«Γιατί να διαβάζω παραμύθια στο παιδί μου;» Τα 3+2 σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη!

Πόσο ωφέλιμο είναι να διαβάζουν οι γονείς παραμύθια από την παιδική ηλικία στα παιδιά; Πολλοί μάλιστα, αναρωτιούνται το εξής: «Αν δεν το κάνω, σημαίνει πως έχω αποτύχει ως γονιός και δεν του δίνω σωστές βάσεις;»

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν να διαβάζουν παραμύθια στο παιδί τους, άλλοι πάλι νιώθουν πως τα παραμύθια δεν έχουν κάποιο διδακτικό χαρακτήρα και η θεματολογία τους δεν θα προσφέρει κάτι στα παιδιά.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σαφώς κάποια παραμύθια μυθοπλασίας μπορεί να μην έχουν κάποια διδακτική σημασία για τα παιδιά ωστόσο, προσφέρουν όμορφες και γλυκές στιγμές στα παιδιά, καθώς εξάπτουν τη φαντασία τους.

Για αυτό άλλωστε μένουν χαραγμένα στη μνήμη τους ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Τα οφέλη του παραμυθιού έχουν ως εξής:

  • Προωθούν τη συναισθηματική ωρίμανση

Με τα παραμύθια εμπλουτίζεται και δυναμώνει το ψυχικός κόσμος των παιδιών καθώς μεταφέρονται στα συναισθήματά των ηρώων και πολλές φορές ταυτίζονται με αυτούς.

  • Βοηθούν στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων

Εάν κάποια παραμύθια δεν έχουν απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις στη ζωής.

  • Εξάπτουν τη φαντασία

Τα παιδιά χρειάζεται να αξιοποιούν την φαντασία τους καθώς αυτή μπορεί να τους εισάγει μένα πιο ομαλό τρόπο σε διάφορες καταστάσεις στη ζωής, αλλά και των σχέσεων.

  • Έχουν σπουδαία μηνύματα

Μέσα τα παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν πολύ σημαντικά μηνύματα για τη φιλία, την οικογένεια, την αγάπη, την καλοσύνη και πολλές ακόμη αρετές που είναι χρήσιμες για τα ίδια και για τη ζωή τους.

  • Ενισχύεται η σχέση γονέα – παιδιού

Τη στιγμή που το παιδί κάθεται στην αγκαλιά του γονέα διάβασε ένα παραμύθι και εκείνο τα χαζεύεις τις σελίδες του ενισχύεται η αίσθηση της στοργής, της φροντίδας και της ασφαλείας μεταξύ τους. Είναι μια πολύ σπουδαία παιδί στιγμή για το παιδί που φτάνει να την επιζητά και μελλοντικά.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα ανακαλύψω το ταλέντο του παιδιού μου; 5 συμβουλές για τους γονείς!

Παιδιά με μαθησιακά προβλήματα και ελεύθερος χρόνος. Tips προς τους γονείς όσο ο… εγκλεισμός στο σπίτι συνεχίζεται!

Σχετικά άρθρα