Πώς θα δω το θετικό; 4 δραστηριότητες όσο μένουμε σπίτι λόγω… κορωνοϊού!

Είμαστε ήδη εδώ και λίγες ημέρες στο σπίτι και ως ειδικός, σκεφτόμουν τι πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς για να μπορέσει να αντέξει αυτές τις εβδομάδες που σίγουρα δεν θα είναι μόνον δύο.

Γράφει ο Leadership Expert Σταύρος Μπαρούτας 

Χρειάζεται να προετοιμαστούμε και να καταστρώσουμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα αλλά και ένα εβδομαδιαίο και με βάσει αυτή τη… στρατιωτική ρουτίνα και πειθαρχεία να συνεχίσουμε. Είναι βέβαιο πως αυτό είναι δύσκολο γιατί κάτι τέτοιο αλλάζει την καθημερινότητά μας, την κανονικότητά μας και αναμφίβολα την κοινωνικοποίησή μας.

Είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά όπως είπε περίπου μια ιατρός στην Ιταλία «πρέπει να ζήσουμε για λίγο με αυτό τον τρόπο εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τον παλιό μας τρόπο». Σε ένα από τα online μαθήματα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ενός ξένου πανεπιστημίου, ανέλυσα μοντέλα και συμπεριφορές για την αλλαγή, το μάνατζμεντ της αλλαγής.

Όλα αλλάζουν γύρω μας…

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα διότι έχει να κάνει με τη φύση της ζωής, ό,τι δηλαδή δεν αλλάζει, δεν επιβιώνει, όπως και τώρα. Συζητούσαμε για διάφορες θεωρίες και ξεκινήσαμε να αναλύουμε την τωρινή κατάσταση και φυσικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Σε κάποια από τις θεωρίες αναφέρεται η αίσθηση του επείγοντος και πως πρέπει ο κάθε ένας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στον οργανισμό/επιχείρηση να το καταλάβει, να κατανοήσει την ανάγκη της εν λόγω αλλαγής. Σε αυτό το στάδιο συζητήσαμε τις ψυχολογίες που αναπτύσσονται, τις αντιστάσεις, τους φόβους, τις συνήθειες που πρέπει να χαθούν και άλλες να δημιουργηθούν και φυσικά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται κάποιος για να επηρεαστεί και να είναι θετικός προς αυτή την αλλαγή.

Έτσι λοιπόν, φτάσαμε σήμερα να αλλάζουν όλα γύρω μας τάχιστα. Η θέση η δική μας είναι αγκιστρωμένη στο παρελθόν, στο χθες, πριν μια ώρα, γιατί έτσι έχουμε μάθει. Και φυσικά δεν το επικρίνω. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε και να δράσουμε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι;

Και δεν αναφέρομαι μόνο στο «#μένουμεσπίτι», αλλά και στις δραστηριότητες που πρέπει να προγραμματίσουμε στο σπίτι, γιατί οι ημέρες δεν θα περνούν και η λύση δεν πρέπει να είναι μόνο το φαγητό. Εξίσου πρέπει να καταλάβουμε ότι οι καύσεις μας θα είναι λιγότερες άρα και η διατροφή μας πρέπει να είναι αντίστοιχη.

Είναι ευκαιρία να αναπτύξετε τα χόμπι σας, όπως το ημερήσιο διάβασμα σε συγκεκριμένες ώρες (εάν αυτό σας βολεύει) και η άσκηση, βάζοντας στόχο ότι μετά από έναν μήνα θα είστε στα ίδια κιλά. Ασχοληθείτε με τον υπολογιστή σας αλλά όχι μόνο με τα social media, αφού είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε εποικοδομητικά με ένα δωρεάν σεμινάριο ή ακόμα και με ένα βιβλίο που το βρήκατε δωρεάν στο διαδίκτυο.

Κάποιοι γονείς ζητούσαν, λόγω φόρτου εργασίας τους, ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και τώρα τον έχουν! Πρέπει να επωφεληθούμε προσωπικά από αυτές τις ημέρες για να προσπαθήσουμε να δούμε κάτι θετικό στην όλη κρίσιμη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που «#μένουμεσπίτι» θα δοκιμαστούν τα νεύρα μας και η ψυχολογία μας.

Μένουμε σπίτι και δεν τρελαινόμαστε!

Μπορεί να παρεξηγηθούμε με φίλους ή με τους δικούς μας ανθρώπους αλλά θα… μάθουμε αναγκαστικά να λειτουργούμε δημιουργικά με τον εαυτό μας και συνεπώς θα είμαστε περισσότερο ήρεμοι στις σχέσεις μας. «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», αυτό θα προσπαθήσουμε.

Συνεπώς «#μένουμεσπίτι», δεν τρελαινόμαστε, εφοδιαζόμαστε με υπομονή, πειθαρχία- όσο και να μην μας αρέσει αυτή η λέξη- και δημιουργικότητα! Αυτά από λόγια και τώρα ας τα κάνουμε πράξη…

*Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γυναικεία φιλία vs ανδρική φιλία! Ομοιότητες και διαφορές

Η έξαρση του κορωνοϊού δοκιμάζει την ψυχραιμία μας. Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα