Πανελλήνιες εξετάσεις και υγεία. Οι 5 βασικές συμβουλές για τους υποψήφιους!

Η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι σωστές επιλογές διατροφής και ξεκούρασης μπορούν να παίξουν ρόλο – κλειδί στην επιτυχία όσων δίνουν.

Ύπνος

Ένας έφηβος χρειάζεται 8-10 ώρες ύπνου την ημέρα. Το καθαρό και ξεκούραστο μυαλό είναι σημαντικότερο και αποδοτικότερο από την επανάληψη της τελευταίας στιγμής. Συστήνονται ελαφριά βραδινά γεύματα, χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η χρήση συσκευών με οθόνες κοντά στο πρόσωπο πριν τον ύπνο.

Άσκηση

Η άσκηση (π.χ. ένα απλό περπάτημα με φίλους για 20 – 30 λεπτά) αυξάνει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να ενισχύεται η μνήμη, η αντιληπτική ικανότητα και η συγκέντρωση, ενώ παράλληλα αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης, ορμόνης που ενισχύει τα αισθήματα χαράς και ευεξίας, και παράλληλα μειώνει το αίσθημα του άγχους.

Καλό πρωινό

Ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο καθώς παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (η γλυκόζη είναι η «τροφή» του εγκεφάλου!) και την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται κάθε υποψήφιος για να ανταπεξέλθει σωματικά και να αποδώσει πνευματικά. Καλές επιλογές πρωινού είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα φρέσκο φρούτο εποχής ή χυμός. Καλό είναι να αποφεύγονται είδη πρωινού που μπορεί να αποβούν βαριά, να προκαλούν τάση για εμετό ή γαστρεντερική δυσφορία στον υποψήφιο νωρίς το πρωί.

Ενυδάτωση

Ο εγκέφαλος μας αποτελείται κατά 75% από νερό. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος νιώθει ατονία, εκνευρισμό, εμφανίζει πιθανούς πονοκεφάλους και παρουσιάζει αδυναμία συγκέντρωσης. Συστήνεται τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερού ημερησίως.

Η σωστή διατροφή

Θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Β12, έχουν συσχετιστεί με την καλή πνευματική λειτουργία. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ σπανάκι, μπρόκολο).

Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου σχετίζονται με μειωμένη γνωσιακή ικανότητα και για αυτό συστήνονται τροφές όπως τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Τα ω-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, και φαίνεται να βελτιώνουν τις ικανότητες προσοχής και επίλυσης προβλημάτων.

Καλές πηγές ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος, πέστροφα), το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και σπόροι (ιδίως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος). Τέλος, η βιταμίνη Β12 ενισχύει διαπιστωμένα τη νοητική απόδοση και τη μνήμη. Καλές πηγές αυτής είναι το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά.

Οφέλη επίσης, υπάρχουν σε τροφές με προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ) και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο), οι φράουλες και τα μούρα όλων των ειδών, οι κόκκινες πιπεριές, το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς, η μαύρη σοκολάτα.

*Από το Εργομετρικό – Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί του που δίνει εξετάσεις;

Ο απαραίτητος οδηγός επιβίωσης για τις Πανελλήνιες! «Τι θα συμβεί αν αποτύχω;»

Σχετικά άρθρα