Κιρσοκήλη. Τα 5 συμπτώματα που προειδοποιούν!

Η κιρσοκήλη είναι μια μάζα από διευρυμένες φλέβες που αναπτύσσεται στον σπερματικό τόνο στο σάκο του οσχέου. Ο σπερματικός τόνος αποτελείται από τις φλέβες, αρτηρίες, λεμφαγγεία, νεύρα, και τον αγωγό που μεταφέρει το σπέρμα των σπερματοδόχων κύστεων (σπερματικό πόρο) από τους όρχεις.

Γράφει ο ουρολόγος – ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης

Αν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος από αυτές τις φλέβες είναι εκ γενετής ελαττωματικές, το αίμα δεν κυκλοφορεί από τους όρχεις αποτελεσματικά, προκαλώντας διόγκωση των φλεβών πάνω και πίσω από τους όρχεις με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων. Αυτό πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, καθώς η ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος στους όρχεις (σπερματογένεση).

Περίπου το 40% των υπογόνιμων ανδρών έχουν κιρσοκήλη και μεταξύ των ανδρών με δευτεροβάθμια υπογονιμότητα, όσοι είναι ήδη πατέρες ενός παιδιού, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να το πράξουν, η συχνότητα εμφάνισης μπορεί να είναι πιο υψηλή όπως 80%.

Τα συμπτώματα της κιρσοκήλης

Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν κιρσοκήλη συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Άλγος όρχεως.
  • Αίσθημα βάρους στους όρχεις.
  • Υπογονιμότητα.
  • Συρρίκνωση (ατροφία) του όρχεως.
  • Ορατή ή ψηλαφητή διευρυμένη φλέβα.

Η διάγνωση κιρσοκήλης

Μια μεγάλη κιρσοκήλη μπορεί να φαίνεται με γυμνό μάτι. Μεσαίου μεγέθους κιρσοκήλη μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης με τη ψηλάφηση. Η μικρή κιρσοκήλη μπορεί να ανακαλυφθεί από τον γιατρό χρησιμοποιώντας το Doppler υπερηχογράφημα.

Εάν ο ασθενής διερευνάται για στειρότητα, ο γιατρός συνήθως εκτελεί μια σύγκριση των δειγμάτων σπέρματος (σπερμοδιαγράμματα). Η υπογονιμότητα που οφείλεται σε κιρσοκήλη παράγει συνήθως ένα σταθερό μοτίβο σπερμοδιαγράμματος με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, κακή κινητικότητα του σπέρματος (κίνηση), και ανώμαλη μορφολογία του σπέρματος (όπως ανώριμη, ατελή ανάπτυξη, κατεστραμμένη, νεκρό, πεθαίνουν ή σπέρμα).

Η θεραπεία για την κιρσοκήλη

Αν ο ασθενής με κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματικός και η υπογονιμότητα δεν είναι θέμα, η θεραπεία δεν είναι δικαιολογημένη. Εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή ατροφία (σπάνια) ή, εάν η κατάσταση προκαλεί στειρότητα (πιο συνηθισμένο), η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί και συνίσταται σε απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας και των κλάδων της, με τη βοήθεια μικροσκοπίου (τεχνική μικροχειρουργικής) μέσω μιας μικρής τομής 3 – 5 εκατοστών.

Γίνεται εύκολα και συνήθως ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αργότερα την ίδια μέρα. Ο άνδρας συνήθως μπορεί να επανέλθει σε κανονική φυσική δραστηριότητα μέσα σε μια εβδομάδα και έντονη δραστηριότητα σε περίπου 6 εβδομάδες. Στο Athens Andrology χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τη μικροχειρουργική τεχνική για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη θεραπεία. Χρειάζονται περίπου 90 ημερών για να παραχθεί μια επαρκή ποσότητα νέου σπέρματος και να καταστεί δυνατή η γονιμοποίηση. Σπερμοδιάγραμμα συνήθως γίνεται μετά από 3 και 6 μήνες.

Ιωάννης Μπελημπασάκης
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι
210 6914404
athensurology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κιρσοκήλη. Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει το ζευγάρι για τον «εχθρό» της γονιμότητας…

Σχετικά άρθρα