Αρχική / Ψυχολογία / Teens / Πως η τεχνολογία και τα social media, μπορούν να επιφέρουν την αυτοκαταστροφή στους εφήβους;
Πως-η-τεχνολογία-και-τα-social-media,-μπορούν-να-επιφέρουν-την-αυτoκαταστροφή-στους-εφήβους;

Πως η τεχνολογία και τα social media, μπορούν να επιφέρουν την αυτοκαταστροφή στους εφήβους;

Τι δείχνουν οι έρευνες σχετικά με την τεχνολογία και την επίπτωση της στους εφήβους

Σύμφωνα με έρευνα, βρέθηκε πως η υπερβολική χρήση του κινητού και των social media από τους εφήβους, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αύξησης της κατάθλιψης, καθώς και αυτοκτονίας. Για την ακρίβεια θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 10-24. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειχνε πως πάνω από 3,000 έφηβοι έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, λόγω του άγχους, της ελλιπής αυτοπεποίθησης και του εκφοβισμού που νιώθουν μέσα από την χρήση τους στα social media. Αυτό συμβαίνει διότι το 2015 βρέθηκε πως, το 92% των εφήβων έχουν smartphone, ενώ το 70% αυτών, βρίσκονται περισσότερο από μια φορά μέσα στα social media. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατάθλιψης κατά 33%, καθώς και την αυτοκτονία κατά 65% μόνο στα κορίτσια. (1), (2), (3), (5), (6)

Πως επηρεάζει ο διαδικτυακός εκφοβισμός την ψυχολογία των εφήβων;

Σύμφωνα με το CDC (Center for Disease control and prevention), βρέθηκε πως την χρονιά που μας πέρασε, το 15% των εφήβων έχει υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την σοβαρή μείωση της αυτοεκτίμησης, την πρόκληση λεκτικής βίας, την αύξηση της κατάθλιψης, καθώς και την απόπειρα αυτοκτονίας. Οι απειλές στο διαδίκτυο είναι τεράστιες, και δυστυχώς το catfishing, η λεκτική βία και η σύγκριση, μαστίζουν ανάμεσα στους νέους. (4)

Πως η ωραιοποίηση της ζωής μας στα social media, μπορεί να αποβεί τραυματική για την αυτοεκτίμηση των εφήβων;

Συχνά το social media, αποκρύπτουν ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας, και οδηγούν στην μείωση της αυτοεκτίμησης, στην σύγκριση, στο αίσθημα κατωτερότητας, στο άγχος, καθώς και στον αυτοτραυματισμό. Αυτό συμβαίνει, διότι οι έφηβοι είναι ήδη ευάλωτοι λόγω ορμονών και ηλικίας, με αποτέλεσμα, όλη αυτή η συνθήκη να επηρεάζει τις κοινωνικές τους ανησυχίες, καθώς και την αντίληψη τους στην σωστή διάκριση των κοινωνικών προτύπων.

 

 

 

 

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X