Γιατί δεν αγαπάμε το σώμα μας; Ποια είναι τα 7 βήματα που θα μας κάνουν να θυμηθούμε πως αξίζουμε;

Όλοι θαυμάζουν ένα ωραίο και γυμνασμένο σώμα, γυναικείο ή αντρικό, δεν έχει σημασία. Ποιος δεν θέλει ένα όμορφο σώμα; Συνέχεια μπαίνουμε σε συγκρίσεις και βρίσκουμε κάτι επάνω μας που μας δυσαρεστεί. Για πολλούς είναι πολύ σημαντική η εξωτερική εμφάνιση, ενώ για κάποιους άλλους όχι και τόση.

Αν και ο πολύς κόσμος πιστεύει πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην εμφάνιση, όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που μετράει και θα έπρεπε να μετράει περισσότερο είναι αν μη τι άλλο το αν είμαστε καλοί άνθρωποι. Ένα σώμα μπορεί να αλλάξει είτε προς το καλό είτε προς το χειρότερο. Η ψυχή μας όμως και η καλοσύνη μας όχι! Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να έχεισ δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπούν και σε νοιάζονται για αυτό που πραγματικά είσαι και όχι για τους γυμνασμένους σου κοιλιακούς.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Μίνα Κάνταρου

«Είμαι πολύ αδύνατη, δεν είμαι γυμνασμένη, έχω κυτταρίτιδα, έχω παραπάνω κιλά κτλ». Τα παράπονα δεν τελειώνουν! Το συμπέρασμα είναι ότι δεν αγαπάμε το σώμα μας. Αντιθέτως το «πυροβολούμε» συνεχώς με σκληρή, αρνητική κριτική. Αρνούμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό αντί να δουλεύουμε σαν ένα.

Εάν δεν αγαπήσουμε και δεν αποδεχτούμε το σώμα που έχουμε, δεν θα μπορέσουμε να νιώσουμε ποτέ καλά με αυτό. Είναι το πιο πολύτιμο, πολυσύνθετο και αξιοθαύμαστο  δημιούργημα. Αυτή είναι η σωστή αντίληψη για την εικόνα του σώματος. Έχοντας αυτό σαν κανόνα μπορούμε να χτίσουμε τη βελτίωση του ακολουθώντας μια πιο θετική προσέγγιση και αγάπη εαυτού.

Το σώμα δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση

Το σώμα λοιπόν, δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά και υγείας. Κατοικούμε σε αυτό, πορευόμαστε παρέα σε όλη την διάρκεια της ζωης μας, οπότε το να φροντίζουμε την σωστή λειτουργία του είναι καθοριστικό. Τηρώντας μια σωστά ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας σωματική άσκηση, αποφεύγοντας κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή την καθιστική ζωή και έχοντας μια θετική αντίληψη για το σώμα μας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για την καλή σωματική και ψυχική υγεία του.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για το σώμα μας. Νους και σώμα είναι ένα, η αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας και τον τρόπο που του συμπεριφερόμαστε. Ας μην ξεσπάμε σε αυτό με σκληρή/προσβλητική κριτική, απογοήτευση, κακές συνήθειες όπως βουλιμικά επεισόδια, αδυναμία λήψεως τροφής, εξαντλητικές δίαιτες, πολύ αλκοόλ, κάπνισμα, τοξικές ουσίες, έλλειψη φροντίδας, κτλ.

 «Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής», έχει πει ο Πλάτωνας.

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε μια νέα αρχή στη σχέση που έχετε με το σώμα σας:

  • Ξεκινήστε με το να αντιλαμβάνεστε την σημασία  της υγιούς λειτουργίας του σώματος σας, μη επικεντρώνοντας μόνο στην εμφάνιση του. Δεν είναι μόνο ο καθρέφτης αλλά και το μέσα!
  • «Είμαστε ότι τρώμε» οπότε διορθώστε την διατροφή σας. Ενημερωθείτε από έναν διατροφολόγο για την σωστή διατροφή που ταιριάζει σε εσάς. Αποκτήστε διατροφική παιδεία! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν ταιριάζουν όλες οι δίαιτες σε όλους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν στα υπόψιν (π.χ. κάποιο θέμα υγείας, το πρόγραμμα της καθημερινότητας, στόχοι, κτλ).
  • Αλλάξτε τις κακές συνήθειες με καλές (όπως αν δεν πίνετε νερό πολύ ξεκινήστε με το να βάζετε στόχο την αύξηση της ποσότητας που πίνετε έχοντας δίπλα σας πάντα ένα μπουκάλι με νερό).
  • Μιλήστε όμορφα με το σώμα σας. Εάν κάτι δεν σας αρέσει, μην παθαίνετε εμμονή. Κανείς δεν είναι τέλειος!
  • Καμία φορά η ομορφιά βρίσκεται και στις ατέλειες. Εστιάστε σε κάτι που σας αρέσει πάνω σας. Δώστε και στα όμορφα χαρακτηριστικά σας σημασία. Μην τα θεωρείτε δεδομένα… μόνο όταν χαθούν θα τα εκτιμήσετε!
  • Αποφύγετε συγκρίσεις και την έντονη επιρροή των προτύπων που λανσάρουν το απόλυτο τέλειο, των περιοδικών, τα social media, κτλ. Τα περισσότερα δεν είναι αληθινά οπότε μην σας επηρεάζει κάτι ψεύτικο (όπως photoshop). Δώστε προσοχή σε εσάς και τη σταδιακή αυτοβελτίωση σας με φροντίδα και αγάπη.
  • Εάν νιώθετε ότι θα βοηθούσε να μιλήσετε με έναν ειδικό μην διστάζετε. Πραγματικά βοηθάει πολύ.

Αγαπήστε το σώμα σας!

Μίνα Κάνταρου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων & Εφήβων
ΜΑ in Clinical Counseling Psychology
6986174017
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φύση, το «αντίδοτο» για την ψυχική και σωματική μας υγεία!

Αποχή από το σεξ; Να τι παθαίνει το γυναικείο σώμα!

Ψυχοσωματικά συμπτώματα λόγω χρόνιου άγχους; 3 tips για να τα αντιμετωπίσετε!

Σχετικά άρθρα