Διακοπές και κορωνοϊός. Όσα πρέπει να προσέξετε για να μείνετε ασφαλείς!

Το καλοκαίρι είναι συνδυασμένο με τις διακοπές. Τι γίνεται όμως, φέτος που το 2020 είναι… λίγο διαφορετικό και ο κορωνοϊός φαίνεται πως κάνει «διακοπές» στην Ελλάδα;

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάμε ένα ταξίδι; Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε κάπου, θα νοσήσουμε οπωσδήποτε; Αυτό σημαίνει πως θα κάτσουμε μόνο στο μέρος που είναι η κατοικία μας; Φυσικά και όχι! Αλλά αυτό σημαίνει πως οφείλουμε, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις μας προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς. Γιατί διακοπές και κορωνοϊός συνδυάζονται! Όχι εύκολα, αλλά γίνεται…

Τρόποι για να μείνουμε ασφαλείς στις διακοπές μας

Για αυτό και οι ειδικοί βγαίνουν συχνά πυκνά και μας δίνουν οδηγίες για τις διακοπές με ασφάλεια. Πολλές φορές τυχαίνει να επαναλαμβάνονται αλλά όπως λέγεται κιόλας, «η επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως». Και είναι απαραίτητες αυτές οι συμβουλές την ώρα που ο κορωνοϊός «θερίζει» και τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά όλο και αυξάνονται.

Η παγκόσμια υγειονομική πρόκληση, ο κορωνοϊός, που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανατρέψει τους ρυθμούς και τις συνθήκες της ζωής μας είναι και ακόμη εδώ. Σύμφωνα μάλιστα, με ό,τι τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η επιδημιολόγος – υγιεινολόγος, ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ, Ελένη Ριζά, υπάρχουν τρόποι για να μείνουμε ασφαλείς στις διακοπές μας.

Ο «χρυσός» δεκάλογος λοιπόν, για τις διακοπές στην εποχή του κορωνοϊού έχει ως εξής:

  • Έχουμε ανοικτά παράθυρα στο αυτοκίνητο, στους κλειστούς χώρους, περιορίζουμε όσο γίνεται τη χρήση κλιματιστικού.
  • Φοράμε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ΔΕΝ ταξιδεύουμε, εάν αισθανόμαστε κάποια αδιαθεσία.
  • Επιλέγουμε ήσυχους, όχι πολυσύχναστους προορισμούς διακοπών και αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις όπως είναι τα πάρτι, μπαράκια και τα πανηγύρια.
  • Κρατάμε όσο γίνεται καθαρά σεντόνια και πετσέτες στα δωμάτια, αποφεύγουμε την καθημερινή αλλαγή, απουσιάζουμε από το δωμάτιο όταν αυτό καθαρίζεται από το προσωπικό καθαριότητας.
  • Κάνουμε υγιεινές επιλογές φαγητού (μεσογειακή διατροφή), χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες (όχι υφασμάτινες) και δεν μοιραζόμαστε πετσέτες ή άλλα είδη θαλάσσης.
  • Πετάμε ότι χρησιμοποιήσαμε με προσοχή ΜΕΣΑ στους κάδους απορριμμάτων (πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, ποτήρια, υλικά συσκευασίας κα). ΔΕΝ τα αφήνουμε στην παραλία για τον επόμενο.
  • Αποφεύγουμε/ μειώνουμε το κάπνισμα, ΔΕΝ πετάμε αποτσίγαρα στην άμμο/στα βότσαλα, σκεφτόμαστε τους διπλανούς μας, ειδικά τα παιδιά.
  • Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή καθαρίζουμε με αντισηπτικό διάλυμα το οποίο έχουμε πάντα μαζί μας.
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά με γνωστούς (αγνώστους) και φίλους.
  • Καλύπτουμε μύτη και στόμα με χαρτομάντιλο, φταρνιζόμαστε, βήχουμε στη μέσα μεριά του αγκώνα μας.

«Σύμμαχός» μας η ατομική ευθύνη

Η κοινωνική και η επαγγελματική ζωή της χώρας έχει ξαναρχίσει και από τη δική μας υπευθυνότητα θα φανεί εάν είμαστε ικανοί να κρατήσουμε όσα κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες. «Πανηγυρίζουμε την ασφάλεια, όχι τον κίνδυνο. Φερόμαστε έξυπνα και συνετά. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους», προτάσσει η κα Ριζά.

Σαφώς τα ανωτέρω δεν αναιρούν το γεγονός ότι συνεχίζουμε να τηρούμε πάντα την απόσταση 1,5 μέτρου το λιγότερο από τους γύρω μας, ενώ συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας εάν εμφανίσουμε συμπτώματα αδιαθεσίας συμβατά με τη λοίμωξη του κορωνοϊού, όπως πυρετό, βήχα και πονόλαιμο. Περιοριζόμαστε, πίνουμε άφθονα υγρά, τρώμε ελαφρά και υγιεινά.

Πότε θα βρεθεί η θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Παραμένει ζητούμενο η ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας ενώ είναι δύσκολη και η πρόβλεψη για το εμβόλιο. Η ανεύρεση αποτελεσματικής ειδικής αντι-ιικής αγωγής παραμένει ζητούμενο, διότι εκτός από τη ρεμδεσιβίρη σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κατεξοχήν υποστηρικτική. Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής μελέτης κατά την οποία χορηγήθηκε το στεροειδές «δεξαμεθαζόνη» σε ασθενείς με κορωνοϊό ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σχετικά με την ανεύρεση εμβολίου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για το πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται:

  • η δυνατότητα του εμβολίου να παράγει αντισωματική απάντηση για επαρκές χρονικό διάστημα (για παράδειγμα χρονικό διάστημα 3 μηνών δεν κρίνεται επαρκές)
  • η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και,
  • η δυνατότητα μαζικής παραγωγής σε ευρεία κλίμακα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κορωνοϊός. Όσα πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι!

Πώς πρέπει να αγκαλιαζόμαστε; 5 κανόνες όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα