«Μένουμε σπίτι». 9 δραστηριότητες για εσένα και το παιδί σου ώστε να μην βαρεθείτε!

Λόγω των ημερών, οι έξοδοι περιορίζονται και τα παιδιά είναι σημαντικό να μένουν στο σπίτι. Πώς μπορούν όμως, να απολαύσουν αυτές τις ημέρες περισσότερο, χωρίς να βαρεθούν;

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου

Ημέρες σαν αυτές, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ακόμη και για να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για διάφορα θέματα, για όσα θα θέλαμε εμείς να συζητήσουμε και όσα ενδιαφέρουν ή απασχολούν εκείνα. Δώστε λίγο περισσότερο χρόνο να ακούσετε τα παιδιά σας, να καταλάβετε τι θέλουν να μοιραστούν μαζί σας και δώστε του και εσείς λίγο περισσότερο από τον χρόνο σας, δείχνοντάς του το ενδιαφέρον σας.

Να θυμάστε: Τα παιδιά δεν επικοινωνούν μαζί μας πάντοτε άμεσα, όπως εμείς έχουμε συνηθίσει, αλλά με τους πιο ιδιαίτερους και παράξενους τρόπους! Γνωρίζετε πως ο χρόνος με τα παιδιά στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν είναι αρκετός και πάντοτε υπάρχουν πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε με τα παιδιά μας και δεν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, αυτά που αγαπούν τα παιδιά σας/ Χωριστείτε σε ομάδες και ακολουθήστε τους κανόνες.
  • Δείτε μαζί φωτογραφίες των προηγούμενων ετών και συζητήστε για αυτές τις στιγμές με τα παιδιά σας.
  • Βάλτε δυνατά μουσική, χορέψτε, γελάστε και τραγουδήστε παρέα.
  • Δείτε μια ταινία όλοι μαζί.
  • Φτιάξτε όμορφες κατασκευές με διάφορα υλικά και δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να φανταστούν τι θα ήθελαν να δημιουργήσουν.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί ή ο καθένας το δικό του την ίδια στιγμή. Μπορείτε διαβάζοντας ένα ωραίο βιβλίο μαζί, να το μετατρέψετε σε βιωματικό με ρόλους και διαλόγους δικούς σας, σε σχέση με όσα περιέχει το βιβλίο
  • Μαγειρέψτε μαζί, με εύκολες και γρήγορες συνταγές. Μπορείτε να διασκεδάσετε παρέα και τα παιδιά σας να λάβουν την ικανοποίηση του να μοιραστείτε κάτι μαζί που τις υπόλοιπες ημέρες της καθημερινότητας μοιάζει αδύνατο.
  • Κάντε μερικές δουλειές του σπιτιού μαζί σαν παιχνίδι. Μπορεί να αναλάβει ο καθένας τον δικό του χώρο ή συνεργαστείτε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Και δώστε στα παιδιά ένα ισχυρό κίνητρο για την προσπάθειά τους.
  • Αυτοσχεδιάστε, με διάφορα υλικά ή αυτοσχέδια σενάρια. Δημιουργήστε με τη φαντασία σας και τη φαντασία του παιδιού σας ένα παιχνίδι ή ένα σενάριο και αφιερώστε χρόνο να παίξετε μαζί.

Μέρες σαν αυτές, όταν μπορούμε ή χρειάζεται να μείνουμε στο σπίτι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για χαλάρωση, διασκέδαση, γέλιο και όμορφες στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί, άλλωστε όλοι έχουμε ανάγκη για μερικές στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης μεταξύ μας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
Tel: 6983433267
Site: www.aggelikikavallieratou.gr
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κορωνοϊός. Αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν μπείτε σε καραντίνα στο σπίτι

Να γιατί πρέπει να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αισιοδοξία!

Παιδιά και επιθετικότητα. Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;

Σχετικά άρθρα