Εύχεσαι να είχες πιο υγιή μαλλιά; Ανακάλυψε τις 5 τροφές, που σου χαρίζουν λάμψη και αναδόμηση

[lwptoc numeration=”none”]

Ποιες τροφές είναι απαραίτητες για ένα υγιές και λαμπερό μαλλί;

  • Γλυκοπατάτες
  • Λιπαρά ψάρια
  • Αβοκάντο
  • Κολοκυθόσπορος
  • Καρύδια

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένη, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α, παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία μας, βελτιώνοντας την όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα, την μνήμη, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των μαλλιών και του δέρματος. Η βιταμίνη Α, εκτός της καλής ανάπτυξης των μαλλιών, βοηθάει και στην παραγωγή του σμήγματος, ενυδατώνοντας έτσι την τρίχα. Για την μέγιστη πρόσληψη της βιταμίνης Α, θα πρέπει οι τροφές να καταναλώνονται μαγειρεμένες και όχι ωμές, καθώς επίσης η διαδικασία του μαγειρέματος θα πρέπει να γίνεται με λάδι.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια, αλλά ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ενυδάτωση και την ρύθμιση της λιπαρότητας των μαλλιών. Ακόμα τα ωμέγα-3, λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχουν, βοηθούν στην αναδόμηση και στην λάμψη της τρίχας. Τα λιπαρά ψάρια, είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D3 και B, καθώς επίσης και σε πρωτεΐνη και σελήνιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι υπεύθυνα για την καλή υγεία των μαλλιών, καθώς και για την αντιγήρανση του δέρματος. Τέλος η πρωτεΐνη που περιέχει το ψάρι, είναι άκρως σημαντική για την δημιουργία της φυσικής κερατίνης της τρίχας.

Αβοκάντο

Δεν είναι τυχαίο που το αβοκάντο το αποκαλούν superfood και βασιλιά του πρωινού. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και E. Η βιταμίνη C, εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που όλοι γνωρίζουμε ότι βοηθά, είναι άκρως απαραίτητη και για την καλή υγεία των μαλλιών μας. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και την καλή διατήρηση του κολλαγόνου στην τρίχα. Ακόμα, το αβοκάντο, περιέχει κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία προσφέρουν θρέψη και ενίσχυση στα μαλλιά, καθώς επίσης βοηθούν και στην ανάπτυξης νέας τρίχας και στην αποτροπή, της απώλειας της. Τέλος η βιταμίνη Ε, βοηθά ανάπλαση και στην διατήρηση της νέας τρίχας. (1)

Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος, είναι εξαιρετικά πλούσιος σε ψευδάργυρο. Σύμφωνα με έρευνες, ο ψευδάργυρος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των μαλλιών και συγκεκριμένα στην αποτροπή των μαλλιών από την τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει, διότι είναι υπεύθυνος για την αναπαραγωγή των κυττάρων της τρίχας, καθώς και για την απορρόφηση των πρωτεϊνών της. Εκτός από τον ψευδάργυρο, ο κολοκυθόσπορος, περιέχει και μια άλλη ουσία, την κουκουρβιτίνη. Η κουκουρβιτίνη, είναι ένα αμινοξύ, όπου είναι υπεύθυνο για την ανάπλαση της τρίχας. (2), (3)

Καρύδια

Τα καρύδια εκτός από ένα απολαυστικό σνακ, είναι και μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα καρύδια προσφέρουν τον όγκο και την λάμψη στα μαλλιά μας, αλλά και την προστασία από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου. Τέλος λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους, προσφέρουν την ιδανική ενυδάτωση, που κάθε τύπος μαλλιού χρειάζεται.

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24575202/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861201/

 

[/bg_collapse]

 

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

 

Σχετικά άρθρα