Στραβά δόντια; Πώς επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού;

Τα παιδιά ειδικά μικρότερης ηλικίας επηρεάζονται σημαντικά από την εικόνα τους, αλλά και απο τη γνώμη των άλλων. Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού αλλά και η αυτοεκτίμησή του επηρεάζεται και από το περιβάλλον, αλλά και από την οικογένεια.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου

Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια δυσκολία, όπως είναι τα στραβά δόντια, που είναι εμφανής, μπορεί αυτό να γίνει αντικείμενο συζήτησης, αλλά και να επηρεάσει ως προς την διάθεση αλλά και την ψυχολογία τους. Ακόμα και μια δυσκολία όπως τα δοντάκια ενός παιδιού ή οποιαδήποτε άλλη δυσκολία, είναι κάτι που χρειάζεται να «αγκαλιάσουμε» στο παιδί μας και να το βοηθήσουμε να νιώσει άνετα.

Μην συζητάτε συνέχεια για τη δυσκολία του παιδιού και μην ασχολείστε όλοι μαζί του συζητώντας για το συγκεκριμένο θέμα.. Αντίθετα, συζητήστε με το παιδί και ενθαρρύνετέ το να σας εκφράσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του.

Εστιάστε στο ότι όλοι μπορεί να έχουν κάποια στοιχεία που δεν νιώθουμε άνετα για αυτά μα δεν σημαίνει ότι χαρακτηριζόμαστε γ’ αυτά, έχουμε πολλά άλλα για να νιώθουμε καλά

Έχει επηρεαστεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού;

Όταν το παιδί δεν νιώθει άνετα για αυτό και βλέπουμε να έχει μειωμένη διάθεση και αν αποφεύγει δραστηριότητες ή επαφές, μπορεί να μας προβληματίσει ως προς το βαθμό που μπορεί να έχει επηρεαστεί το παιδί μας.

Όταν το παιδί δεν νιώθει καλά με την εικόνα του και δεν έχει εμπιστοσύνη στα δυνατά του σημεία, μπορεί αυτές οι σκέψεις να το επηρεάσουν σημαντικά στο σύνολο της αυτοεκτίμησής τους. Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν σταθερή θέση, θετική ενίσχυση και να ενθάρρυνση απέναντι στα παιδιά και όχι κριτική!

Ο έπαινος και τα θετικά σχόλια είναι σημαντικό να έρχονται από όλα τα μέλη της οικογένειας και να είναι αληθινά Τέλος, η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και για την εικόνα τους, επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πώς τους βλέπουν, αλλά και τους αντιμετωπίζουν οι γύρω τους.

Άρα, η στάση και η διαχείριση των γονέων παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως τα παιδιά θα μάθουν να βλέπουν τον εαυτό τους και να μάθουν να διαχειρίζονται εξωγενείς παράγοντες. Για αυτό λοιπόν, το πιο σημαντικό είναι να διδάξετε στα παιδιά σας πως θα μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους, έτσι ακριβώς όπως είναι, με το κάθε χαρακτηριστικό τους, γιατί αυτά είναι που τα κάνουν να είναι μοναδικά!

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
Tel: 6983433267
Site: www.aggelikikavallieratou.gr
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σωστή ψυχολογία. Το ισχυρό «όπλο» κατά του κορωνοϊού! «Δεν είσαι μόνος»!

Στοματική υγιεινή: Δεν φαντάζεσαι ποιες τροφές χαλάνε τα δόντια!

3 λόγοι για να πας οπωσδήποτε στον οδοντίατρο!

Σχετικά άρθρα