Σωστή ψυχολογία. Το ισχυρό «όπλο» κατά του κορωνοϊού! «Δεν είσαι μόνος»!

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των μέτρων που έχουν παρθεί, έχει επηρεαστεί πολύ όχι μόνο η σωματική υγεία του Έλληνα αλλά και η ψυχική.

Γράφει η ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Υπάρχει έντονο το αίσθημα του φόβου, του πανικού αλλά και της ανασφάλειας. Τώρα ειδικά που μπήκαμε και σε κατάσταση «καραντίνας», τα νεύρα πολλών ανθρώπων έχουν τεντωθεί λόγω του περιορισμού και της κοινωνικής απομόνωσης.

Οι μέρες που πρόκειται να έρθουν θα είναι περίεργες, πρωτόγνωρες θα έλεγα, αλλά δεν θέλω να τις χρωματίσω αρνητικά γιατί σκοπός μου δεν είναι να τρομοκρατήσω. Αντίθετα, γράφω το άρθρο αυτό με ιδιαίτερα αισιόδοξη διάθεση και ματιά προς τα πράγματα. Θα μου πεις: «πού τη βρίσκεις την αισιοδοξία σε τέτοιες ώρες;».

Και όμως εγώ βλέπω ότι ο άνθρωπος προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και θέλοντας να κάνει κάτι δημιουργικό και όμορφο, κυριολεκτικά γίνονται θαύματα! Πόσες δραστηριότητες γίνονται σε διαδικτυακό επίπεδο, από εκπαιδευτικής φύσεως μέχρι ψυχαγωγικής; Πόσες εκπομπές προβάλλονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με σκοπό να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν τον άνθρωπο που μένει «εγκλωβισμένος»;

Δεν είσαι μόνος σου!

Και σε αυτό το σημείο θα μιλήσω για τον ρόλο του ψυχολόγου που στέκεται μπροστά σε όλη αυτή την αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε προσαρμόζοντας τα μέσα που έχουμε με σκοπό την ανακούφιση του άλλου σε όλο αυτό που βιώνει. Σεμινάρια από απόσταση, συνεδρίες που γίνονται μέσω ηλεκτρονικών μέσων με σκοπό να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη να ακουστεί και χρειάζεται υποστήριξη ακόμα και αν δεν βρισκόμαστε δίπλα του να του «πιάσουμε» το χέρι.

Είμαστε παρόντες να του πούμε αυτή τη μια κουβέντα που θα τον ηρεμήσει, αυτό το νεύμα που θα τον κάνει να νιώσει αποδεκτός και ότι δεν είναι μόνος του. Όχι δεν είσαι μόνος σου! Αν κάτι με έχει μάθει μέχρι στιγμής η όλη κατάσταση και έχω αυτή την αισιοδοξία, είναι η αλληλεγγύη που δείχνουμε όχι μόνο όσοι δουλεύουμε με ανθρώπους αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Γίνονται σημαντικά πράγματα που εκφράζουν την αλληλεγγύη. Μπορεί να μην είναι εφικτή η επαφή αυτή τη στιγμή με την έννοια της εγγύτητας, υπάρχει όμως η σκέψη για τον άλλο, το ενδιαφέρον σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Έχετε την ευκαιρία και τον χρόνο να δείξετε αγάπη στα άτομα που σας ενδιαφέρουν:

  • Τώρα δεν χωρούν δικαιολογίες, περάστε χρόνο με την οικογένεια σας. Θα δείτε ότι τελικά είναι πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι.
  • Αγκαλιάστε με όλη σας τη δύναμη τα κατοικίδια σας.
  • Πάρτε τηλέφωνο να πείτε σε κάποιον ότι τον σκέφτεστε, καθώς οι μέρες δίνουν μια φανταστική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά κρατώντας απόσταση ενώ μέχρι τώρα ήμαστε κοντά νιώθοντας μακριά.

Πάντα υπάρχει φως…

Σας το παρουσιάζουν σαν περιορισμό, μα δείτε το σαν ευκαιρία προσωπικής ανασκόπησης, εμβάθυνσης και αναπροσαρμογής. Και αν όλα αυτά δεν αρκούν, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ο χώρος μας δίνει ευκαιρίες για να μπορείτε να έχετε επαγγελματική βοήθεια ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες.

Υπάρχουν άνθρωποι να σας ακούσουν, να σας βοηθήσουν, να σας κατευθύνουν και μαζί να δημιουργήσετε θαύματα ακόμα και αν είναι τόσο δύσκολες οι μέρες όσο αυτές που ζούμε, στο χέρι μας είναι να τις αλλάξουμε. Μην ανησυχείς, γιατί δεν είσαι μόνος σου και δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι.

Μίλα γιατί η φωνή σου θα αντηχήσει και σε άλλους που χρειάζονται βοήθεια και τα λόγια σου ίσως περιμένει κάποιος να τα ακούσει για να πάρει θάρρος να μιλήσει και αυτός. Όσο δύσκολες και να γίνουν οι μέρες, πάντα υπάρχει φως και αν δεν το βλέπεις, ζήτα να στο δείξουν!

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος γάμου – οικογένειας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η βιταμίνη D «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού. Ό,τι πρέπει να ξέρεις!

«Πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για τον κορωνοϊό;» Τι να αποφύγετε να τους πείτε…!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα