Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Είσαι έγκυος; Ανακάλυψε γιατί το να τρως φρούτα, είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του εμβρύου
Είσαι έγκυος; Ανακάλυψε-γιατί-το-να-τρως-φρούτα,-είναι-απαραίτητο-για-την-καλή-υγεία-του-εμβρύου

Είσαι έγκυος; Ανακάλυψε γιατί το να τρως φρούτα, είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του εμβρύου

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην υγεία της μητέρας, όσο και στου εμβρύου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι ικανή να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως (φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα). Στον αντίποδα, έρευνες έχουν αποδείξει, πως εάν μια έγκυος μαμά καταναλώνει συχνά ανθυγιεινές τροφές, τότε το παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες προδιάθεσης για παχυσαρκία και διαβήτη. Τέλος, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ενισχύει την πρόληψη πολλών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως η δυσκοιλιότητα και η αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που απασχολεί αρκετές γυναίκες που κυοφορούν, διότι μέσω του νερού δημιουργείται ο πλακούντας και ο αμνιακός σάκος, στον οποίο υποστηρίζεται το έμβρυο για τους υπόλοιπους 9 μήνες. (1)

Ποια είναι η σωστή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, που πρέπει να καταναλώνει μια έγκυος

Όσον αφορά τα φρούτα η σωστή ποσότητα είναι: 1 φλιτζάνι κομμένα φρούτα, ή ένα μεσαίο κομμάτι ενός μεγάλου φρούτου.

Όσον αφορά τους χυμούς, θα πρέπει να είναι 100% φυσικός, καθώς επίσης θα πρέπει να είναι και παστεριωμένος. Δυστυχώς, το πρόβλημα με τους χυμούς είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά που περνάνε στο αίμα είναι λιγότερα, σε σχέση με την κατανάλωση ενός ωμού φρούτου.

Τέλος για τα λαχανικά, η σωστή ποσότητα είναι: ½ του φλιτζανιού ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά, ή 1 φλιτζάνι χυμό λαχανικών, ή ένα φλιτζάνι φυλλώδη χόρτα.

Ποια φρούτα είναι τα κατάλληλα για μια εγκυμοσύνη;

  • Αβοκάντο
  • Φρούτα του δάσους
  • Πορτοκάλια
  • Λεμόνια
  • Μάνγκο
  • Μήλα
  • Μπανάνες

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε:

  • Βιταμίνες Κ, C, B
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Χολίνη
  • Φυτικές ίνες

Ακόμα, φαίνεται πως αποτελεί μια τροφή, που ανακουφίζει πολλές γυναίκες από διάφορα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του, σε κάλιο και μαγνήσιο. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα, είναι οι ναυτίες και οι κράμπες στα πόδια. Τέλος λόγω της περιεκτικότητας του σε χολίνη, βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων του εμβρύου. Ιδιαίτερη προσοχή, θέλει η ανεπάρκεια της χολίνης, διότι μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της μνήμης, καθώς και προβλήματα στο νευρικό σωλήνα. (2)

Φρούτα του δάσους

Τα φρούτα του δάσους, είναι πλούσια σε:

  • Βιταμίνη C
  • Υδατάνθρακες
  • Φυτικές ίνες
  • Ανθοκυανίνες
  • Φλαβονοειδή

Τα πιο γνωστά φρούτα του δάσους είναι τα:

  • Μούρα
  • Σμέουρα
  • Βατόμουρα
  • Άγριες φράουλες
  • Άγριο κεράσι
  • Goji μούρα

Οι υδατάνθρακες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην μεταφορά ενέργειας μέσω του πλακούντα. Η ενέργεια, είναι απαραίτητη για ένα έμβρυο, για αυτό και η σωστή επιλογή υδατανθράκων είναι σημαντική. Τα φρούτα του δάσους αποτελούν μια καλή πηγή υδατανθράκων σε σχέση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που είναι τα προϊόντα με ζάχαρη.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, καθώς και στην αναδόμηση των κυττάρων. Ακόμα τα πορτοκάλια είναι πλούσια και σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη των βλαβών του εγκεφάλου, καθώς και του νωτιαίου μυελού. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ACOG), προτείνει τη λήψη 400 μικρογραμμαρίων φολικού οξέος την ημέρα προτού αρχίσετε να

προσπαθείτε για ένα μωρό, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεστε τουλάχιστον 600 μικρογραμμάρια την ημέρα. (3), (4)

Λεμόνια

Σύμφωνα με έρευνα, φάνηκε πως η γεύση, καθώς και η μυρωδιά του λεμονιού, βοήθησε στην ανακούφιση της ναυτία στις εγκυμονούσες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει, διότι το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως και το πορτοκάλι και η δράση της, είναι η ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα και η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. (5)

Μάνγκο

Το μάνγκο αποτελεί μια ακόμα βασική πηγή βιταμίνης C για τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι μάνγκο αποτελεί το 100% της ημερήσιας πρόσληψης που χρειαζόμαστε. Ακόμα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, της οποίας η έλλειψη, σχετίζεται άμεσα με χαμηλή ανοσία και αυξημένες πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών. (6)

Μήλα

Τα μήλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και C. Η πηκτίνη, αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα πρεβιοτικά για την καλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος η φλούδα του μήλου, προσδίδει όλες τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, ωστόσο θέλει καλό πλύσιμο και προσοχή σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι. (7)

Μπανάνες

Οι μπανάνες, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή καλίου, φυτικών ινών, βιταμίνη C και Β6. Πιο συγκεκριμένα, οι μπανάνες προσφέρουν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, καθώς και από τη ναυτία και τον εμετό. Η δυσκοιλιότητα σε μια εγκυμοσύνη, μπορεί να επέλθει από:

  • Άγχος
  • Διατροφή με χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών
  • Ανησυχία
  • Πίεση της μήτρας στο έντερο (8), (9)

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X