Σεροτονίνη: 7 τροφές που μειώνουν τα επίπεδα της κατάθλιψης και ανεβάζουν την διάθεση

[lwptoc numeration=”none”]

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη είναι μια αρωματική οργανική ένωση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη, στον ύπνο, στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς επίσης λειτουργεί και ως αγγειοδιασταλτικός παράγοντας.

Ποιες τροφές εμπεριέχουν σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση της, διότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της νευρικότητας, με αποτέλεσμα την σχιζοφρένεια. Έρευνα έχει δείξει πως όταν ακολουθείτε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη, τότε τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μειώνονται, με αποτέλεσμα την πρόκληση διαφόρων παθήσεων, όπως η κατάθλιψη. Οι τροφές που εμπεριέχουν μια καλή ποσότητα σεροτονίνης για την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι:

  • Tofu
  • Αυγά
  • Ανανάς
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Γαλοπούλα
  • Σολομός
  • Τυρί (1), (2)

Tofu

Το tofu εκτός από μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, είναι και μια εξαιρετική πηγή σεροτονίνης. Το tofu, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην διατροφή των vegetarians και vegans, με σκοπό να προσλαμβάνουν τις σωστές ποσότητες πρωτεΐνης και ασβεστίου που χρειάζονται. Τέλος εκτός από το tofu, πλούσιο σε σεροτονίνη είναι όλες ο τροφές από σόγια.

Αυγά

Τα αυγά και συγκεκριμένα οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε σεροτονίνη, καθώς επίσης και σε:

  • Βιοτίνη
  • Τυροσίνη
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • Χολίνη

Τέλος η πρωτεΐνη που εμπεριέχουν τα αυγά, συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της σεροτονίνης στο πλάσμα του αίματος. (3), (6)

Ανανάς

Ενδείξεις πως ο ανανάς εμπεριέχει σεροτονίνη υπάρχουν από παλιά, αυτό όμως που ανακαλύψαμε πρόσφατα, είναι πως πρέπει να τον καταναλώνουμε φρέσκο εάν θέλουμε να πάρουμε όλη την ποσότητα της σεροτονίνης και όχι ώριμο όπως κάνουμε με τις ντομάτες.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Σύμφωνα με μελέτες, όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι εμπεριέχουν σεροτονίνη. Συγκεκριμένα, φάνηκε πως εάν καταναλώνουμε μια χούφτα την ημέρα, τότε υπάρχει λιγότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και αναπνευστικά προβλήματα. Τέλος οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, εκτός από σεροτονίνη, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. (4)

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι μια τροφή πλούσια σε σεροτονίνη, για αυτό κιόλας δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται κατά κόρον σε οικογενειακά τραπέζια και γιορτές, όπου σηματοδοτούν την χαρά της οικογένειας.

Σολομός

Ο σολομός είναι ακόμα μια τροφή πλούσια σε σεροτονίνη, ωστόσο εμπεριέχει και άλλα θρεπτικά οφέλη, όπως ωμέγα 3. Τέλος βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης και στην εξισορρόπηση της χοληστερίνης.

Τυρί

Το τυρί είναι και αυτό μια τροφή πλούσια σε σεροτονίνη. Ιδανικά ο συνδυασμός τυρί, αυγό και γάλα είναι ο κατάλληλος όσων αφορά την πρόσληψη της σεροτονίνης.

 

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728667/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

(4) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307352

(5) https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1178646918802282

(6) https://www.hindawi.com/journals/cholesterol/2018/6303810/

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737446/

[/bg_collapse]

 

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

 

[/bg_collapse]

 

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα