Τι είναι η αυτοπεποίθηση, πως να την ενισχύσεις και γιατί μειώνεται;

Τι είναι η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση ή στα αγγλικά self confidence, προέρχεται από την λατινική λέξη fidere που σημαίνει εμπιστοσύνη όπως και η αγγλική έννοια confidence. Αυτοπεποίθηση είναι η εμπιστοσύνη που έχει ένα άτομο στις δυνατότητες τις ικανότητες και την κρίση του. Ακόμα είναι η πίστη που έχει στον εαυτό του ότι μπορεί να καταφέρει τους στόχους του. Ωστόσο ένα άτομο μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση, δηλαδή εμπιστοσύνη στον εαυτό του σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους όχι. Δηλαδή μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση στο τραγούδι και στη ζωγραφική αλλά στη μαγειρική και στην υποκριτική να μην έχει. Η εμπιστοσύνη έχει την τάση να λειτουργεί στο γνώριμο, σε αυτό που ήδη ξέρουμε και είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Ωστόσο όταν λείπει η εμπιστοσύνη το θάρρος κυριεύει, όπου λειτουργεί στα άγνωστα σε εκείνα που δεν γνωρίζουμε αλλά έχουμε το θάρρος να τα κάνουμε. Δηλαδή μπορεί να μην έχω την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στην ορειβασία, ωστόσο έχω το θάρρος να το δοκιμάσω και να δω εάν μπορώ και να χτίσω την αυτοπεποίθηση μου. Ακόμα υπάρχει και η αλαζονεία, όπου είναι η ανεξέλεγκτη και υπέρμετρη εμπιστοσύνη σε κάτι ή σε κάποιον, με σκοπό να πετύχει κάτι με οποιοδήποτε σκοπό και μέσο, χωρίς να του περνάει από το μυαλό η αποτυχία. Τέλος συχνά πολλοί μπερδεύουν την αυτοπεποίθηση με την αυτοεκτίμηση, όπου αυτά τα δύο μπορεί να μην βρίσκονται ταυτόχρονα στον ίδιο βαθμό σε κάποιον άνθρωπο. Δηλαδή κάποιος μπορεί να έχει πολύ αυτοπεποίθηση και ελάχιστη αυτοεκτίμηση και το αντίθετο. Η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η εκτίμηση της δικής μας αξίας. (1), (10)

Πως να την ενισχύσουμε;

Όλοι θα θέλαμε να είχαμε παραπάνω αυτοπεποίθηση και μερικές φορές δεν νιώθουμε καλά όταν άλλα άτομα γύρω μας τα έχουν καταφέρει. Αυτό συμβαίνει, διότι τα άτομα με αυτοπεποίθηση φαίνονται πιο άνετα και φαντάζουν θεοί όταν τα καταφέρνουν. Αλλά ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι η εμπιστοσύνη που έχουν στον εαυτό τους και αυτό βγαίνει και στους γύρω τους. Οι τρόποι για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας είναι οι εξής:

  • Θυμήσου σε τι είσαι καλός
  • Θυμήσου σε τι είσαι κακός
  • Πρόσεξε τη φυσική σου κατάσταση
  • Πρόσεξε τη ψυχική σου υγεία
  • Θέσε τα προσωπικά σου όρια
  • Θέσε στόχους

Θυμήσου σε τι είσαι καλός

Βρες τι είναι αυτό που σε κάνει ξεχωριστό από τους άλλους. Βρες τα δυνατά σου σημεία και πάρε δύναμη από αυτά. Θυμήσου τι συνήθιζες να κάνεις και να πετυχαίνεις σε αυτό. Γράψε μια λίστα με όλα τα προτερήματα σου και με όλες τις ικανότητες σου. Πες έχω “αυτό” το χαρακτηριστικό και μπορώ να καταφέρω “αυτό” που οι άλλοι δεν μπορούν και δεν έχουν.

Θυμήσου σε τι είσαι κακός

Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου, βρες που στερείς, προσπάθησε να αποφύγεις λάθη του παρελθόντος και βελτιώσου ή βρες άλλους τρόπους να ισορροπήσεις τις αδυναμίες σου. Μόνο εάν βρεις τι είναι αυτό στο οποίο στερείς μπορείς να καταβάλεις προσπάθεια για να το βελτιώσεις και από μειονέκτημα να γίνει πλεονέκτημά σου. (4)

Πρόσεξε τη φυσική σου κατάσταση

Πολύ συχνά η έλλειψη αυτοπεποίθησης συνδέεται με την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη έχει πολύ συνδεδεμένο ρόλο με την φυσική κατάσταση του ατόμου, γιατί όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη και δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του παραμελεί και το σώμα του και άρα πέφτει και άλλο η αυτοπεποίθηση του. Ένα συνηθισμένο μοτίβο είναι οι πολλές ώρες εργασίες όπου δεν πάνε και πολύ καλά, με αποτέλεσμα την καθιστική ζωή και την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του είναι να ενισχύσει τη φυσική του κατάσταση τρώγοντας σωστά και βρίσκοντας λύσεις και τρόπους να κινείται παραπάνω. Για παράδειγμα μπορεί να αρχίσει μια διατροφή με έναν ειδικό και να ξεκινήσει μια σωματική άσκηση. Εάν πάλι αυτό είναι ανέφικτο, τότε μπορεί να κάνει μικρά πράγματα που θα τον βάλουν σε κίνηση, όπως να χρησιμοποιεί τα σκαλιά περισσότερο ή να πάει στην δουλειά με ποδήλατο ή ακόμα και με λεωφορείο και μετά με τα πόδια για λίγη ώρα. Επίσης μπορεί να αρχίσει να τρώει λίγο πιο υγιεινά στην δουλειά εάν δεν μπορεί να πάει σε διατροφολόγο. Όλες αυτές οι τεχνικές θα του βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση του, γιατί δεν θα έχει να αφοσιωθεί σε αυτά γιατί πλέον δεν θα τον προβληματίζουν, άρα θα ανέβει η εμπιστοσύνη του και θα είναι πιο αποδοτικός στην καθημερινότητα του. (2), (8)

Πρόσεξε τη ψυχική σου υγεία

Μία πολύ καλή λύση είναι ο διαλογισμός. Ακόμα να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο, διότι με την βοήθεια του μπορεί να ξεκλειδώσεις κομμάτια του εαυτού σου που δεν ήξερες και τα οποία θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την αυτοπεποίθηση σου. Ακόμα μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τρόπο σκέψης για λανθασμένες εντυπώσεις σε σχέση με τις δυνατότητες σου, οι οποίες θα σε πάνε μπροστά λύνοντας τις. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή κατάσταση της ψυχικής υγείας παίζει ο ύπνος. Ο οποίος βοηθάει τον εγκέφαλο να αποσυμφορηστεί από τις αρνητικές σκέψεις και να δει πιο καθαρά. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν ένας άνθρωπος προσέχει την ψυχική και σωματική του υγεία, τότε βελτιώνεται η πλαστικότητα του εγκεφάλου του, η οποία χρησιμεύει στην καλή του λειτουργία. Μόνο και μόνο η ύπαρξη της έρευνας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αλλάξει συνήθειες και να βελτιώσει καταστάσεις απλά προσέχοντας. Αυτό θα οδηγήσει στην μείωση του άγχους πχ για την δουλειά ή του μίσους μας για άλλους που τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς. (5), (6), (9)

Θέσε τα προσωπικά σου όρια

Πολύ σημαντικό ρόλο στο να θέσει κάποιος τα προσωπικά του όρια είναι η πρώτη εντύπωση που δίνει σε κάποιον. Πολλοί είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να καταπατήσουν την ευαισθησία μας ειδικά στον εργασιακό χώρο για να φανούν εκείνοι παραπάνω. Ακόμα σημαντικό ρόλο παίζει και η γλώσσα του σώματος, που παρότι μπορεί να μην λέμε κάτι το σώμα μας το εκφράζει και οι άλλοι το αντιλαμβάνονται. Πολλές είναι οι περιπτώσεις bulling ενός ατόμου λόγω του “υποτιθέμενου λανθασμένου χαρακτηριστικού της προσωπικότητας του”. Ωστόσο εκεί είναι που πρέπει να θέσουμε τα όρια μας για να μην τα καταπατάει κανείς και να μην πέφτει η αυτοπεποίθηση μας. Αυτό μπορεί να συμβεί με το να θέτεις ένα “τοίχο προστασίας” και να φιλτράρεις εσύ τι μπαίνει και τι όχι, με σκοπό να διαφυλάξεις την ψυχική σου ακεραιότητα. Ακόμα με το να σκεφτείς και να διακρίνεις τι κάνεις λάθος, πχ δεν λες ποτέ όχι, μιλάνε άλλοι εκ μέρους σου, αφήνεις τα πράγματα όπως έχουν για να μην δείξεις έναν χαρακτήρα που δεν επιθυμούν. Ακόμα θα πρέπει να ορίσεις τις ανάγκες σου και να δηλώσεις στον εαυτό σου τι χρειάζεσαι, γιατί παλαιότερα έκανες πίσω; , προστάτεψε τα θέλω σου και μην αφήνεις τους άλλους να σου στερούν το δικαίωμα σου να μιλήσεις ή να πράξεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο. (3), (7)

Θέσε στόχους

Όρισε στόχους και δες πως έφτασες μέχρι την επίτευξη τους. Θέσε στόχους που είναι προς το συμφέρον σου. Σκέψου ποια είναι τα πλεονεκτήματα σου, ποια τα μειονεκτήματα, ακόμα μέσω αυτού του στόχου τι μπορείς να πετύχεις και τι μπορείς να αποφύγεις ώστε να τελικά να επιτύχεις. Θέτοντας αυτές τις σκέψεις οι στόχοι θα έχουν επιτυχία και θα είναι στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Τέλος το να θέτεις μεγάλους στόχους και να τους κατακτάς με μικρά βήματα την φορά, είναι πολύ αποδοτικό, διότι έτσι μπορείς να ελέγξεις κάθε φορά τι έκανες για να φτάσεις στο εκάστοτε σημείο άρα απομυθοποιείς την αντίληψη ότι οι μεγάλοι στόχοι είναι δύσκολα επιτεύξιμοι.

Πως μειώνεται η αυτoπεποίθηση μας;

Πολλές φορές η εμπιστοσύνη που όπως προ είπαμε είναι η λέξη κλειδί για την αυτοπεποίθηση δημιουργείται σωστά ή εσφαλμένα από διάφορους παράγοντες γύρω μας. Κάποιοι από αυτού είναι οι εξής:

  • Οικογενειακός κύκλος (συχνά οι γονείς μας από πολύ μικρή ηλικία μας περνάνε διάφορες αντιλήψεις για τα πράγματα γύρω μας χωρίς και εκείνοι οι ίδιοι να το θέλουν. Πολλές φορές γίνεται όταν προσπαθούν να μας προστατεύσουν ή να μας εμποδίσουν από κάτι. Ωστόσο αυτό μπορεί να έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στην αντίληψη και στην ψυχοσύνθεση του καθενός και να δημιουργήσει φόβο, άγχος και ανασφάλεια για τα πράγματα, το οποίο οδηγεί σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ακόμα πολλές φορές μπορεί να επηρεαστούμε σημαντικά όντας μικροί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αντιλήψεις, καθώς ακόμα και από βιβλία και παροιμίες).
  • Πρότυπα (τα πρότυπα παίζουν πολλές φορές έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στην ζωή ενός ανθρώπου. Πολλές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεαστεί είτε θετικά είτε αρνητικά από ένα πρότυπο, είτε αυτό είναι γονέας, φίλος, σχέση, ή ακόμα και δημόσιο πρόσωπο. Στις μέρες μας είναι αρκετά σύνηθες τα δημόσια πρόσωπα να μην χρησιμοποιούν σωστά την δημοσιότητα που τους δόθηκε και να  περνούν λανθασμένα μηνύματα για τα κοινωνικά πρότυπα, όπου τα οποία τελικά να διαταράσσουν και να κλονίζουν την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων).
  • Εμπειρίες (πολλές φορές οι εμπειρίες μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αυτοπεποίθηση μας και είναι αυτές που καθορίζουν την αντιμετώπισή μας σε καταστάσεις και γεγονότα. Εάν κάποια συμβάντα εξελίχθηκαν με τρόπο που μας έφερε θετικό αποτέλεσμα τότε μέσα έχει συνδεθεί η έκφραση “ότι σε αυτό το κομμάτι έχω αυτοπεποίθηση”. Εάν πάλι σε κάποιο συμβάν τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς τα επιθυμούσαμε, τότε η συνθήκη αυτή έχει συνδεθεί μέσα μας με την έκφραση “ότι σε αυτό το κομμάτι δεν έχω αυτοπεποίθηση”).

Ποιες είναι οι σωστές και οι λανθασμένες αντιλήψεις στην αυτοπεποίθηση;

Πολλές είναι οι φορές που δεν ξέρουμε να διακρίνουμε το σωστό από το λάθος, είτε επειδή δεν μπορούμε, είτε επειδή δεν φτάσαμε ποτέ εκεί.

Σωστές αντιλήψεις στην αυτοπεποίθηση

  • Κοιτάω πίσω και βρίσκω τα σφάλματα μου, προσπαθώ να πάρω κάτι από αυτά και να μάθω για να εξελιχθώ
  • Αποδέχομαι με χαρά τις φιλοφρονήσεις και απαντώ σε αυτές, δεν ντρέπομαι ούτε πιστεύω ότι δεν τις αξίζω
  • Κάνω αυτό που πραγματικά με χαροποιεί και με ευχαριστεί, συμβουλεύομαι την γνώμη των άλλων αλλά στο τέλος φιλτράροντας τις απόψεις γύρω μου πράττω αυτό που εμένα κάνει χαρούμενο
  • Δεν περιμένω από τους άλλους να με επικροτήσουν για κάθε επίτευγμα μου. Είμαι ευγνώμων με τον εαυτό μου και την επιτυχία μου πρώτα εγώ και μετά οι άλλοι
  • Δεν φοβάμαι να βάζω υψηλούς στόχους και να παίρνω τα ρίσκα. Μέσω από αυτά μαθαίνω και εξελίσσομαι και φτάνω ακόμα πιο μακριά

Λανθασμένες αντιλήψεις 

  • Πάλεψα πολύ σκληρά για να ξεχάσω τα λάθη και τις αποτυχίες μου, δεν θέλω να κοιτάξω πίσω γιατί θα πληγωθώ ξανά
  • Δεν αποδέχομαι τις φιλοφρονήσεις γιατί ντρέπομαι και δεν πιστεύω ότι τις αξίζω
  • Πάντα κάνω αυτό που χαροποιεί και θέλουν οι άλλοι να κάνω, γιατί φοβάμαι να πάρω την ζωή στα χέρια μου
  • Συνέχεια περιμένω από τους άλλους έναν καλό λόγο, νιώθω ότι εάν δεν μου τον πουν δεν τα έχω καταφέρει
  • Δεν μου αρέσουν τα ρίσκα, ούτε οι υψηλοί στόχοι, φοβάμαι πως θα αποτύχω και δεν είμαι τόσο ικανός ώστε να τα καταφέρω, μου αρέσουν τα λίγα και τα προσβάσημα πράγματα

Σας προτείνουμε σχετικά με τη αυτοπεπoίθηση:

Δείτε το βίντεο: Ο Δρ. Joseph με αυτή του την ομιλία, όπου ξεπερνάει τις 20.000.000 προβολές, αντιπαραθέτει την αυτοπεποίθηση ενός κανονικού ανθρώπου με την αυτοπεποίθηση ενός αθλητή. Τονίζοντας πως η αυτοπεποίθηση είναι ύψηστης σημασίας για τις ζωές μας.

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://www.uky.edu/~eushe2/Bandura/banconfidence.html

(2) https://www.apa.org/monitor/2011/12/exercise

(3) https://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091005111627.htm

(4) https://hbr.org/2007/06/learning-from-success-and-fail]

(5) https://blogs.psychcentral.com/healing-together/2016/12/the-importance-of-reaching-for-hope-findings/

(6) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2012.00038/full

(7) https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_may_shape_who_you_are?language=en

(8) https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/cir.0000000000000440

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3622473/

(10) https://www.oxfordhandbooks.com/view/10.1093/oxfordhb/9780195187243.001.0001/oxfordhb-9780195187243

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=” Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

[/bg_collapse]

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

 

Σχετικά άρθρα