Υαλουρονικό οξύ. Μάθετε τα πάντα από έναν δερματολόγο!

Η γήρανση της επιδερμίδας είναι ένα φαινόμενο με πολλές αιτιολογίες για την οποία ευθύνονται τόσο εσωτερικοί παράγοντες (γονίδια – κληρονομικότητα), όσο και εξωτερικοί παράγοντες (έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα).

Γράφει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Δημήτρης Καπετανάκης

Το υαλουρονικό οξύ που όλοι έχουμε στην επιδερμίδα μας είναι το συστατικό αυτό που συγκρατεί το νερό της επιδερμίδας και με την πάροδο του χρόνου, ελαττώνεται. Το δέρμα επομένως, με την πάροδο του χρόνου χάνει σιγά σιγά ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και να χάνει την ελάστικότητά του.

Οι ρυτίδες που σχηματίζονται είναι δύο ειδών:

  • Οι δυναμικές ή ρυτίδες έκφρασης

Είναι στο άνω μέρος του προσώπου (μέτωπο) και αντιμετωπίζονται καλύτερα με βοτουλινική τοξίνη (botox).

  • Οι στατικές

Προκαλούνται από απώλεια όγκου και αφορούν κυρίως το μέσο και κάτω πρόσωπο και αντιμετωπίζονται κυρίως με την χρήση εμφυτευμάτων.

Από τα διάφορα εμφυτεύματα που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν και κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, αυτά που έχουν επικρατήσει, είναι αυτά με κύριο συστατικό τους το υαλουρονικό οξύ γιατί είναι ένα φυσικό όχι ζωικό συστατικό που δεν προκαλεί αλλεργίες.

Υπάρχουν γενικά 4 τύποι υαλουρονικού οξέος:

  • το πολύ αραιό που χρησιμοποιείται σαν μεσοθεραπεία για ενυδάτωση στο πρόσωπο, λαιμό και άκρες χείρες,
  • το λίγο πιο πυκνό για τις πρώτες ήπιες ρυτίδες,
  • το μεσαίας πυκνότητας για τις πιο βαθιές και
  • το πολύ πυκνό διάλυμα για να δώσουμε όγκο.

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και λόγω χρήσεως τοπικού αναισθητικού είναι σχεδόν ανώδυνη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 9 – 12 μήνες. Και επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για το πόσιμο υαλουρονικό οξύ ή σε δισκία, να ξεκαθαριστεί πως δεν προσφέρει καμία βοήθεια, κάτι που τεκμηριώνεται ιατρικά με πολλές δημοσιεύσεις σε έγκυρα δερματολογικά περιοδικά.

Επίσης, αρκετοί ασθενείς έρχονται στα ιατρεία με αρνητική διάθεση απέναντι στα εμφυτεύματα κυρίως λόγω κακών εικόνων που όλοι έχουμε και οφείλονται στην τοποθέτηση κακών εμφυτευμάτων ή κακών τεχνικών. Μια επίσκεψη όμως, και παράλληλα η επίλυση αποριών σχετικά με τη διαδικασία βοηθάει πολύ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Θέλω να δείχνω πιο νέα και υγιής…» Καθημερινά, διατροφικά tips για καλύτερη επιδερμίδα!

Τα… SOS για τη σωστή περιποίηση του δέρματος! Πώς θα ανανεωθείτε;

Σχετικά άρθρα