Καρκίνος του μαστού. Μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες άνω των 70 ετών;

Πολλές είναι οι γυναίκες που μετά την ηλικία των 70 ετών, πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν πλέον από καρκίνο του μαστού και αμελούν τον απεικονιστικό τους έλεγχο.

Όμως, ο καρκίνος του μαστού δεν… σέβεται την ηλικία και η φθορά των κυττάρων θεωρείται η «πύλη» για κακοήθεια.

Γράφει ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης

Κινδυνεύουν όμως να νοσήσουν, μιας και ο καρκίνος του μαστού δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην τρίτη ηλικία. Και πράγματι, τα περιστατικά αγνόησης των ετήσιων ελέγχων από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από εκείνη που θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο από τη νόσο, ολοένα και μεγαλώνουν.

Αυτό είναι και ένα στοιχείο που υποδηλώνει την άγνοια για τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, που δυστυχώς φαίνεται ότι αυτός συνδέεται άμεσα με τη φυσιολογία των κυττάρων και την επακόλουθη λόγω των χρόνων φθορά τους.

Να κάνουν μαστογραφία οι γυναίκες άνω των 70;

Φυσικά η εξέλιξη του καρκίνου του μαστού εφόσον εκδηλωθεί σε αυτές τις ηλικίες είναι σαφώς πιο αργή με μικρό ποσοστό θνησιμότητας, ενώ συνήθως τα περιστατικά αυτά δεν είναι καν χειρουργήσιμα, εφόσον η φυσική κατάσταση της ασθενούς δεν το επιτρέπει, λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, όπως καρδιακά και αναπνευστικά.

Ωστόσο, απαιτούν διαδερμική βιοψία και ανάλογα με το αν οι βιοδείκτες το επιτρέπουν, υπάρχει η δυνατότητα να υποστραφούν με απλή από του στόματος θεραπεία.

Αποτελεί κοινό τόπο και παρότρυνση στις γυναίκες άνω των 70 ετών να μην παραλείπουν τη μαστογραφία τους έστω και ανά 2 χρόνια, δεδομένου ότι η μαστογραφία αποτελεί την απαραίτητη απεικονιστική τεχνική για τον καρκίνο του μαστού.

Πέτρος Μαλακάσης
Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού
Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών
Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος μαστού: Τι είναι η προφυλακτική μαστεκτομή, πότε και γιατί γίνεται;

Καρκίνος μαστού: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συντελέσει στη διάγνωσή του;

Μεταστατικός καρκίνος μαστού: Μύθοι και αλήθειες

Σχετικά άρθρα