ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ«Η τέχνη της αγάπης» | Το βιβλίο που διάβασα στις διακοπές και σας το προτείνω.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος αν δεν έχει την ικανότητα ν’αγαπά τον διπλανό του, αν δεν έχει αληθινή ταπεινοφροσύνη, θάρρος,πίστη και πειθαρχία.
Οι άνθρωποι διψούν για αγάπη. Αν όμως το πρόβλημά σου είναι πως ν’αγαπηθείς και όχι πως ν’αγαπήσεις δεν θ’αναπτύξεις την ικανότητά σου για αγάπη.

Τι είναι η αγάπη? Μαθαίνεται η είναι λειτουργία ενστίκτου?
Τι είναι πιο σημαντικό από την αγάπη? Η επιτυχία, τα χρήματα, η δύναμη, το γόητρο?
Η επίγνωση του περιορισμένου χρόνου της ζωής,της μοναξιάς και της αδυναμίας μπροστά στις δυνάμεις της φύσης και της κοινωνίας, οδηγούν τον άνθρωπο στην ανάγκη να ενωθεί με τους άλλους ανθρώπους. Να ζήσει τη λαχτάρα της αγάπης αλλά και τον τρόμο του τίποτα και της μοναξιάς. Να φτάσει στην ώριμη αγάπη που οι δύο γίνονται ένας αλλά ωστόσο παραμένουν δύο, διατηρώντας την ατομικότητα τους.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό συστατικό της αγάπης? Ο σεβασμός γιατί προϋποθέτει την απουσία εκμετάλλευσης. Αγαπώ τον άλλο και νιώθω ένα μαζί του όπως αυτός είναι, όχι όπως εγώ θα είχα ανάγκη για να με εξυπηρετεί. Πόσο εύκολο είναι όμως να γνωρίσουμε τον συνάνθρωπο μας η ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό αν δεν ανακαλύψουμε το μυστικό που κρύβουμε όλοι μέσα μας? Γιατί ο άνθρωπος είναι ένα μυστήριο. Νομίζουμε ότι ξέρουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας αλλά δεν τον ξέρουμε. Στην πράξη της αγάπης και της προσφοράς του εαυτού μου στο άλλο άτομο, ανακαλύπτω και τους δυο μας. Η ώριμη αγάπη ακολουθεί την αρχή «αγαπιέμαι γιατί αγαπώ», «σε χρειάζομαι γιατί σ’αγαπώ» και όχι «σ’αγαπώ γιατί σε χρειάζομαι».

Μέσα σ’αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε την αγάπη από όλες τις πλευρές.
Την αγάπη των γονιών για τα παιδιά, την αδελφική, την ερωτική, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό. Θα αντιληφθούμε τα όρια μας, την άγνοια μας και τις αδυναμίες μας. Θα φθάσουμε στον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Καλή ανάγνωση και θα περιμένω να μοιραστούμε σκέψεις για όσα σας αποκαλυφθούν!!

Άννα Δρούζα

Σχετικά άρθρα