Πως τα “όχι” που λέμε στην ζωή μας, θα μας πάνε μπροστά;

[lwptoc numeration=”none”]

Το να λες «όχι» θα σε πάει μπροστά

Σύμφωνα με τον Steve Jobs, το μεγάλο μυστικό της προσωπικής του επιτυχίας, καθώς και της επιτυχίας της Apple, ήταν να μπορεί να μένει συγκεντρωμένος και να μην του διασπά τίποτα και κανένας την προσοχή του.

Ένας από τους λόγους που το κατάφερνε αυτό, ήταν επειδή μπορούσε εύκολα και χωρίς κανέναν δισταγμό, να λέει όχι σε άλλες προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές μπορεί να αφορούσαν την παράλληλη ενασχόληση του με κάποιο άλλο project της δουλειάς, είτε με κάποια πρόταση για διασκέδαση.

Ωστόσο, επειδή από νωρίς είχε μάθει πως να λέει όχι, κατάφερνε να ολοκληρώνει την δουλειά του, παραμένοντας συγκεντρωμένος στον σκοπό του.

Γιατί λέω συνέχεια «ναι»;

Το να λέμε «όχι» είναι κάτι που για πολλούς ανθρώπους φαντάζει ακατόρθωτο. Συνήθως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πουν «όχι» και λένε πάντα «ναι», είναι εκείνοι που δεν έχουν δυνατό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποστηρίξουν σταθερά την άποψη τους.

Ακόμα υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως δεν θα είναι πλέον αρεστοί στους άλλους και έτσι αναγκάζονται να λένε πάντα «ναι»

Συχνά, οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν δυστυχισμένοι, σε ένα δίχτυ που ο ίδιοι έχουν πλέξει.

Λέω συνέχεια «ναι», ποια θα είναι η κατάληξη;

  • Δεν θα μπορείς να πεις «ναι», στα πράγματα που έχουν σημασία για εσένα
  • Δεν θα έχεις προσωπικό χρόνο για ξεκούραση
  • Δεν θα έχεις δικές σου προτεραιότητες, παρά μόνο των άλλων
  • Θα αποκτήσεις κατάθλιψη και άγχος

Πως θα μάθω να λέω «όχι» πιο συχνά;

  • Συγκεντρώσου σε αυτό που πραγματικά έχει αξία για εσένα: Με αυτόν τον τρόπο, παραμένεις προσηλωμένος στους στόχους σου και στην επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος. Επίσης, προσδιορίζεις στον άλλον τα θέλω σου και τα όρια σου και δεν αφήνεις περιθώρια ταλάντευσης των συναισθημάτων σου.
  • Μην αφήνεις τα «όχι» που λες να σε στεναχωρούν: Ζήσε την ζωή που θες, όχι την ζωή των άλλων, διότι μια φορά ζούμε και πρέπει να είμαστε πλήρης. Πρέπει να κοιτάμε πίσω και να είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, γιατί ήταν δικές μας και είτε εάν είχαν θετικό, είτε εάν είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, κάτι μας έμαθαν.
  • Πρέπει να φαίνεσαι και να είσαι πειστικός: Όταν λες το «όχι», πρέπει να το πιστεύεις, αλλά και να το δείχνεις με την γλώσσα του σώματος σου. Όταν οι αποφάσεις μας δεν είναι συνειδητές ή είναι διστακτικές, αυτό στον συνομιλητή φαίνεται, με αποτέλεσμα να μην γινόμαστε πειστικοί.
  • Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Consumer Research, ο καλύτερος τρόπος για να λες «όχι», είναι να λες «δεν θέλω» και «όχι δεν μπορώ», διότι με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεσαι από την ανεπιθύμητη δέσμευση και πλέον δεν κάθεσαι στην θέση του συνοδηγού αλλά του οδηγού. (1)

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://www.jstor.org/stable/10.1086/663212?seq=1#page_scan_tab_contents

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

[/bg_collapse]

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα