Παγωτό, καλοκαίρι και διατροφή συνδυάζονται; Και όμως ναι!

Θα μπορούσε να είναι σκληρό κατά την περίοδο που κάνεις διατροφή, και κυρίως το καλοκαίρι, να μην μπορείς να ευχαριστηθείς ένα λαχταριστό παγωτό.

Το παγωτό είναι απολαυστικό αλλά αρκετά υψηλό σε θερμίδες και σε λιπαρά. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν τις θερμίδες του παγωτού ως «κενές θέμιδες». Οι κενές θερμίδες αποτελούμενες από σάκχαρα, ανθυγιεινό νάτριο ή τρανς λιπαρά παρέχουν κυρίως ενέργεια. Οι ειδικοί της διατροφής υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιορίζουμε τις τροφές με κενές θερμίδες.

Υπάρχουν παγωτά που έχουν πάνω από 300 θερμίδες ανά μισό φλιτζάνι. Τα καλά νέα είναι, ότι μεγάλη πληθώρα από αυτά είναι διαθέσιμα να σου ικανοποιήσουν τους γευστικούς σου κάλυκες με τις μισές μόλις θερμίδες ή και λιγότερες. Για αυτό, πριν βιαστείς να κρίνεις τις θερμίδες και τις θερμιδικές άξιες του, πάρε την πιο έξυπνη και σωστή επιλογή!

Ποια είναι η θερμιδική αξία του παγωτού;

Η ακόλουθη ερευνά έχει γίνει σε μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια (66 γραμμάρια)

  • ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 137
  • ΛΙΠΟΣ: 7,3 γραμμάρια
  • ΝΑΤΡΙΟ: 53 μιλιγραμμάρια
  • ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 16 γραμμάρια
  • ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 0,5 γραμμάρια
  • ΖΑΚΧΑΡΑ: 14 γραμμάρια
  • ΠΡΩΤΕΙΝΗ: 2,3 γραμμάρια

Ό,τι διαβάζουμε στην ετικέτα των προϊόντων, ισχύει πρακτικά;

Το ότι έχει θερμίδες σημαίνει ότι δεν μπορείς να τρως παγωτό από εδώ και πέρα; Και βεβαία όχι…! Αλλά θα πρέπει να προσέχεις και να αντιμετωπίζεις τις θερμίδες του παγωτού με μετριοπάθεια όταν θα θελήσεις να φας. Θα πρέπει να το προσέχεις καλά αυτό. Γιατί; Διότι σε ένα μπολ παγωτό οι θερμιδικές άξιες στην ετικέτα μπορούν να γίνουν πολύ διαφορετικές από αυτές του ισοδύναμου ενός παγωτού η όποια είναι 100 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι. Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από αυτό.

Να τρώμε παγωτό με στέβια;

Οι θερμίδες και οι θερμιδικές αξίες του παγωτού μεταβάλλονται πολύ μεταξύ εταιριών και γεύσεων. Αυτές είναι οι θερμιδικές άξιες από κάποιες γνώστες μάρκες παγωτών. Μια γνωστή εταιρία για τους λάτρεις του παγωτού διαθέτει μπάρες και γρανίτες παγωτού με μεγάλη γκάμα γεύσεων, κάνοντας και αναμίξεις φρούτων και άλλες γευστικές λιχουδιές.

Τα περισσότερα είναι πάνω από 150 θερμίδες και κάποια αλλά είναι κάτω από 100 θερμίδες ανά μπάρα! Υπάρχουν πάντως, γνωστές εταιρίες σε αυτή την κατηγορία που προσφέρουν παγωτά με στέβια ή 0%. Σιγά σιγά έχει αυξηθεί και η ποικιλία σε γεύσεις, όμως προσοχή πάντα στην ποσότητα.

Το… ακατάλληλο παγωτό για δίαιτα!

Ποιο παγωτό μας κάνει κακό λοιπόν στην διατροφή μας; Κάθε παγωτό που αποτελείται από πολλά μιξαρίσματα και γλυκαντικές ουσίες μπορεί να σου χαλάσει το θερμιδικό έλλειμμα για το υπόλοιπο της ημέρας. Ό,τι είναι και πιο νόστιμο, τόσο περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες έχει και νομίζεις ότι θα σε ευχαριστήσει καλυτέρα.

Συμβουλές για να «κόψεις» τις περιττές θερμίδες

Άμα θες να βρεις το πιο φιλικό διατροφικό παγωτό, τότε ψάξε για τη σήμανση «θερμίδες αργής καύσης» στην ετικέτα του προϊόντος. Η διαδικασία της αργής καύσης είναι να μιξάρει λίγο μέρος από το λίπος του γάλακτος με το παγωτό. Η διαδικασία αυτή ζυμώνει τα μόρια των λιπιδίων, τα απλώνει και τα διαμορφώνει ομοιόμορφα, αυτό αποδίδει στα χαμηλοθερμιδικά παγωτά την ίδια υφή σαν μια κανονική ποικιλία.

Αυτό σε κάνει να σκέπτεσαι ότι τρως περισσότερη ποσότητα λίπους από αυτή που πρέπει. Είναι σημαντικό να ξέρεις πως δεν έχουν όλα τα διαιτητικά παγωτά χαμηλές θερμίδες. Για την ακρίβεια καταγράφεται στη ετικέτα 25% λίπος λιγότερο από την κανονική εκδοχή, αρα οι θερμίδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Οι light εκδοχές υποστηρίζουν το μισό λίπος από το κανονικά παγωτά. Στην πραγματικότητα η χαμηλοθερμιδική επιλογή χαρακτηρίζεται ως και χαμηλή σε λίπος. Αυτό σημαίνει ότι αποδίδει 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.

Θοδωρής Ζωής
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφή και καλοκαίρι. Πώς ΔΕΝ θα πάρεις παραπανίσια κιλά; 7 tips!

Λιναρόσπορος. Οι διατροφικές «αλήθειες» και τα οφέλη για την υγεία!

Σχετικά άρθρα