Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Άγχος / Κορωνοϊός Και Σχολείο: Όλα Όσα Πρέπει Κάθε Γονιός Να Γνωρίζει
κορωνοϊος-και-σχολείο-αντιμετώπιση-της-ψυχικής-υγείας-των-παιδιών

Κορωνοϊός Και Σχολείο: Όλα Όσα Πρέπει Κάθε Γονιός Να Γνωρίζει

Ποια θα είναι τα μέτρα στα σχολεία;

Πολλά είναι τα παιδιά καθώς και οι γονείς όπου εν όψει του κορωνοϊού έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σε σχέση με την επιστροφή στο σχολείο και τη διαχείριση της κατάστασης. Πολλά τα ερωτήματα στο εάν θα τηρούνται οι αποστάσεις, εάν θα φοράνε μάσκα τα παιδιά και οι καθηγητές και πως μπορούν οι καθηγητές να ελέγχουν τα παιδιά να είναι προσεκτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα παιδία να νιώθουν άγχος και απελπισία και όχι χαρά και ανυπομονησία που θα δουν τους φίλους τους και που θα ξεκινήσουν πάλι το σχολείο.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αισθανθεί καλύτερα όταν αυτό φοβάται να πάει στο σχολείο;

Από την φύση της η έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς, μπορεί να είναι αγχωτική για ορισμένα παιδιά, πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας. Καλό θα ήταν οι γονείς να κάνουν μια συζήτηση με τα παιδιά τους και να τους ρωτήσουν τι είναι αυτό που τους ανησυχεί και εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την επιστροφή τους στο σχολείο;. Ακόμα θα πρέπει να τους συμβουλέψουν πως είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι και πως και άλλα παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνα. Ακόμα θα πρέπει να τους δείξουν τα θετικά της κατάστασης, με σκοπό να ξεχαστούν. Αυτά μπορεί να είναι η επανένωση με τους φίλους τους καθώς και η μάθηση που θα λάβουν με σκοπό να επιτύχουν στην ζωή τους. Επίσης θα πρέπει να τα συμβουλέψετε από πριν για την σωστή χρήση της μάσκας και των αντισηπτικών, καθώς και για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν από τους φίλους και τους καθηγητές τους. Όλη αυτή η εκμάθηση θα πρέπει να γίνει σε ένα χαλαρό πλαίσιο, χωρίς εντάσεις και με επιβραβεύσεις και όχι τιμωρίες για τυχόν λάθος χρήση των μέτρων. Ακόμα καλό θα είναι, η εκμάθηση να αρχίσει να γίνεται από νωρίς, ούτως ώστε να μην πανικοβληθούν την τελευταία μέρα.

Πώς να μάθω στο παιδί μου να τηρεί τους κανόνες υγιεινής με σωστό τρόπο, αλλά χωρίς να το αγχώσω;

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε στα παιδιά σας τους κανόνες υγιεινής, είναι να τους μάθετε πως να πλένουν τα χέρια τους με σωστό τρόπο, από το σπίτι κιόλας. Επίσης θα πρέπει να τους μάθετε πως να βήχουν και να φταρνίζονται στον αγκώνα τους, ούτως ώστε τα μικρόβια να μην πηγαίνουν στα χέρια τους, καθώς και στα άλλα παιδιά. Για να γίνει η διαδικασία πιο ευχάριστη και καθόλου αγχωτική μπορείτε να το συνδυάσετε με την εκμάθηση ενός τραγουδιού ή ενός χορού που θα κάνετε κάθε φορά στο πλύσιμο των χεριών. Ακόμα θα πρέπει να συμβουλέψετε να πλένουν ή να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό πριν και μετά από κάθε μάθημα καθώς και πριν και μετά από κάθε γεύμα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να τα μάθετε ότι παρότι τα μικρόβια του κορωνοϊού είναι αόρατα, μπορεί να βρίσκονται στο σχολείο. Τέλος απαραίτητο είναι να γνωρίζουν ότι οποτεδήποτε νιώσουν κάποιο σύμπτωμα πυρετού, κόπωσης ή γενικά αδιαθεσίας να ενημερώνουν την δασκάλα καθώς και εσάς.

κορωνοϊος-και-σχολείο-κανόνες-υγιεινής

Πως μπορώ να καταλάβω, εάν το παιδί μου προσαρμόζεται ομαλά ή συνεχίζει να αγχώνεται;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να νιώθετε εσείς καλά. Συχνά τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και το πως αισθάνονται, οπότε από εσάς εξαρτάται μια ομαλή μετάβαση στο σχολείο. Ακόμα ένα σημαντικό μέσο εκμαίευσης των συναισθημάτων τους, είναι η συζήτηση με ήρεμο και χαλαρωτικό τρόπο. Στην περίπτωση που τα παιδιά σας δεν είναι τόσο ανοιχτά στο να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, ένας εύκολος τρόπος είναι η ζωγραφική. Μέσω της ζωγραφικής τα παιδιά αφήνονται και εκφράζουν αυτό που νιώθουν ασυνείδητα.

Πως μπορώ να πω στο παιδί μου ότι το σχολείο θα κλείσει για κάποια περίοδο και ίσως μπορεί να ξανακλείσει;

Αυτό που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να μην το πάρει κατάκαρδα, είναι να το επιβεβαιώσετε ότι αυτή η απόφαση γίνεται για καλό και για την ασφάλεια όλων μας και πως θα επιστρέψει στο σχολείο όταν αυτό είναι εφικτό. Όσον αφορά τους φίλους και την απομόνωση από αυτούς, μπορείτε να καθιερώσετε με τους γονείς των φίλων του και τα παιδιά τους ομαδικές συνομιλίες μέσω βίντεο, όπου εκεί θα μοιράζονται τα παιδιά μεταξύ τους τις σκέψεις τους και δεν θα νιώθουν τελείως αποκομμένοι από το σχολικό περιβάλλον τους. Τα μαθήματα είναι εξίσου ένας παράγοντας που θα πρέπει να λυθεί και θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας, ότι παρότι το σχολείο έκλεισε η καθημερινότητα του διαβάσματος θα είναι η ίδια με σκοπό να μην χαθεί η επαφή αλλά και η γνώση. Για την διεξαγωγή της μάθησης με έναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο πολλές πλατφόρμες και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, τα οποία έχουν ως σκοπό τη μάθηση σε συνδυασμό με την διασκέδαση. Τέλος για να ενεργοποιήσετε την διάθεση τους παραπάνω, μια τέλεια ιδέα για εκπαίδευση σε συνδυασμό με κίνηση είναι οι κονσόλες παιχνιδιών, όπου παρέχουν ταυτόχρονα αυτή την εμπειρία στα παιδιά.

Πως μπορώ να μάθω εάν το παιδί μου δέχεται ή ασκεί το ίδιο bulling;

Εάν ανησυχείτε για το εάν το παιδί σας δέχεται bulling είτε στο σχολείο, είτε στο διαδίκτυο λόγω κορωνοϊού, τότε αυτό που έχετε να το συμβουλέψετε, είναι να του υπενθυμίσετε ότι δεν είναι μόνο του σε όλο αυτό και εάν του συμβαίνει ή του συμβεί κάτι θα πρέπει να σας ενημερώσει χωρίς να φοβάται. Εάν επίσης φοβάστε ότι το παιδί σας μπορεί να κάνει το ίδιο bulling σε άλλα παιδιά λόγω του κορωνοϊού, τότε θα πρέπει να του εξηγήσετε πως ο ιός δεν έχει σχέση με την εθνικότητα και πως όλα τα παιδιά είναι ίδια και είναι το ίδιο εύκολο να κολλήσει και εκείνο και όχι μόνο τα άλλα παιδιά που στο μυαλό του φαντάζουν διαφορετικά. Επίσης κάτι βασικό που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της σχέσης σας με το παιδί σε σχέση με τον εκφοβισμό είναι να συζητάτε από νωρίς μαζί του για το πως ήταν η ημέρα του στο σχολείο, εάν συνέβη κάτι που τον στεναχώρησε κλπ. Επίσης σημαντικό ρόλο στο bulling παίζει το διαδίκτυο και ειδικά εάν τα σχολεία κλείσουν και τα παιδιά διαβάζουν και περνούν τον χρόνο τους περισσότερο εκεί. Οπότε καλό θα είναι να επιβλέπεται την ενασχόληση τους και να τους ενημερώσετε από πριν για το ποιες ιστοσελίδες είναι επικίνδυνες και ότι δεν πρέπει να μιλάνε και να ανταλλάσσουν στοιχεία με αγνώστους. Τέλος εάν συμβεί κάτι παρόμοιο να σας ενημερώσει άμεσα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X