Ο αλτρουισμός στη νεαρή ηλικία. Γεννιούνται ή γίνονται… καλά παιδιά;

Η αλτρουιστική συμπεριφορά, το να βοηθάς δηλαδή τον άλλο και να του δίνεις κάτι, ακόμη και αν σου λείψει, δεν είναι γνώρισμα μόνο των ώριμων ενηλίκων, αλλά και των μικρών παιδιών μόνο 1,5 έτους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι μεγάλοι συχνά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των… πεινασμένων ανθρώπων, μα ερώτημα ανέκαθεν αποτελούσε από πόσο νωρίς ξεκινά αυτή η αλτρουιστική τάση. Τώρα, μια νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις πως το ξεκίνημά της ανάγεται σε πολύ μικρή ηλικία, τουλάχιστον ως προδιάθεση σε ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών.

Οι άνθρωποι δίνουν… απλόχερα και εύκολα;

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μάθησης και Επιστημών του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Ροντόλφο Κορτές Μπαραγκάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», μελέτησαν σχεδόν 100 παιδάκια ηλικίας 19 μηνών και βρήκαν ότι, ακόμη και όταν αυτά πεινάνε, είναι πρόθυμα να δώσουν ένα γευστικό σνακ σε κάποιον ξένο που φαίνεται να το έχει ανάγκη.

Οι μεγάλοι πίθηκοι, όπως οι χιμπατζήδες, οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου, έχει διαπιστωθεί ότι κατά καιρούς συνεργάζονται και μοιράζονται διάφορα πράγματα. Όμως, δεν δίνουν ο ένας στον άλλο γευστικά φρούτα ή άλλες τροφές, ιδίως όταν οι ίδιοι πεινούν, κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν (ασφαλώς όχι όλοι και όχι πάντοτε).

Τα μωρά έχουν ατομικό συμφέρον;

Οι ερευνητές έδειξαν με τα πειράματά τους ότι ακόμη και τα μωρά μπορούν να πάνε πέρα από το ατομικό συμφέρον τους. Αποδείχθηκε ότι, χωρίς ενθάρρυνση ή οδηγίες από κάποιον μεγάλο, από το ένα τρίτο έως περισσότερα από τα μισά παιδάκια, ανάλογα με το πείραμα, μπορούσαν αυθόρμητα να δώσουν ένα τρόφιμο σε έναν ξένο.

«Ο αλτρουισμός είναι σημαντικός επειδή αποτελεί ένα από τα διακριτά γνωρίσματα του να είναι κανείς άνθρωπος και ένα σημαντικό μέρος του ηθικού ιστού της κοινωνίας. Αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πώς να προάγουμε τον αλτρουισμό στα παιδιά μας, θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς μία κοινωνία που νοιάζεται περισσότερο για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μπαραγκάν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς οι γνωστικές ικανότητες στην παιδική ηλικία… προβλέπουν πώς θα είσαι σαν ενήλικας;

Το αισιόδοξο παιδί αντιμετωπίζει καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής! Ο ρόλος της οικογένειας…

«Πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για τον κορωνοϊό;» Τι να αποφύγετε να τους πείτε…!

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X