Φοβάται να πάει στον γιατρό; Να πώς θα το αντιμετωπίσετε!

Όταν τα παιδιά φοβούνται να πάνε στον γιατρό, ακόμη και μια τυπική επίσκεψη, μπορεί να είναι δύσκολη και το παιδί να διαμαρτύρεται έντονα.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου

Αυτό είναι μια αρκετά συνηθισμένη συμπεριφορά και αντίδραση καθώς τις περισσότερες φορές τα παιδιά αντιδρούν όταν βλέπουν μπροστά τους έναν άγνωστο, ακόμη περισσότερο όταν ξέρουν ότι θα πονέσουν από μια ένεση.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:

  • Να πάτε μαζί στον γιατρό.

Το να συνοδεύεται το παιδί στον γιατρό και να μην μένει μόνο του, μπορεί να το ανακουφίσει Όταν το παιδί αισθάνεται ότι η μαμά και ο μπαμπάς νιώθουν άνετα με τον γιατρό, αυτό θα επηρεάσει θετικά στην αντιμετώπισή του.

  • Συζητήστε μαζί του για τους φόβους του.

Μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας για το τι το ανησυχεί, τι κάνει ένας γιατρός και πως αισθανόσασταν και εσείς στην ηλικία του. Το πιο σημαντικό όμως είναι να του τονίσετε πόσο σημαντικοί είναι οι γιατροί και το να τους επισκεπτόμαστε, για το καλύτερη υγεία μας. Κυρίως όμως δώστε στο παιδί σας τον χώρο να σας εκφράσει σκέψεις, αγωνίες και ανησυχίες του.

  • Παίξτε παιχνίδι με τον γιατρό και ασθενή σπίτι.

Χρησιμοποιήστε παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού, μπείτε στο ρόλο του ασθενή και δώστε στο παιδί σας τον ρόλο του γιατρού. Μπορείτε επιπλέον να του δώσετε μερικές οδηγίες για το τι να κάνει και πως να σας «εξετάσει».

  • Ενημερωθείτε. 

Φροντίστε να ενημερώσετε το παιδί σας ακριβώς για το τι θα αντιμετωπίσετε στην επίσκεψή σας στον γιατρό. Στην προσπάθειά σας αυτή, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα βιβλίο ή παραμύθι που θα διαβάσετε μαζί και θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει καλύτερα.

Δώστε στο παιδί σας χρόνο, να γνωρίσει, να εμπιστευτεί και να νιώσει άνετα στην εμπειρία αυτή. Εάν όμως βλέπετε ότι παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται και να αντιδρά έντονα σε μια επίσκεψη του γιατρού, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο για την καλύτερη διαχείριση.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κορωνοϊός και παιδιά. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ένας γονιός!

«Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου που είναι άνεργο; Ανησυχώ…»

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X