Οικογενειακές διακοπές το καλοκαίρι. Οδηγός επιβίωσης για τις δύσκολες ημέρες!

Οι οικογενειακές διακοπές το καλοκαίρι για κάποιους φαντάζουν όνειρο, κάτι το ιδανικό, κάτι το οποίο έχουν ανάγκη αλλά δεν σημαίνει πως λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλα τα μέλη.

Και ακριβώς εκεί είναι η «λεπτή γραμμή» που δεν βλέπουμε συχνά. Πρόκειται για τις μικρές διαφορές, που ο ένας λέει πως υποχωρεί αλλά εν τέλει καταλήγει να καταπιέζει τον εαυτό του και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα νεύρα και την πρόκληση τσακωμών κατά τη διάρκεια των διακοπών, δυστυχώς…

Για μερικούς, φαίνεται, πως το ιδανικό σενάριο είναι η χαλάρωση και ο χρόνος με τον εαυτό και όχι με την οικογένεια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κάτι προσωπικό μεταξύ του ατόμου και της οικογένειας. Τι γίνεται, ωστόσο, αν τελικά πει κανείς το «ναι» στις οικογενειακές διακοπές το καλοκαίρι;

Να είσαι ξεκάθαρος από την αρχή

Διεκδίκησε αυτό που αισθάνεσαι πως έχεις ανάγκη και που δεν θα σε κάνει να έχεις νεύρα. Γιατί σημασία έχει το πώς χειρίζεσαι διάφορες καταστάσεις και όχι το τι όντως συμβαίνει. Και πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ, πέρα από τη διάθεση τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι και η στάση ζωής που έχει ο καθένας. Οπότε, πες από την αρχή πως θα θες χρόνο για εσένα. Αν ξέρεις το πότε, δηλαδή αν θα θες να μην σε ενοχλεί κάποιος μεταξύ πέντε και εφτά το απόγευμα, πες το. Διαφορετικά απλά ενημέρωσε πως μέσα στην ημέρα θα είσαι κάποιες ώρες μόνος σου.

Το «κλειδί» είναι ο συγχρονισμός

Κάποιοι λατρεύουν την οργάνωση, τον προγραμματισμό, τα σχέδια στις οικογενειακές διακοπές. Ορισμένοι λειτουργούν καλύτερα όταν όλα είναι ελεύθερα και χαλαρά. Για αυτό προέχει τα μέλη μιας ομάδας, στην προκειμένη της οικογένειας, να «δένουν» και να… κουμπώνει ο τρόπος που θέλουν να πλαισιώσουν το ταξίδι τους.

Μετάδωσε τη θετική σου ενέργεια

Η αλήθεια είναι πως, στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι τόσο βολικοί και έχουν την τάση να γκρινιάζουν πιο εύκολα. Εδώ λοιπόν, μπαίνουν στο «κάδρο» οι πιο νέοι οι οποίοι όπως και να το κάνουμε, και γενικά αλλά κυρίως στις οικογενειακές διακοπές, έχουν περισσότερη ενέργεια από τους μεγαλύτερους. Οπότε, η καλύτερη- και πιο ανιδιοτελής- κίνηση είναι να τους μεταδώσουν, έστω λίγη, από τη θετική τους ενέργεια. Πείτε ανέκδοτα, αστείες προσωπικές ιστορίες, βάλτε μουσική, χορέψτε με τη γιαγιά και τον παππού, βγάλτε φωτογραφίες!

Βάλε όρια

Όσο και αν έχει πει κάποια πράγματα, στην πράξη πολλά αλλάζουν. Και τότε καλείσαι να βάλεις τα όριά σου και να φωνάξεις το «όχι» σου. Στον παππού και τη γιαγιά. Στους γονείς σου. Στα αδέρφια σου. Η επαφή των μελών στις οικογενειακές διακοπές το καλοκαίρι είναι σίγουρα πολύτιμη, ωστόσο καλό θα ήταν να θέτουν κάποια όρια μόλις αντιληφθείς πως κάτι πάει να στραβώσεις στις οικογενειακές διακοπές σας.

Σεβάσου όπως θες να σε σέβονται

Δεν είσαι μόνος σου σε όλο αυτό αλλά ο καθένας οφείλει και να «πατήσει πόδι» για να μην νιώσει ότι αδικείται αλλά και να σεβαστεί τις επιθυμίες των άλλων. Για παράδειγμα, αν ξυπνάς συνήθως κατά τις δώδεκα και οι άλλοι, επειδή έχουν συνηθίσει να σηκώνονται πολύ νωρίς, βρείτε μια λύση στη μέση, όπως να ξυπνάς στις δέκα χωρίς να έρχονται όμως, και να σε ενοχλούν κάθε τρεις και λίγο για να σηκωθείς. Το ίδιο ισχύει και για τις δραστηριότητες. Αν εσύ λατρεύεις τα μουσεία και οι άλλοι όχι (ή το αντίστροφο), τότε να πάτε σε ένα με δύο και τα υπόλοιπα να τα επισκεφθούν οι ενδιαφερόμενοι μόνοι τους!

Εν κατακλείδι, οι διακοπές είναι ένα ζόρικο θέμα για όλους και πόσο μάλλον τώρα που τα κρούσματα από τον κορωνοϊό πληθαίνουν και η ανησυχία είναι μεγάλη. Μπορεί να δυσκολευτεί κανείς ακόμα και αν πάει διακοπές με τους φίλους ή τη σχέση του, όχι μόνο στις οικογενειακές που θα είναι με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διακοπές και κορωνοϊός. Όσα πρέπει να προσέξετε για να μείνετε ασφαλείς!

Ο χρήσιμος οδηγός για όσους δεν κάνουν διακοπές το καλοκαίρι!

Σχετικά άρθρα