Συναισθηματική νοημοσύνη: Βρες σε τι επίπεδο είσαι, απαντώντας τις εξής 5 ερωτήσεις

[lwptoc numeration=”none”]

Δεν δέχεσαι την κριτική;

Η κριτική είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να ισοπεδώσει έναν άνθρωπο εάν δεν έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Ωστόσο άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση, καθώς και με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, δέχονται την κριτική ως ένα τρόπο βελτίωσης και εξέλιξης, διότι έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν και να φιλτράρουν την πληροφορία και τα συναισθήματα που νιώθουν την στιγμή που την δέχονται και να αξιολογήσουν που υπερτερούν και που όχι.

Είσαι κακός ακροατής σε μια συζήτηση;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Harvard Business Review, βρέθηκε πως τα άτομα με ελλιπή ενσυναίσθηση, είναι κακοί ακροατές σε μια συζήτηση και ο λόγος είναι τα χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα βρέθηκε πως τα άτομα αυτά, αγνοούν τις απόψεις των συνομιλητών τους, με σκοπό να αναπτύξουν την δική τους άποψη και θεωρία. Στον αντίποδα βρέθηκε πως τα άτομα με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, ακούνε προσεκτικά τον συνομιλητή τους, λόγω του ότι κατέχουν στοιχεία ηγεσίας, πράγμα που προσδίδει εμπιστοσύνη, καλύτερη συνύπαρξη, καθώς και αύξηση της δημιουργικότητας της ομάδας στον εργασιακό χώρο. (1)

Κρίνεις εύκολα τους ανθρώπους;

Φαίνεται πως τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, έχουν την τάση να κρίνουν εύκολα και παρορμητικά τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει διότι, δεν έχουν καλή κατανόηση των ήδη υπάρχον δικών τους συναισθημάτων, οπότε δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά τα συναισθήματα και τον χαρακτήρα των άλλων. Τέλος επειδή αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από αρνητικότητα και παρορμητικότητα, συχνά προτρέχουν να κρίνουν κάποιον, με βάση την δική τους αρνητική διάθεση.

Μένεις προσκολλημένος στα λάθη του παρελθόντος;

Συχνά τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, μένουν προσκολλημένοι στα λάθη του παρελθόντος, και αδυνατούν να προχωρήσουν προς την εξέλιξη και την αυτό-βελτίωση. Συχνά νιώθουν αδύναμοι να κάνουν το παρακάτω βήμα. Ακόμα δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, παρά τα αποφεύγουν και δυσκολεύονται να επιστρέψουν σε εκείνα ώστε να τα βελτιώσουν. Στην αντίπερα όχθη, τα άτομα με υψηλό δείκτη συναισθηματική νοημοσύνης, είναι ανθεκτικά στον πόνο που προσδίδουν τα λάθη, μαθαίνουν από αυτά και προσπαθούν να εξελίσσονται.

 Νιώθεις συνεχόμενα αγχωμένος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγχωνόμαστε άλλοτε πολύ, άλλοτε λίγο, σίγουρα το άγχος είναι κάτι το φυσιολογικό και έχει να κάνει τόσο με την κατάσταση όσο και με τον άνθρωπο. Όσον αφορά τον άνθρωπο, η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του άγχους. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλό δείκτη συναισθηματική νοημοσύνης, έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται και να αντεπεξέρχονται τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους, σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, όπου τα πράγματα εκεί δυσκολεύουν και η διαχείριση είναι δυσκολότερη.

Ποιους τομείς επηρεάζει η συναισθηματική νοημοσύνη;

Σύμφωνα με έρευνα, η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι πιο σημαντική από ότι παραδοσιακός δείκτης νοημοσύνης (IQ), τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στις σχέσεις και την γενική μας ευημερία. Αυτό συμβαίνει διότι:

  • Η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι ένα από τα 10 TOP χαρακτηριστικά, για έναν εργαζόμενο σε οποιαδήποτε δουλεία και κυρίως σε θέσεις ηγεσίας για το 2020
  • Η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι υπεύθυνη για το 58% της απόδοσης σου στην δουλειά (4)
  • Η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι ο παράγοντας, όπου παρακινεί το 90% των ανθρώπων προς την επιτυχία (3)
  • Άτομα με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, βγάζουν κατά μέσο όρο περίπου 29.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, που βγάζουν πολύ λιγότερα. (2), (5)

Ποιους-τομείς-επηρεάζει-η-συναισθηματική-νοημοσύνη;

 

Article Image cover from http://www.depositphotos.com

 

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://hbr.org/2018/05/the-power-of-listening-in-helping-people-change

(2) https://www.academia.edu/11160129/Emotional_Intelligence_Daniel_Goleman_pdftsuff_blogspot_com_

(3) https://hbr.org/2004/01/what-makes-a-leader

(4) https://www.naturalhr.com/2017/10/10/emotional-intelligence-important/

(5) https://www.talentsmart.com/articles/Increasing-Your-Salary-with-Emotional-Intelligence-983916766-p-1.html

(6) http://reports.weforum.org/future-of-jobs-2016/

 

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

Σχετικά άρθρα