Πως το άγχος, μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπο μας;

[lwptoc numeration=”none”]

Με ποιους τρόπους επιδρά το άγχος στο πρόσωπο μας;

Όπως γνωρίζουμε, το άγχος επιδρά αρνητικά στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιαγγειακής νόσου, μειώνει την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Ακόμα, μπορεί να προκαλέσει:

  • Ακμή
  • Ρυτίδες
  • Μαύρους κύκλους
  • Απώλεια και γκριζάρισμα των μαλλιών
  • Ξηρό δέρμα
  • Εξανθήματα (1)

Ακμή

Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση στρες, τότε παράγεται περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό από ότι κανονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την παραγωγή της ορμόνης CRH ή αλλιώς κορτικοτροπίνης, από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Η ορμόνη αυτή, οδηγεί στην αύξηση της λιπαρότητας, άρα και στην δημιουργία σμήγματος. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα, φάνηκε πως εκτός από το άγχος, τόσο ο ύπνος, όσο και το αλκοόλ, αποτελούν παράγοντα εμφάνισης ακμής. (2), (3)

Ρυτίδες

Ένα από τα κακά αποτελέσματα του άγχους στο πρόσωπο μας, είναι η εμφάνιση ρυτίδων. Οι ρυτίδες οφείλονται, στην αλλαγή των πρωτεϊνών του δέρματος μας, με αποτέλεσμα, την μείωση της ελαστικότητας του.

Μαύροι κύκλοι

Συνήθως, οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται όταν η ηλικία είναι προχωρημένη και η ελαστικότητα γύρω από την περιοχή των ματιών είναι μειωμένη. Ακόμα, εμφανίζονται και σε καταστάσεις άγχους, λόγω έλλειψης ύπνου. Η έλλειψη ύπνου, οδηγεί στην μείωση της ελαστικότητας, που έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση, άρα, την εμφάνιση μαύρων κύκλων. (4)

Απώλεια και γκριζάρισμα των μαλλιών

Σύμφωνα με έρευνες, τα μαλλιά μας παίρνουν το χρώμα τους από την μελανίνη, η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα. Ωστόσο το γκρίζο χρώμα των μαλλιών, προέρχεται από την συμπαθητική νευρική δραστηριότητα που προκαλείται στον οργανισμό μας, λόγω του άγχους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των μελανοκυττάρων, που παράγουν την μελανίνη. Τέλος το άγχος μπορεί να προκαλέσει και απώλεια της πυκνότητας των μαλλιών. (5)

Ξηρό δέρμα

Το δέρμα μας περιέχει πολλές στοιβάδες. Μια από αυτές είναι και η κερατοειδής στοιβάδα, η οποία συμβάλει στην ενυδάτωση του δέρματος, λόγω των πρωτεϊνών και των λιπιδίων που περιέχει. Όταν αυτή η στοιβάδα δεν λειτουργεί σωστά, τότε το δέρμα γίνεται ξηρό και προκαλείται φαγούρα. Έρευνες έδειξαν πως το άγχος, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ανασταλτικός παράγοντας, για την καλή λειτουργία της κερατοειδούς στοιβάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών, άρα την ξηρότητα του δέρματος. (6)

Εξανθήματα

Το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλεί αρκετές παθήσεις του δέρματος, κάποιες από αυτές είναι, η ψωρίαση, το έκζεμα, η φλεγμονή και το εξάνθημα. Οι παθήσεις αυτές, εμφανίζονται, λόγω της δυσβολίας που προκαλείται από το χαμηλό ανοσοποιητικό. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι χαμηλό, τότε διαταράσσεται και η ισορροπία των βακτηριδίων στο δέρμα. (6)

Πως να περιορίσουμε το άγχος που μας καταβάλει;

  • Άσκηση (η σωματική άσκηση, βοηθά στην παραγωγή ορμονών, οι οποίες βοηθούν στην ελάττωση των συναισθημάτων του στρες)
  • Διατροφή (η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση και στην μείωση του άγχους)
  • Ύπνος (ο ύπνος επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη του άγχους, καθώς και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος)
  • Αλκοόλ, ουσίες (η αποφυγή τόσο του αλκοόλ, όσο και των ουσιών, είναι σωτήρια. Αυτό συμβαίνει, διότι πολλοί καταφεύγουν σε αυτά τα δύο για να πνίξουν και να ξεχάσουν το άγχος και την στεναχώρια τους
  • Βρες κάτι που σε χαροποιεί (η εύρεση ενός χόμπι ή μιας χαρούμενης δραστηριότητας, για πολλούς είναι σανίδα σωτηρίας. Όταν ασχολείσαι με κάτι που σε χαροποιεί, τότε εκκρίνονται ορμόνες ντοπαμίνης, οι οποίες σε κάνουν πιο χαρούμενο και αυτομάτως λιγότερο αγχωμένο)
  • Μίλα σε έναν ειδικό (πολλοί είναι εκείνοι που δεν το θεωρούν σημαντικό ή πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν το άγχος από μόνοι τους. Ωστόσο το να πάρεις την απόφαση και να μιλήσεις σε έναν ειδικό, πολλές φορές μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι η πιο ουσιαστική λύση) (7)

 

Article Image cover from http://www.depositphotos.com

 

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137920/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5722010/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21595660/

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082169/#R121

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31969699/

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082169/

(7) https://www.cdc.gov/violenceprevention/suicide/copingwith-stresstips.html

 

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

Σχετικά άρθρα