«Γίνεται να εμφανίσω σημάδια ψυχικής διαταραχής μετά από απόρριψη;»

Έχω έναν έρωτα στη ζωή μου, ίσως να τον έλεγε κανείς λίγο πιο πλατωνικό, λίγο μακρινό για την ακρίβεια αλλά έχω εμφανίσει σημάδια ψυχικής διαταραχής και έχω ανησυχήσει.

Είμαι μόλις 21 ετών και ήδη έχω νοσηλευτεί τρεις φορές. Μου είπαν ότι έχω διπολική διαταραχή. Μέχρι τα 18 μου, ήμουν πολύ καλά. Δεν είχα τίποτα απολύτως. Μετά όμως, όταν γνώρισα εκείνον, όλα άλλαξαν. Μου έλεγαν ότι με κοροϊδεύει αλλά εγώ δεν άκουγα κανέναν.

Ένας ειδικός μου είπε ότι έχω διπολική διαταραχή

Ξεκινήσαμε να μιλάμε μέσω Ίντερνετ και πρώτη φορά μου συνέβη να νιώσω έτσι για κάποιον που δεν ήξερα και που ζούσε πολύ μακριά μου. Τον εμπιστεύτηκα, του μίλησα για εμένα και πράματα που δεν έχω πει σχεδόν σε κανέναν. Ήταν τόσο το ενδιαφέρον για εμένα που με συγκίνησε. Αλλά τελικά ανακάλυψα πως είχε σχέση. Βασικά όχι μόνο δεσμό, αλλά ήταν αρραβωνιασμένος.

Και τότε ξεκίνησαν όλα. Αισθανόμουν ανάξια. Από τη μια στιγμή στην άλλη η διάθεσή μου άλλαζε και από στενοχωρημένη, γινόμουν εκρηκτική. Σκεφτόμουν πως δεν μου χρειάζεται η ζωή, σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω. Καλά, ας μην πούμε για τον ύπνο. Μπορεί να είχα και τρεις ημέρες να κοιμηθώ… Τότε οι δικοί μου με πήγαν σε ειδικό και μου είπε για τη διπολική. Και θέλω να μάθω αν το έπαθα από τον έρωτά μου για αυτόν τον άνθρωπο ή αν το είχα ή αν μπορεί να ευθύνεται κάτι άλλο που μου συνέβη.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάντια Μπεργιαννάκη – Δερμιτζάκη

Η διπολική διαταραχή (γνωστή κατά το παρελθόν ως μανιοκατάθλιψη) αποτελεί διαταραχή της διάθεσης, η οποία στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης και συνοδεύεται από σημαντική δυσφορία ή/και δυσλειτουργικότητα του πάσχοντος ατόμου σε ένα ή περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής, όπως είναι η αυτοφροντίδα, η αυτοδιαχείριση και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Τώρα το αν το «πάθατε» από τη διαδικτυακή αυτή επαφή, πρέπει να γνωρίζεται πως παραμένει ασαφής η ακριβή αιτιολογία της διπολικής διαταραχής. Φαίνεται ότι η νόσος είναι κατά κύριο λόγο βιολογική, οφείλεται δηλαδή σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος άλλοτε υπερλειτουργεί (μανία) και άλλοτε υπολειτουργεί (κατάθλιψη), επηρεάζοντας ανάλογα, τόσο τις ψυχικές (προσοχή, μνήμη, σκέψη, αντίληψη, συναίσθημα, ψυχοκινητικότητα), όσο και τις σωματικές λειτουργίες (ενεργητικότητα, libido, ύπνος).

Μπορείτε να μάθετε να ζείτε με τη διπολική διαταραχή

Η συμμετοχή των γονιδίων στην εκδήλωση της διπολικής διαταραχής είναι ιδιαίτερα υψηλή (υπολογίζεται σε περίπου 80%) και επομένως ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός. Ψυχοπιεστικές καταστάσεις όπως αυτό που μας περιγράφετε, ή βλαπτικές για την υγεία του οργανισμού συνήθειες, όπως η χρήση ουσιών ή αλκοόλ, μπορεί να επιδράσουν ως εκλυτικοί παράγοντες της διαταραχής, σε άτομα με βιολογική προδιάθεση.

Εξάλλου, σημαντικό ρόλο έχει και το στρες, ψυχικό ή σωματικό. Επηρεάζει ακόμα πιο πολύ όταν είναι ιδίως ισχυρό ή παρατεταμένο, με αποτέλεσμα να αυξάνει την πιθανότητα απώλειας των αυτορρυθμιστικών μηχανισμών του εγκεφάλου και αποδιοργάνωσης της ομαλής λειτουργίας του. Καλό είναι γενικά να αναζητήσετε στοχευμένη βοήθεια και από έναν άλλο ειδικό και να εξετάσετε το γεγονός πως από εδώ και πέρα η διπολική διαταραχή θα είναι μέρος της ζωής σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σας εμποδίσει από το να ζήσετε αυτά που θέλετε ή έχετε σκεφτεί.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η ψυχολογία της ανθρώπινης επαφής. Η καραντίνα κλόνισε ή… βοήθησε τη σχέση σου;

Σχέση vs κορωνοϊός. Ένας ψυχίατρος εξηγεί πώς θα… επιβιώσει ο δεσμός

Σχετικά άρθρα