Δεν είσαι δημοφιλής στο γυμνάσιο; Δεν πειράζει, γιατί τα οφέλη της ψυχικής σου υγείας είναι πολλά

Σύμφωνα με έρευνες, φάνηκε πως δεν παίζει ρόλο η ποσότητα των φίλων για να είσαι ψυχικά υγιής, αλλά η ποιότητα. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 169 έφηβοι για 10 χρόνια από την ηλικία των 15 μέχρι τα 25. Η έρευνα αυτή, περιελάμβανε ερωτήσεις για το εάν είχαν φίλους, ποιοι ήταν οι καλύτεροι τους φίλοι, καθώς και τα συναισθήματα τους σχετικά με το άγχος, την κατάθλιψη, την κοινωνική αποδοχή και την αυτοεκτίμηση. Ακόμα η έρευνα περιλάμβανε και συνεντεύξεις από τους φίλους που δήλωσαν ότι είχαν οι έφηβοι της έρευνας. Οι ερευνητές, ήθελαν να μάθουν αν οι φιλίες στο γυμνάσιο είχαν βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική υγεία των εφήβων. Και εάν ο τύπος και ο αριθμός των φίλων έχουν σημασία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, πως οι έφηβοι που έδωσαν προτεραιότητα σε στενές φιλίες στην ηλικία των 15, είχαν χαμηλότερο κοινωνικό άγχος, αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης στην ηλικία των 25. Στον αντίποδα, οι έφηβοι που ήταν πολύ δημοφιλείς μεταξύ των συνομηλίκων τους και που πολλοί έφηβοι ανέφεραν ότι θα ήθελαν να κάνουν παρέα μαζί τους, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα κοινωνικού άγχους μέχρι τα 20 τους.

Αυτές οι διαφορές, που εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από τις εμπειρίες της ζωής των συμμετεχόντων και ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση τους.

Ακόμα, τονίζουν πως οι δεξιότητες και οι θετικές εμπειρίες που αποκτώνται από τους έφηβους, έχοντας 1 ή 2 πολύ καλούς φίλους, φαίνεται να είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη θετικών αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας.

Τέλος, η έρευνα ολοκλήρωσε λέγοντας, πως οι γονείς που περάσανε παρόμοιες καταστάσεις με τα παιδιά της έρευνας, βοήθησαν τα δικά τους έφηβα παιδιά να προσαρμοστούν στο γυμνάσιο, καθώς τους δίδαξαν πως οι λίγες και καλές φιλίες είναι αυτές που αξίζουν τόσο κοινωνικά όσο και ψυχικά και πως το να είσαι ο διάσημος του σχολείου τελικά δεν έχει σημασία στην μετέπειτα ζωή.

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

 

Article Image cover from http://www.depositphotos.com

Σχετικά άρθρα