Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Το κάνω σωστά ή λάθος; Αναλυτικές οδηγίες!

Η χρήση μάσκας αυτή την εβδομάδα, έγινε υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ την ώρα που πολλοί ειδικοί επαγγελματίες υγείας επιμένουν στη χρήση της στους κλειστούς χώρους.

«Πιστεύω ότι οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές και να επιβάλλεται πρόστιμο σε όποιον δεν τη φοράει», δήλωσε σε πρόσφατες δηλώσει μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Και επειδή φαίνεται πως η μάσκα ήρθε για να… μείνει, το υπουργείο Υγείας αλλά και ο γνωστός καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος προειδοποιούν για το πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε σωστά τόσο όσο τη φοράμε όσο και όταν θέλουμε να την αφαιρέσουμε.

Πώς πρέπει να βγάζουμε τις μάσκες μας κάθε φορά;

Έτσι, μέσω αναρτήσεών τους στο Facebook, επεσήμαναν τα λάθη που κάνουμε στην προσπάθειά μας να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους γύρω μας. Όπως σημείωσε ο κος Μόσιαλος, δεν πρέπει να κατεβάζουμε τη μάσκα στο πηγούνι μας.

Δεν την αφαιρούμε μερικώς, οτιδήποτε και αν θέλουμε να κάνουμε, όπως να φάμε σε ένα εστιατόριο ή να κάνουμε κάποια άλλη δραστηριότητα. «Η περιοχή κάτω από το πηγούνι και ο λαιμός μας εκτίθενται και αυτά σε ιούς. Τους ίδιους ιούς από τους οποίους προσπαθούμε να προστατευθούμε φορώντας τη μάσκα προστασίας του προσώπου», εξήγησε.

«Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, που απαιτεί να αφαιρέσουμε τη μάσκα από τη θέση που πρέπει να τη φοράμε, είναι προτιμότερο να την αφαιρέσουμε πλήρως. Να σκεφτόμαστε πρακτικά για να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα η χρήση της μάσκας», συμπλήρωσε.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τις μάσκες

Από την άλλη, λίγο μετά από την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε ένα σχέδιο στο οποίο απεικονίζονται οι πέντε τρόποι με τους οποίους ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μάσκες στην καθημερινότητά μας. Έτσι,

  • Δεν χρησιμοποιούμε σκισμένες μάσκες.
  • Δεν πιάνουμε τη μάσκα όταν τη φοράμε.
  • Δεν κατεβάζουμε τη μάσκα στο πηγούνι.
  • Δεν φοράμε τη μάσκα κάτω από τη μύτη.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ξανά τις μάσκας μιας χρήσης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Από την ατομική ευθύνη, στην κοινωνική υπευθυνότητα. Είναι το… κλειδί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με τα κλιματιστικά; Οι 6 συμβουλές των ειδικών για τη σωστή χρήση τους!

Σχετικά άρθρα