Τα «οφέλη» της καραντίνας για τους ρευματοπαθείς! Τα 3 μέτρα που τους προφύλαξαν…

Η σταδιακή εφαρμογή με τα μέτρα προφύλαξης, ο περιορισμός στο σπίτι και η μείωση των άσκοπων μετακινήσεων για σημαντικό χρονικό διάστημα, οδήγησαν στην προστασία των ευπαθών ομάδων από το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Αυτό απέτρεψε κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα «ΑΚΕΣΩ», μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και μέλος της ομοσπονδίας «ΡευΜΑζήν» Λεωνίδας Φωτιάδης.

Στον κόσμο των ασθενών που ζουν με ένα χρόνιο νόσημα, όπως είναι οι ρευματοπαθείς, οι ασθενείς με ψωρίαση και οι ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η αυτόβουλη επιβολή μέτρων προφύλαξης αποτελεί, θα έλεγε κανείς, μια κάθε άλλο παρά ασυνήθιστη πρακτική, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να προφυλάξουμε την υγεία μας.

Πώς η καραντίνα επηρέασε τους χρόνιους ασθενείς;

«Ως χρόνιοι ασθενείς που λαμβάνουμε χρόνια φαρμακευτική αγωγή αντιλαμβανόμαστε ότι η ήδη επιβαρυμένη υγεία μας είναι ευάλωτη σε άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε εκούσια κατά καιρούς, στη λήψη μέτρων προφύλαξης. Αυτή τη φορά όμως, οι δικές μας ενέργειες από μόνες τους πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετές ώστε να προφυλάξουν την υγεία μας».

Η ευκολία μετάδοσης του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλει το νόσημα, δηλαδή συχνές επισκέψεις σε χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, φαρμακεία κ.λπ.) στους οποίους επικρατεί συνωστισμός, καθώς επίσης και η συνύπαρξη με οικείους, θα έθετε την υγεία μας σε κίνδυνο.

«Για τον λόγο αυτό η επιβολή του lockdown δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των ρευματοπαθών αλλά και γενικότερα των χρονίως πασχόντων, όπως οι ασθενείς με ψωρίαση, με νόσο Chron ή ελκώδη κολίτιδα. Το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι τη χρονική στιγμή της επιβολής των μέτρων ήταν εύλογο να μην επιτρέψει στον κρατικό μηχανισμό να προετοιμαστεί επαρκώς, για να αντιμετωπιστούν όλα τα πιθανά προβλήματα που θα προέκυπταν στο μέλλον».

Ήταν τα μέτρα προστασίας αποτελεσματικά για τους ρευματοπαθείς;

Αρκετοί από τους συνασθενείς μας αναγκάστηκαν να αναζητήσουν λύσεις ώστε να μην διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, αν και κάποιοι δεν τα κατάφεραν και υποχρεώθηκαν λόγω των συνθηκών να διακόψουν την αγωγή τους. «Επιπλέον, αρκετοί ρευματοπαθείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δύσκολη πραγματικότητα της παραμονής στον εργασιακό χώρο, αφού δυστυχώς δεν συμπεριλήφθηκε η ομάδα των ρευματοπαθών στις ευπαθείς ομάδες που δικαιούντο την άδεια του ειδικού σκοπού, παρότι είναι χρόνιοι ασθενείς».

Παρά τις μέχρι τώρα δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι ρευματοπαθείς ως ευπαθής ομάδα, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία λειτούργησαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να προφυλάξουν την πλειοψηφία των ρευματοπαθών.

Σε αυτό βέβαια δεν βοήθησε μόνο η σωστή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και η συλλογική πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών. Την ίδια σύνεση καλούμαστε να επιδείξουμε και στο μέλλον ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα που ορίζει η νέα πραγματικότητα, τόσο σε κρατικό όσο και συλλογικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πότε πρέπει να φοράω τη μάσκα;» Οδηγίες για τη σωστή χρήση της!

«Κινδυνεύω περισσότερο από τον κορωνοϊό αν καπνίζω;» Οδηγίες προστασίας για όλους!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X