Ποια είναι η επίδραση των λουλουδιών στην υγεία μας;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει από το Rutgers University, φάνηκε πως τα λουλούδια βοηθούν στην μείωση του στρες και στη βελτίωση της συναισθηματικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα λουλούδια έχουν επίδραση στην διάθεση μας (μείωση της κατάθλιψης και λιγότερο άγχος)
  • Τα λουλούδια μας προκαλούν χαρά (αυξάνουν το αίσθημα ευγνωμοσύνης, της απόλαυσης και αφήνουν το αποτύπωμα τους με ένα χαμόγελο στα χείλη μας)
  • Τα λουλούδια βελτιώνουν τους δεσμούς των ανθρώπων (η παρουσία λουλουδιών σε ένα χώρο, οδηγεί στην σύσφιξη των σχέσεων με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον)

Επίσης, έρευνα του Harvard University, έδειξε την θετική επίδραση που έχει η υγεία μας, όταν περιβαλλόμαστε καθημερινά από λουλούδια:

  • Μείωση της πρωινής αρνητικότητας, (η επίδραση που προσφέρουν τα λουλούδια όταν τα κοιτάμε το πρωί που ξυπνάμε είναι η μείωση της πρωινής αρνητικότητας)
  • Αύξηση τους αισθήματος της συμπόνιας (τα λουλούδια στον χώρο μας, διεγείρουν το αίσθημα της καλοσύνης και της συμπόνιας μέσα μας)
  • Φυσική και ψυχική τόνωση (τα λουλούδια σε έναν χώρο αυξάνουν την χαρά, την αισιοδοξία, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό)

Ακόμα, μια άλλη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας, ήρθε να αποδείξει την επίδραση των λουλουδιών σε πάνω από 100 ηλικιωμένους. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα είχε να κάνει με την αποστολή λουλουδιών. Το μισό δείγμα της έρευνας λάμβανε καθημερινά λουλούδια, ενώ το άλλο μισό δεν λάμβανε καθόλου. Το αποτέλεσμα της έρευνας για αυτούς που λάμβαναν καθημερινά λουλούδια, ήταν:

  • Μείωση της κατάθλιψης στο 81% των ηλικιωμένων
  • Αύξηση των προσωπικών σχέσεων με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον κατά 40% των ηλικιωμένων
  • Υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης και νοητικής κατάστασης κατά 72% των ηλικιωμένων

Γηροκομείο-Αθηνών

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, είναι προφανές πως τα λουλούδια μπορούν να μεταμορφώσουν την διάθεση μας, καθώς και τον χώρο μας. Σε μια τέτοια διττή μεταμόρφωση, συνέβαλε και ο Όμιλος ΟΤΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΟΤΕ, επέλεξε να στηρίξει το έργο της FLOWER POWER, χαρίζοντας χαρά και αισιοδοξία, στους τρόφιμους του Γηροκομείου Αθηνών, ειδικά σε αυτή την δύσκολή περίοδο που διανύουμε. Η ύπαρξη μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου όλοι θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι, είναι προτεραιότητα για τον Όμιλο ΟΤΕ, την οποία επιδιώκουν συνεχώς, τόσο μέσα από τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, όσο και μέσα από την καθημερινή λειτουργία τους.

Για την ακρίβεια, μπουκέτα από φρέσκα, όμορφα, οργανικά καλλιεργημένα λουλούδια φτάνουν κάθε εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου Αθηνών για να κοσμήσουν τους κοινόχρηστους χώρους και να ανεβάσουν τη διάθεση των ηλικιωμένων ενοίκων αλλά και των εργαζομένων.

Τα λουλούδια που κοσμούν το Γηροκομείο Αθηνών, καλλιεργούνται από την FLOWER POWER. Η FLOWER POWER, είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που διαθέτει ένα μικρό κτήμα στην περιοχή του Μαραθώνα και έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια φυτών και λουλουδιών. Στόχος της είναι να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και απόκτησης δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρίες, αλλά και να υποστηρίζει ενεργά την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Εφαρμόζει την Υποστηριζόμενη Εργασία. Μια νέα μέθοδο που διευκολύνει την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο εργασιακό περιβάλλον και τους επιτρέπει να ζουν καλύτερα και πιο αυτόνομα. Χρησιμοποιεί μόνο οργανικές μεθόδους καλλιέργειας. Η δραστηριότητά της , είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η ενσωμάτωση έχει αποτέλεσμα. Γιατί όταν τα άτομα με αναπηρία εντάσσονται σε παραγωγικές δραστηριότητες, τότε δημιουργούν αξία, αποκτούν δεξιότητες και έχουν καλύτερη υγεία, ψυχική και σωματική.

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://ipm.missouri.edu/MEG/2015/2/The-Power-of-Flowers/

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

Σχετικά άρθρα