4 Τρόποι για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης του Alzheimer

[lwptoc numeration=”none”]

Τι λένε οι έρευνες για το Alzheimer;

Η νόσος Alzheimer, προσβάλει περίπου 44 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και φαίνεται πως ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί έως το 2050. Σύμφωνα με έρευνες, κατά την νόσο του Alzheimer το βάρος, καθώς και η ροή του αίματος του εγκεφάλου, μειώνεται κατά 20% από την ηλικία των 24-80. Ακόμα, φαίνεται πως υπάρχει σημαντική συρρίκνωση στον μετωπιαίο λοβό, όπου είναι υπεύθυνος για την μνήμη, την προσοχή, την επίλυση προβλημάτων, καθώς και την λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, ένα νέο τεστ σάλιου μπορεί να είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση. Οι ερευνητές έχουν βρει ενδείξεις ουσιών στο σάλιο που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ ενός ατόμου που γερνά κανονικά και εκείνων με το Αλτσχάιμερ. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, αλλά προτείνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών στο σάλιο μπορεί να είναι προγνωστικά για το Αλτσχάιμερ.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer;

  • Αύξησης της πλαστικότητας του εγκεφάλου
  • Καλή διατροφή
  • Σωματική άσκηση
  • Διέγερση όλων των αισθήσεων

Αύξησης της πλαστικότητας του εγκεφάλου

Η πλαστικότητα του εγκεφάλου, αφορά τις θετικές αλλαγές που μπορούν να συμβούν στον εγκέφαλο μας, μετά την έκθεση του σε νέες εμπειρίες και ευκαιρίες μάθησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα, φάνηκε πως όσοι είχαν αυξημένη εγκεφαλική διέγερση, πχ (ανάγνωση, γραφή εκμάθηση νέων πραγμάτων), είχαν 15% χαμηλότερο ρυθμό μείωσης του εγκεφάλου.

Καλή διατροφή

Μελέτες έδειξαν, πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνδέεται άμεσα με την μειωμένη εμφάνιση Alzheimer και άνοιας. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η κατανάλωση καρότων, εσπεριδοειδών και ψωμιών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αυξάνουν την γνωστική λειτουργία. Ακόμα η Μεσογειακή διατροφή, η κατανάλωση τσαγιού, μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και λίγη σοκολάτα κάθε μέρα φαίνεται πως βελτιώνει τη γνώση του εγκεφάλου. Τέλος, διαπιστώθηκε πως τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β12 στο αίμα τους είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συρρίκνωση του εγκεφάλου που συνήθως σχετίζεται με τα γηρατειά, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12.

Σωματική άσκηση

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έκαναν αερόβια άσκηση και συγκεκριμένα περπάτημα για 45 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα προσοχή και μνήμη.

Διέγερση όλων των αισθήσεων

Και οι 5 αισθήσεις είναι εξίσου σημαντικές για την ισχυροποίηση του εγκεφάλου και την καταπολέμηση της νόσου Alzheimer. Συγκεκριμένα στο Alzheimer, ο ασθενής χάνει σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, όλες του τις αισθήσεις. Οπότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις διεγείρουμε. Ένα καλό παράδειγμα, είναι να προσπαθούμε κάθε φορά που συναντάμε κάποιον, να χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας, για να επεξεργαστούμε τα χαρακτηριστικά του. Πχ πως είναι η μυρωδιά του, εάν η χειραψία του είναι απαλή η τραχιά κλπ.

 

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

 

[/bg_collapse]

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα