Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Όταν το θύμα αγαπά τον απαγωγέα. Ποια είναι η λογική που κρύβεται από πίσω;

[lwptoc numeration=”none”]

Τι είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης;

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης, εμφανίζεται κατά κόρον σε περιπτώσεις απαγωγής, ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που θα αναλυθούν αργότερα. Σε μία απαγωγή οι όμηροι που συχνά είναι και θύματα κακοποίησης, έχουν την τάση να συνδέονται με τους απαγωγείς τους και να αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα προς αυτούς.

Προσοχή δεν σημαίνει πως κάθε θύμα απαγωγής αντιμετωπίζει το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Πολλοί ψυχολόγοι και ιατροί θεωρούν το σύνδρομο της Στοκχόλμης έναν μηχανισμό άμυνας για αυτή την τρομαχτική και περιπετειώδη κατάσταση. Ωστόσο, η αιτία που συμβαίνει δεν είναι σαφής ακόμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Το θύμα αναπτύσσει συναισθήματα συμπόνιας προς τον κακοποιό
  • Το θύμα αναπτύσσει ερωτικά συναισθήματα προς τον κακοποιό
  • Το θύμα αναπτύσσει θετικά συναισθήματα προς τον κακοποιό
  • Το θύμα αναπτύσσει αρνητικά συναισθήματα προς την αστυνομία
  • Το θύμα δεν θέλει να ξεφύγει από την κατάσταση που βρίσκεται και δεν συνεργάζεται για την απόδραση του

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις συμβαίνει;

  • Σχέσεις που περιέχουν κακοποίηση (στην περίπτωση αυτή μιλάμε για οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση υπάρχει σε μια ερωτική σχέση. Συγκεκριμένα έχει φανεί πως τα άτομα που πέφτουν θύματα κακοποίησης, συχνά αναπτύσσουν συναισθήματα προς τον θύτη στο πέρας των χρόνων)
  • Παιδική κακοποίηση (στην περίπτωση αυτή επειδή οι θήτες συχνά απειλούν τα θύματά τους με σωματική βία, ή ακόμη και με θάνατο, τα θύματα συχνά προσπαθούν να συμμορφωθούν και έτσι ο θήτης διορθώνει την κακή συμπεριφορά του. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται κατανοητή και ξεκάθαρη η θέση του θήτη προς το θύμα και να υπάρχει σύγχυση στο μυαλό των παιδιών)
  • Εμπόριο σεξουαλικής διακίνησης (στην περίπτωση αυτή επειδή τα άτομα που απαγάγονται (γυναίκες και παιδιά) συχνά βασίζονται στους διακινητές για τις πρώτες τους ανάγκες, όπως φαγητό και νερό, έχουν την τάση να δημιουργούν δεσμούς και συναισθήματα προς εκείνους, όπως το σκυλί και το μωρό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην θέλουν να παραδοθούν γιατί φοβούνται για την επιβίωση τους και πως εάν τους προδώσουν δεν θα τους παρέχουν πια τις πρώτες ανάγκες)
  • Προπονητής σε άθλημα (σε αυτή την περίπτωση, ο αθλητής βιώνει συχνά μια αρνητική και κακή στάση από τον προπονητή του, με αποτέλεσμα να πιστεύει πως η συμπεριφορά αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη σκληραγώγηση και την καλύτερη απόδοση του. Συχνό σφάλμα είναι η έκφραση «ο αθλητής πρέπει να αποκτήσει πειθαρχία και να μην έχει αντιρρήσεις»)

Πηγές

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17464728/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5802051/

(3) https://www.cambridge.org/core/journals/children-australia/article/stockholm-syndrome-in-athletics-a-paradox/DD5E8799C18FEA1A777AC03E6B8B04A6

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης: Όταν το θύμα κακοποίησης αγαπά τον βασανιστή του

Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Όταν αγαπάς εκείνους που σε βασανίζουν

Σχετικά άρθρα