10 υγιεινά snack που κάθε παιδί θα λατρέψει

[lwptoc numeration=”none”]

Πως να αλλάξω τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού μου;

Ζούμε σε μια εποχή, όπου το ανθυγιεινό φαγητό έχει κατακλίσει το κυλικείο του σχολείου, τα παιδικά πάρτι και τις καφετέριες. Οι γονείς προσπαθούν αγωνιωδώς να προσέξουν την διατροφή των παιδιών τους και η παιδική παχυσαρκία μας χτυπάει την πόρτα κάθε χρόνο και πιο πολύ. Ωστόσο έξυπνες ιδέες υπάρχουν απλά χρειάζεται λίγη φαντασία και βοήθεια.

10 υγιεινά snacks για να επιλέξεις

  • Ξηροί καρποί
  • Γιαούρτι με μέλι
  • Σέλερι sticks με φυστικοβούτυρο και σταφίδες
  • Μπισκότα με βρώμη και μπανάνα
  • Κρακεράκια ολικής άλεσης με cottage
  • Αχλάδι με ρικότα
  • Smoothies με φρούτα και λαχανικά
  • Βραστό αυγό με αβοκάντο
  • Sticks από καρότο με χούμους
  • Γλυκοπατάτες ψητές στον φούρνο

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλών λιπαρών, πρωτείνης και αντιοξειδωτικών, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των παιδιών μας. Πολλοί γιατροί συχνά αποφεύγουν να τα προτείνουν για πιθανή εμφάνιση αλλεργιών. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως εάν τα παιδία από πολύ μικρή ηλικία έρθουν σε επαφή με ξηρούς καρπούς, οι πιθανότητες πρόκλησης κάποιας αλλεργίας μειώνεται. Καλό θα ήταν βέβαια να κάνετε έναν έλεγχο πριν την χορήγηση τους, καθώς επίσης να βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος και η υφή τους είναι τέτοια που θα μπορεί το παιδί σας να διαχειριστεί και να μην υπάρξουν προβλήματα πνιγμού. (1), (2), (3), (4), (5)

Γιαούρτι με μέλι

Το γιαούρτι είναι μια πλούσια πηγή πρωτείνης και ασβεστίου, που όλα τα παιδιά χρειάζονται για την γερή τους ανάπτυξη. Ωστόσο πολλά παιδιά δεν προτιμούν σκέτο το γιαούρτι, λόγω της ξινής του γεύσης. Οπότε το καλύτερο και πιο υγιεινό γλυκαντικό είναι το μέλι. Προσοχή το μέλι δεν κάνει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, διότι περιέχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μια σοβαρή ασθένεια που λέγεται αλλαντίαση. (6), (7), (8), (9)

Σέλερι sticks με φυστικοβούτυρο και σταφίδες

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός, είναι ο ιδανικός για τα παιδιά που δεν τρώνε λαχανικά και πιο συγκεκριμένα, τα πιο περίεργα λαχανικά, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για την καλή μας υγεία. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει μια καλή πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Οι σταφίδες επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, (που είναι ότι χρειάζονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια για την καλή κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα, καθώς και για παιδιά με αναιμία) και ελαιολικού οξέως, που προστατεύει τα δόντια των παιδιών από βακτήρια.

Μπισκότα με βρώμη και μπανάνα

Τα μπισκότα με βρώμη και μπανάνα, είναι ένα υγιεινό snack που όλα τα παιδιά θα λατρέψουν. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, κάλιο και βιταμίνη Β6. (10)

Κρακεράκια ολικής άλεσης με cottage

Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμίνης Β12, και σελήνιου. Η βιταμίνη Β12, είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Αχλάδι με ρικότα

Τα αχλάδια είναι συνήθως γλυκά και αρέσουν πολύ στα παιδιά. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να γίνει και με μήλο, καθώς και με όποιο τυρί της αρεσκείας σας. (11), (12)

Smoothies με φρούτα και λαχανικά

Τα smoothies με φρούτα και λαχανικά, είναι η ιδανικότερη λύση για την μέγιστη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί, από εκεί και πέρα είναι στην δική σας κρίση, καθώς και στην προτίμηση του παιδιού σας.

Βραστό αυγό με αβοκάντο

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, Β12, ριβοφλαβίνη και σελήνιο. Ακόμα, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Τέλος είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, μαζί με την βιταμίνη Β12. Το αβοκάντο, είναι μια εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, φυτικών ινών, κάλιο, βιταμίνη Κ και C, αντιοξειδωτικά, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. (13), (14), (15), (16), (17), (18)

Sticks από καρότο με χούμους

Το χούμους είναι μια έξυπνη λύση να δώσετε στα παιδιά σας ρεβίθια, διότι, φτιάχνεται από αυτά. Ακόμα είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ.

Γλυκοπατάτες ψητές στον φούρνο

Οι γλυκοπατάτες είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές σε β-καροτένιο. Το β-καροτένιο, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό σας. Τέλος βοηθά στα μάτια και το δέρμα. (19)

 

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7965456/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046529/

(4) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1514209

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26122934/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15379174/

(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18061785/

(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18512639/

(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23914481/

(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26511097/

(11) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464610000071

(12) https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2005/2

(13) https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2

(14) https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2

(15) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24807641/

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699988/

(17) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19906248/

(18) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1452945/

(19) https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2666/2

 

[/bg_collapse]

 

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

Σχετικά άρθρα