Πως η έλλειψη του ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εμφάνιση μας;

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 31% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος θεωρείται η βιταμίνη της ομορφιάς και δικαιολογημένα, αφού είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, των δοντιών και των οστών. Ακόμα είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της λίμπιντο.

Ποια είναι τα συστήματα που επηρεάζονται;

  • Μαλλιά
  • Δόντια και ούλα
  • Νύχια
  • Οστά
  • Δέρμα

Μαλλιά

Η απώλεια των μαλλιών, είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα των ανθρώπων με έλλειψη ψευδαργύρου. Αυτό συμβαίνει, διότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή των κυττάρων και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τα πυκνά και γυαλιστερά μαλλιά.

Δόντια και ούλα

Ο ψευδάργυρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην στοματική υγιεινή, αφού είναι υπεύθυνος για την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων. Συγκεκριμένα ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο σάλιο και στο σμάλτο και η έλλειψη του προκαλεί πλάκα, αδύναμα δόντια, χρωματικές αλλοιώσεις, δύσοσμη ανάσα, λευκή γλώσσα και έλκος στα ούλα.

Νύχια

Η έλλειψη ψευδαργύρου στα νύχια προκαλεί, αυξημένη αδυναμία και ευθραυστότητα, καθώς και τις λεγόμενες λευκές κηλίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται ένα σταθερό επίπεδο ψευδάργυρου στο σώμα για την ανάπτυξη των ιστών και των κυττάρων στα νύχια.

Οστά

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε την άμεση σχέση του ασβεστίου με τα οστά, ωστόσο ο ψευδάργυρος είναι εξίσου σημαντικός για την καλή λειτουργία και ανάπτυξη τους. Συγκεκριμένα, ο ψευδάργυρος συμβάλει στον σχηματισμό και την ανάπτυξη των οστών και η έλλειψη του κατά την περίοδο της εφηβείας, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην φυσιολογική ανάπτυξη.

Δέρμα

Η έλλειψη ψευδαργύρου, μπορεί να προκαλέσει πολλές διαταραχές στην επιδερμίδα, μια από αυτές είναι η ακμή, γι’ αυτό και πολλές θεραπείες και προϊόντα, έχουν βάση τον ψευδάργυρο. Ακόμα η έλλειψη ψευδαργύρου σε πιο ακραίες μορφές μπορεί να προκαλέσει έντονες ουλές, καθώς και ψωρίαση.

 

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

Σχετικά άρθρα