Κορωνοϊός και Σχολείο: Όλα όσα πρέπει κάθε γονιός να γνωρίζει

 

[lwptoc numeration=”none”]

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αισθανθεί καλύτερα όταν αυτό φοβάται να πάει στο σχολείο;

Από την φύση του το σχολείο, μπορεί να είναι αγχωτικό για ορισμένα παιδιά, πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας. Καλό θα ήταν οι γονείς να κάνουν μια συζήτηση με τα παιδιά τους και να τους ρωτήσουν τι είναι αυτό που τους ανησυχεί και εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το σχολείο.

Ακόμα θα πρέπει να τους συμβουλέψουν πως είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι και πως και άλλα παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνα.

Ακόμα θα πρέπει να τους δείξουν τα θετικά της κατάστασης, με σκοπό να ξεχαστούν. Αυτά μπορεί να είναι η επανένωση με τους φίλους τους καθώς και η μάθηση που θα λάβουν με σκοπό να επιτύχουν στην ζωή τους.

Τέλος θα πρέπει να τα συμβουλέψετε από πριν για την σωστή χρήση της μάσκας και των αντισηπτικών, καθώς και για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν από τους φίλους και τους καθηγητές τους. Όλη αυτή η εκμάθηση θα πρέπει να γίνει σε ένα χαλαρό πλαίσιο, χωρίς εντάσεις και με επιβραβεύσεις και όχι τιμωρίες για τυχόν λάθος χρήση των μέτρων. Ακόμα καλό θα είναι, η εκμάθηση να αρχίσει να γίνεται από νωρίς, ούτως ώστε να μην πανικοβάλλονται στο σχολείο.

Πώς να μάθω στο παιδί μου να τηρεί τους κανόνες υγιεινής με σωστό τρόπο, αλλά χωρίς να το αγχώσω;

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε στα παιδιά σας τους κανόνες υγιεινής, είναι να τους μάθετε πως να πλένουν τα χέρια τους με σωστό τρόπο, από το σπίτι κιόλας.

Επίσης θα πρέπει να τους μάθετε πως να βήχουν και να φταρνίζονται στον αγκώνα τους, ούτως ώστε τα μικρόβια να μην πηγαίνουν στα χέρια τους, καθώς και στα άλλα παιδιά.

Για να γίνει η διαδικασία πιο ευχάριστη και καθόλου αγχωτική μπορείτε να το συνδυάσετε με την εκμάθηση ενός τραγουδιού ή ενός χορού που θα κάνετε κάθε φορά στο πλύσιμο των χεριών.

Ακόμα θα πρέπει να συμβουλέψετε να πλένουν ή να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό πριν και μετά από κάθε μάθημα καθώς και πριν και μετά από κάθε γεύμα.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι να τα μάθετε ότι παρότι τα μικρόβια του κορωνοϊού είναι αόρατα, μπορεί να βρίσκονται στο σχολείο. Τέλος απαραίτητο είναι να γνωρίζουν ότι οποτεδήποτε νιώσουν κάποιο σύμπτωμα πυρετού, κόπωσης ή γενικά αδιαθεσίας να ενημερώνουν την δασκάλα καθώς και εσάς.

κορωνοϊος-και-σχολείο-κανόνες-υγιεινής

Πως μπορώ να καταλάβω, εάν το παιδί μου προσαρμόζεται ομαλά ή συνεχίζει να αγχώνεται;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να νιώθετε εσείς καλά. Συχνά τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και το πως αισθάνονται, οπότε από εσάς εξαρτάται μια ομαλή μετάβαση στο σχολείο.

Ακόμα ένα σημαντικό μέσο εκμαίευσης των συναισθημάτων τους, είναι η συζήτηση με ήρεμο και χαλαρωτικό τρόπο. Στην περίπτωση που τα παιδιά σας δεν είναι τόσο ανοιχτά στο να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, ένας εύκολος τρόπος είναι η ζωγραφική. Μέσω της ζωγραφικής τα παιδιά αφήνονται και εκφράζουν αυτό που νιώθουν ασυνείδητα.

Πως μπορώ να πω στο παιδί μου ότι το σχολείο ενδέχεται να κλείσει για κάποια περίοδο;

Αυτό που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να μην το πάρει κατάκαρδα, είναι να το επιβεβαιώσετε ότι αυτή η απόφαση γίνεται για καλό και για την ασφάλεια όλων μας και πως θα επιστρέψει στο σχολείο όταν αυτό είναι εφικτό.

Όσον αφορά τους φίλους και την απομόνωση από αυτούς, μπορείτε να καθιερώσετε με τους γονείς των φίλων του και τα παιδιά τους ομαδικές συνομιλίες μέσω βίντεο, όπου εκεί θα μοιράζονται τα παιδιά μεταξύ τους τις σκέψεις τους και δεν θα νιώθουν τελείως αποκομμένοι από το σχολικό περιβάλλον τους.

Τα μαθήματα είναι εξίσου ένας παράγοντας που θα πρέπει να λυθεί και θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας, ότι παρότι το σχολείο έκλεισε η καθημερινότητα του διαβάσματος θα είναι η ίδια με σκοπό να μην χαθεί η επαφή αλλά και η γνώση.

Για την διεξαγωγή της μάθησης με έναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο πολλές πλατφόρμες και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, τα οποία έχουν ως σκοπό τη μάθηση σε συνδυασμό με την διασκέδαση.

Τέλος για να ενεργοποιήσετε την διάθεση τους παραπάνω, μια τέλεια ιδέα για εκπαίδευση σε συνδυασμό με κίνηση είναι οι κονσόλες παιχνιδιών, όπου παρέχουν ταυτόχρονα αυτή την εμπειρία στα παιδιά.

Πως μπορώ να μάθω εάν το παιδί μου δέχεται ή ασκεί το ίδιο bulling όσων αφορά τον κορωνοϊό;

Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δέχεται bulling είτε στο σχολείο, είτε στο διαδίκτυο λόγω κορωνοϊού, τότε αυτό που έχετε να το συμβουλέψετε, είναι να του υπενθυμίσετε ότι δεν είναι μόνο του σε όλο αυτό και εάν του συμβαίνει ή του συμβεί κάτι θα πρέπει να σας ενημερώσει χωρίς να φοβάται.

Εάν επίσης φοβάστε ότι το παιδί σας μπορεί να κάνει το ίδιο bulling σε άλλα παιδιά λόγω του κορωνοϊού, τότε θα πρέπει να του εξηγήσετε πως ο ιός δεν έχει σχέση με την εθνικότητα ή την οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας και πως όλα τα παιδιά είναι ίδια και είναι το ίδιο εύκολο να κολλήσει και εκείνο και όχι μόνο τα άλλα παιδιά που στο μυαλό του φαντάζουν διαφορετικά.

Κάτι βασικό που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της σχέσης σας με το παιδί σε σχέση με τον εκφοβισμό είναι να συζητάτε από νωρίς μαζί του για το πως ήταν η ημέρα του στο σχολείο, εάν συνέβη κάτι που τον στεναχώρησε κλπ.

Σημαντικό ρόλο στο bulling παίζει το διαδίκτυο και ειδικά εάν τα σχολεία κλείσουν και τα παιδιά διαβάζουν και περνούν τον χρόνο τους περισσότερο εκεί. Οπότε καλό θα είναι να επιβλέπεται την ενασχόληση τους και να τους ενημερώσετε από πριν για το ποιες ιστοσελίδες είναι επικίνδυνες και ότι δεν πρέπει να μιλάνε με αγνώστους.

Τέλος εάν συμβεί κάτι παρόμοιο να σας ενημερώσει άμεσα.

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

https://www.unicef.org/coronavirus/supporting-your-childs-mental-health-during-covid-19-school-return

 

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

[/bg_collapse]

 

Article Image cover from http://www.depositphotos.com

Σχετικά άρθρα