Ποια τα οφέλη μιας καλής φιλίας;

Η φιλία είναι ένας δεσμός πολύ σημαντικός για τους ανθρώπους, διότι μας κάνουν να γελάμε, να κλαίμε, να νοιαζόμαστε και να αγαπάμε. Είναι το στήριγμα μας στις εύκολες και δύσκολες στιγμές και χάρης σε αυτούς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας.

Τα 4 οφέλη μιας καλής φιλίας

  • Ψυχολογική υποστήριξη
  • Αίσθηση προσφοράς
  • Μείωση του άγχους
  • Λιγότερη μοναξιά και απομόνωση

Ψυχολογική υποστήριξη

Οι φίλοι όπως προ είπαμε είναι εκεί για εμάς στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Οι φίλοι ακούνε τα προβλήματα μας και μας φτιάχνουν την διάθεση όταν είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά. Ακόμα μας βοηθούν στους χωρισμούς, σε οικογενειακά προβλήματα, σε απώλεια αγαπημένων προσώπων καθώς και όπως αποδείχθηκε πρόσφατα σε πανδημίες.

Αίσθηση προσφοράς

Θέλουμε δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είμαστε κοινωνικά όντα και έχουμε κάποιες ανάγκες σε αυτήν την ζωή. Εκτός από το να βρούμε μια στέγη και ένα φαγητό, έχουμε και την ανάγκη της κοινωνικοποίησης και του μοιράσματος με φίλους. Σύμφωνα με έρευνες, η φροντίδα για τους άλλους κάνει τη ζωή μας πιο σημαντική. Για παράδειγμα, όταν φροντίζουμε τους άλλους, προσφέρουμε συμπόνια και συναισθηματική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο δυνατοί και καλύτεροι σαν άνθρωποι.

Μείωση του άγχους

Όλοι έχουμε απευθυνθεί στους φίλους μας, σε καταστάσεις έντονου άγχους. Σύμφωνα με έρευνες οι φίλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε καταστάσεις όπως:

  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Καρκίνο
  • Ευερεθιστότητα

Λιγότερη μοναξιά και απομόνωση

Στις μέρες μας και λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε με την πανδημία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μοναξιά. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ είναι πολύ κοινωνικοί και έχουν πολλούς φίλους, αλλά στην πραγματικότητα στις δύσκολες στιγμές νιώθουν μόνοι. Αυτό όμως έχει να κάνει με την ποιότητα και το είδος της φιλίας. Υπάρχουν φιλίες για καφέ, για ταξίδια, για άθληση και για σημαντικά γεγονότα στην ζωή μας. Όλα χρειάζονται και ανάλογα την περίπτωση έρχεται και η επιλογή της παρέας. Ωστόσο η απόσταση μπορεί να μας εμποδίσει από το να κάνουμε παρέα με όλους αυτούς και εκεί είναι που μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και ουσιαστικά γνωριζόμαστε πραγματικά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είμασταν φίλες από το Λύκειο και πλέον δεν μιλάμε. Πως να επαναφέρω τη φιλία μας όταν πλέον δε νοιάζεται πραγματικά για εμένα;

Σχετικά άρθρα