλοί σωστοί.

paidi toualeta

Η αντίδραση φαίνεται να έχει σχέση με κάποιο γεγονός σχετιζόμενο με την τουαλέτα. Μερικές φορές αρκεί ένα μικρό ταρακούνημα του παιδικού καθίσματος της τουαλέτας για να τρομάζουν τα παιδιά και να αποφεύγουν να πλησιάσουν.

Τι μπορεί να φταίει;

Όσο εσείς είστε σταθερή και δεν τον πιέζετε, θα ξεχάσει αυτό που τον τρόμαξε και με την βοήθεια σας θα ξανά δοκιμάσει. Πάντως, καλό είναι να ελεγχθεί αν συνέβη κάτι στις σχολικές τουαλέτες. Επίσης, ελέγξτε αν εμφάνιζε δυσκοιλιότητα αυτές τις μέρες, λόγω διατροφής γιατί μπορεί μια επώδυνη κένωση να τον πόνεσε και να συνδύασε το αίσθημα με την νέα συνθήκη της τουαλέτας.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με κατάλληλη διατροφή μπορείτε να τον βοηθήσετε να αποφύγει επεισόδια δυσκοιλιότητας. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα ξεχάσει αυτό που τον τρόμαξε και θα ξανδοκιμάσει. Μπορείτε να τον ενισχύσετε βάζοντας σταδιακούς στόχους που επιθυμεί ώστε να έχει κίνητρο και να ικανοποιηθεί με το αποτέλεσμα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τοξικοί γονείς: Πώς μπορούν να… στιγματίσουν ένα παιδί;

Κλεπτομανία στα παιδιά: Πώς να το χειριστεί ο γονέας;

Παιδικός έρωτας: Με χώρισε αλλά με ζηλεύει παράφορα! Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα