Γυμναστική και περίοδος: Ποια τα οφέλη των ορμονών και ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες;

[lwptoc numeration=”none”]

Ποια τα οφέλη της σωματικής άσκησης, κατά την διάρκεια της περιόδου;

Πολλές είναι ο γυναίκες που αποφεύγουν την σωματική άσκηση κατά την διάρκεια της περιόδου. Αυτό συμβαίνει, διότι την εβδομάδα εκείνη, τόσο η προγεστερόνη όσο και τα οιστρογόνα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τους, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το αίσθημα της κούρασης και της έλλειψης ενέργειας. Ωστόσο η άσκηση αυξάνει την ενδορφίνη και την ντοπαμίνη, που είναι οι ορμόνες της χαράς, οπότε το οποιοδήποτε συναίσθημα κούρασης σταδιακά εξαφανίζεται. Πιο συγκεκριμένα η σωματική άσκηση κατά την περίοδο βοηθάει:

  • Στην καταπολέμηση του πόνου και δημιουργία ευεξίας
  • Στην μείωση της κόπωσης
  • Στην αύξηση της δύναμης

Στην καταπολέμηση του πόνου και δημιουργία ευεξίας

Όπως είπαμε και προηγουμένως, μέσω της σωματικής άσκησης, εκκρίνονται ορμόνες, όπως η ενδορφίνη. Η ενδορφίνη, αυξάνει την διάθεση και προκαλεί χαρά. Ακόμα οι ενδορφίνες λειτουργούν και ως ένα φυσικό παυσίπονο για τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα την μείωση του πόνου της περιόδου, καθώς και τα παράγωγα αυτού, όπως ο πονοκέφαλος, ο πόνος στην πλάτη και οι κράμπες. Ακόμα σύμφωνα με έρευνες, έχει φανεί πως βοηθά και σε καταστάσεις, όπως η δυσμηνόρροια.

Στην μείωση της κόπωσης

Εάν αισθάνεστε κόπωση και μεταβολές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της περιόδου, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει αυτά τα συμπτώματα. (1)

Στην αύξηση της δύναμης

Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι πρώτες δύο εβδομάδες του κύκλου σας, μπορούν να σας επιτρέψουν να αυξήσουν την μυική σας δύναμη, λόγω των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. (2)

Ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για την περίοδο;

  • Χαλαρό περπάτημα
  • Χαμηλής έντασης ασκήσεις
  • Χαλαρή αερόβια άσκηση
  • Yoga
  • Pilates (3)

Πηγές

(1) https://www.acog.org/patient-resources/faqs/gynecologic-problems/premenstrual-syndrome

(2) http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A955835&dswid=8553

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25447680/

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα