Κορωνοϊός. Έχεις άσθμα; Μάθε τι πρέπει να προσέχεις!

Η πανδημία από τον COVID-19 προκαλεί ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Τα κρούσματα λόγω του κορωνοϊού, αυξάνονται διαρκώς και οι ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να είναι αρκετά προσεκτικοί. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες των ομάδων βρογχικού άσθματος και ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, «οι παθήσεις αυτές έχουν σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Σημειώνουν ότι εάν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. «Ο κορωνοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας».

Για τους ασθενείς με άσθμα

Για τους ασθενείς με άσθμα οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. «Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα τη συνεχίζουμε κανονικά».

Όπως προσθέτουν, για «τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής».

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, ώστε να αξιολογηθούν πριν πάνε στο νοσοκομείο. «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο», υπογραμμίζουν.

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ συμβουλεύουν να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία στο σπίτι, να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα.

Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν, να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους. Υπενθυμίζεται, ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας.

Και για τις δύο παθήσεις οι επιστήμονες προτάσσουν το εξής: «Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, μένουμε σπίτι, ζητάμε από τους γύρω μας να μας προστατέψουν και τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η βιταμίνη D «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού. Ό,τι πρέπει να ξέρεις!

«Πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για τον κορωνοϊό;» Τι να αποφύγετε να τους πείτε…!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα