Τζορτ Φλόιντ: Μια ακόμα δολοφονία Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό – Το παγκόσμιο κύμα διαδηλώσεων, τα τελευταία του λόγια και η συγκινητική αφιέρωση της κόρης του

Τζορτ Φλόιντ. Ένας ακόμη Αφροαμερικανός που δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια όσο προσπαθούσε να παραμείνει στη ζωή την ώρα που είχε λυγισμένο πάνω του, το γόνατό του, ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν.

Και μόλις κυκλοφόρησε το βίντεο με το σκληρό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και κυρίως στα social media, ο κόσμος οργίσθηκε. Και δίχως να θέλει και πολύ, ξεχύθηκε στους δρόμους της Αμερικής και εδώ και μια εβδομάδα προσπαθούν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, να εκδικηθούν, να δικαιωθούν. Γιατί όλων οι ζωές μετρούν. Όμως, οι διαδηλώσεις αυτές δεν είναι ειρηνικές καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει αναφορές για αρκετούς νεκρούς.

Στο στόχαστρο όλων αυτών βρέθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος από τη μια απειλεί τους διαδηλωτές και από την άλλη τα «μαζεύει». Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωνε αποφασισμένος να αποκαταστήσει την τάξη, αναπτύσσοντας εάν κρίνει πως απαιτείται στρατό, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε καταφύγιο!

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει. Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι τίμησαν τον εκλιπόντα σε συγκεντρώσεις. «Ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», διαβεβαίωσε ο Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ.

https://www.instagram.com/p/CA_QUAqlbIW/

Και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και στην Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της Στοκχόλμης και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά του ρατσισμού, μα η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτές τις συγκεντρώσεις, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Επίσης, και στην Ελλάδα σημειώθηκαν άγρια επεισόδια με χημικά μεταξύ διαδηλωτών και Αρχών, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο προσπαθώντας να τους απωθήσουν.

Αστυνομία και διαδηλωτές έγιναν «ένα»

Πάντως, και η αστυνομία δεν μένει αμέτοχη σε όλο αυτό αλλά παρότι προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές, οι αστυνομικοί είναι με τους διαδηλωτές. Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα). Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα, κάτι που απέτρεψε άμεση εμπλοκή με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

https://www.instagram.com/p/CA_ScgdqgGu/

Η αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, στην οποία συνελήφθησαν πάνω από 300 διαδηλωτές τη νύχτα της Δευτέρας, «ήταν η ασφαλέστερη τοποθεσία του πλανήτη την περασμένη νύχτα», όπως ανέφερε ικανοποιημένος ο Τραμπ μέσω Twitter, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος «του νόμου και της τάξης». Βέβαια, η ηρεμία αποκαταστάθηκε στη Μινεάπολη, επίκεντρο του ξεσπάσματος της οργής.

«Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο»

«Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτόν επειδή ήταν καλός», τόνισε η Ρόξι Ουάσινγκτον, η μητέρα της εξάχρονης κόρης του Τζορτζ Φλόιντ. Δακρυσμένη, η Ουάσινγκτον τόνισε πως «η Τζιάνα δεν έχει πια πατέρα» και ο σύντροφός της «δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά». «Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο», είναι το συγκινητικό μήνυμα της ανήλικης κόρης του.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, λευκοί και μαύροι, διαδηλώνουν φωνάζοντας το όνομα του εκλιπόντα ή ακόμα και το «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετρούν»), σύνθημα καταγγελίας της βίας της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών και ονομασία ενός ολόκληρου κινήματος που έχει γεννηθεί για αυτό.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, Αφροαμερικανή και Δημοκρατική, διαμαρτυρήθηκε εναντίον της αποστολής του στρατού «στους αμερικανικούς δρόμους εναντίον του αμερικανικού λαού», κάτι που καταδίκασαν πολλοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες και κοινοβουλευτικοί.

Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους αντέδρασε!

Η κρίση, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη, παίρνει ολοένα περισσότερο πολιτικές προεκτάσεις. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «μεταμόρφωσε τη χώρα σε πεδίο μάχης», ότι ανακινεί παλιά μίση και νέους φόβους. Σε προεκλογική εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια, υποσχέθηκε να «επουλώσει τις πληγές» που έχουν ανοίξει οι φυλετικές εντάσεις εδώ και «πολύ καιρό».

Μέχρι και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους εκτίμησε από την πλευρά του πως είναι «καιρός» η Αμερική «να εξετάσει τις τραγικές αποτυχίες» της στο ζήτημα του ρατσισμού. Και ενώ είναι αντιμέτωπος με τις μαζικές κινητοποιήσεις, ο Τραμπ παραμένει σιωπηλός ως τώρα όσον αφορά στα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές.

https://www.instagram.com/p/CA_S-__nQpZ/

Η κατηγορία εις βάρος του Ντέρεκ Σόβιν είναι φόνος δεύτερου βαθμού

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον που διερευνά την υπόθεση δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, τροποποίησε την κατηγορία εναντίον του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αυξάνοντάς τη σε φόνο δεύτερου βαθμού, απαγγέλλοντας κατηγορίες και εναντίον των τριών άλλων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, απολύθηκε από την αστυνομία, όπως οι τρεις συνάδερφοί του, και φυλακίστηκε στα τέλη Μαΐου. Αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο. Ο Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

https://www.instagram.com/p/CA9q1YNBWqY/

Η αντίδραση της οικογένειας όταν έμαθε για το κατηγορητήριο

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για δικαιοσύνη», έγραψε σε tweet της η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ. Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση, ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια «γλυκόπικρη στιγμή και ήταν πολύ ικανοποιημένοι που ο Έλισον μεγάλωσε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς».

Τόπος προσκυνήματος μια τοιχογραφία στο σημείο της δολοφονίας του

Την επομένη του φόνου στη Μινεάπολη, οι καλλιτέχνες Γκόλντμαν, Χερέρα και ΜακΛέιν ξεκίνησαν να φιλοτεχνούν στο σημείο της δολοφονίας μια τοιχογραφία, η οποία πλέον έχει γίνει τόπος προσκυνήματος. «Ένιωσα ότι πρέπει αμέσως να δράσω», είπε σε συνέντευξή της η Γκόλντμαν. «Το να έχεις αστυνομικούς που δεν εκπροσωπούν την κοινότητα την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν δεν αντιπροσωπεύει ούτε εμάς ούτε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας. Είναι απολύτως τρομερό».

Στο επίκεντρο της διαστάσεων 6 επί 2 μέτρων τοιχογραφίας είναι το πορτρέτο του Τζορτ Φλόιντ. Πλαισιώνεται με φιγούρες διαδηλωτών, ζωγραφισμένες μέσα στα γράμματα του ονόματός του. Ως φόντο, ο Χερέρα ζωγράφισε ένα ηλιοτρόπιο με τα ονόματα άλλων Αφροαμερικανών που έχει σκοτώσει η αστυνομία.

https://www.instagram.com/p/CA_BqGjFYJ_/

Από την έντονη διαμαρτυρία, δεν λείπουν και οι celebrities (Τζέι Ζι, Τέιλορ Σουίφτ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Αντέλ κ.ά.) που τίμησαν το «#blackouttuesday» και δημοσίευσαν στα social media τους μαύρες εικόνες με το εν λόγω hashtag. Επιπλέον, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, πολλοί εκπρόσωποι της σόουμπιζ ανακοίνωσαν δωρεές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Η ταινία – απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Πρόκειται για χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να πληρωθούν οι εγγυήσεις των συλληφθέντων διαδηλωτών. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία, εκείνη του καστ της σειράς «Brooklyn Nine – Nine», που διαδραματίζεται σε ένα αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, το οποίο έκανε δωρεά 100.000 δολαρίων στο ίδρυμα National Bail Fund Network.

Παράλληλα, ο Σπάικ Λι κοινοποίησε μια νέα ταινία μικρού μήκους ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Η ταινία με τίτλο «3 Brothers: Radio Raheem, Eric Garner and George Floyd», ρίχνει φως στις δολοφονίες των Έρικ Γκάρνερ και Τζορτζ Φλόιντ, καθώς και του Ράντιο Ραχίμ χαρακτήρα στο φιλμ «Do the Right Thing» του 1989 του Αμερικανού σκηνοθέτη και παραγωγού.

Θα σταματήσει να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία;

Η ταινία ξεκινά με το ερώτημα: «Θα σταματήσει να επαναλαμβάνεται η ιστορία;» και προβάλλεται η σκηνή του θανάτου του Ράντιο Ραχίμ σε συνδυασμό με βίντεο από τις δολοφονίες των Γκάρνερ και Φλόιντ. Και οι τρεις Αφροαμερικανοί σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο, από τα χέρια λευκών αστυνομικών. «Αυτή είναι η ιστορία ξανά, ξανά και ξανά… », σχολίασε ο Λι κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Ντον Λέμον στο αφιέρωμα του CNN.

https://www.instagram.com/p/CA-mtCRJDc2/

Ο Έρικ Γκάρνερ πέθανε το 2014 μετά τη σύλληψή του στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, όταν αστυνομικός επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει με μια λαβή, οδηγώντας τον άοπλο άνδρα στον θάνατο. Το βίντεο της σύλληψης έγινε viral, καθώς ο Γκάρνερ ακούστηκε επανειλημμένα να λέει στον αστυνομικό ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δίκη Τοπαλούδη: Το χρονικό της δολοφονίας της φοιτήτριας που πέταξαν ζωντανή στα βράχια – Οι αντιφατικές καταθέσεις για τις τελευταίες της στιγμές, τα παρακάλια και η εισαγγελέας που συγκλόνισε

Τζο Μπάιντεν: Από πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και… εκλεκτός του Μπαράκ Ομπάμα, υποψήφιος εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ – Η οικογενειακή τραγωδία που τον σημάδεψε, ο έρωτας με «υπάλληλό» του και τα δημοσιεύματα για τα… σκάνδαλα του γιου του

Κόμπι Μπράιαντ: Ο «Black Mamba» και η 13χρονη κόρη του δεν ζουν πλέον εδώ – Η μυθική καριέρα του μεγάλου αστέρα του NBA, η κατηγορία για βιασμό και τα συγκινητικά μηνύματα από όλο τον κόσμο

Δολοφονία βιολόγου: Οι τελευταίες στιγμές της Σούζαν Ίτον πριν πεθάνει και το… λάθος που τον πρόδωσε – Γιατί ο δράστης πήγε στο νεκροταφείο μετά το φρικτό έγκλημα; 

Σχετικά άρθρα