8 Τρόποι να προστατέψεις τον εαυτό σου όταν κάποιος στο σπίτι σου έχει κορωνοϊό

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με ένα κρούσμα θετικό στον κορωνοϊό, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης.

Πως μπορείς να προφυλαχτείς από τον κορωνοϊό όταν βρίσκεσαι στο ίδιο σπίτι με ένα κρούσμα;

  • Κάνε τις εξετάσεις σου
  • Φόρα την μάσκα σου
  • Περιόρισε τις επαφές σου με το θετικό κρούσμα
  • Πλένε συχνά τα χέρια σου και καθάριζε τις επιφάνειες
  • Αέρισε καλά το σπίτι
  • ‘Ενταξε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα σου
  • Διάβασε μόνο αξιόπιστες πηγές
  • Μίλα σε έναν φίλο ή οικογενειακό πρόσωπο

Κάνε τις εξετάσεις σου

Το πρώτο και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν κάποιο μέλος του σπιτιού σου είναι θετικό στον κορωνοϊό, είναι να εξεταστείς άμεσα, ούτως ώστε να δεις εάν νοσείς και εσύ. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, τόσο για την δική σου υγεία, όσο και την υγεία των συνανθρώπων μας. Ο ιός σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να έχει ασυμπτωματική δράση ή ακόμα να μην γίνει εμφανής τις πρώτες 5 με 7 ημέρες. Σε περίπτωση που το πρώτο τεστ βγει αρνητικό, καλό θα είναι να επαναλάβετε το τεστ, με σκοπό την ακριβή επιβεβαίωση του. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή τα αντίστοιχα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ.

Φόρα την μάσκα σου

Η χρήση μάσκας είναι ένα απαραίτητο μέτρο προστασίας, τόσο για τον πάσχοντα όσο και για τον υγιή. Πιο συγκεκριμένα, ο πάσχον θα πρέπει να φοράει την μάσκα κάθε φορά που πηγαίνει σε κάποιο κοινόχρηστο μέρος του σπιτιού ή πρόκειται να έρθει στην ελάχιστη επαφή με κάποιο μέλος του σπιτιού. Όσο για εσάς, ισχύει το ίδιο στο κομμάτι του ότι πρέπει να φοράτε μάσκα κάθε φορά που πρόκειται να έρθετε σε επαφή με το πάσχον άτομο.

Περιόρισε τις επαφές σου με το θετικό κρούσμα

Καλό θα ήταν το άτομο που είναι θετικό στον κορωνοϊό να χρησιμοποιεί το δικό του μπάνιο και δωμάτιο, για την μέγιστη ασφάλεια όλων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι επαφές με τα άλλα άτομα θα πρέπει να είναι συχνές. Οι επαφές θα πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα όπως είναι οι πρώτες ανάγκες πχ τροφή, φάρμακα.

Πλένε συχνά τα χέρια σου και καθάριζε τις επιφάνειες

Η ατομική υγιεινή είναι άκρως σημαντική, τόσο για τον πάσχον, όσο και για εσάς. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για 20’’ κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με τον πάσχον ή πιάνεται κάποιο δικό του αντικείμενο. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό, με πάνω από 70% αλκοόλη. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν οι βλεννογόνοι στα μάτια, την μύτη και το στόμα. Ακόμα ο πάσχον θα πρέπει να ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία με εσάς. Τέλος θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά τις επιφάνειες που ακουμπά ο πάσχον, πχ πόμολα, διακόπτες, βρύση κλπ.

Αέρισε καλά το σπίτι

Ο καλός και ο συχνός αερισμός είναι πολύ σημαντικός για την καταπολέμηση των μικροβίων και την πρόληψη σας. Μπορεί τους χειμερινούς μήνες να δυσκολεύει την κατάσταση αλλά θα πρέπει να γίνεται γιατί πραγματικά μπορεί να σώσει την υγεία σας.

Ένταξε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα σου

Η υγιεινή διατροφή, παίζει σπουδαίο ρόλο στη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, διότι μας προστατεύει τόσο από διάφορες ιώσεις που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας μας, όσο και από σοβαρές ασθένειες, όπως, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, καρκίνους, διαβήτη, παχυσαρκία, που συνδέονται άμεσα με τον κορωνοϊό.

Διάβασε μόνο αξιόπιστες πηγές

Για την βέλτιστη κατάσταση της ψυχικής σας υγεία, η ιδανική λύση είναι να διαβάζεται και να ακούτε μόνο αξιόπιστες πηγές όπως πχ ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας.

Μίλα σε έναν φίλο ή οικογενειακό πρόσωπο

Σε τέτοιες καταστάσεις είναι λογικό να θέλετε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας, είτε αυτά είναι ανησυχίας, είτε στεναχώριας και απελπισίας. Μια βέλτιστη λύση είναι η τηλεδιάσκεψη με ένα κοντινό σας άτομο που θα σας καταλάβει και θα σας βοηθήσει να ανεβείτε ψυχολογικά. Για την καλύτερη αντιμετώπιση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο, (πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης), όπου θα σας καθοδηγήσει καλύτερα και πιο επιστημονικά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχολογία μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να επαναφέρουμε την ευτυχία μας;

Είμαι 45 ετών, μητέρα ενός κοριτσιού 10 ετών και πριν λίγες μέρες έχασα τον σύζυγό μου μετά από μάχη με τον κορωνοϊό

Πηγές

(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/care-for-someone.html

(2) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

(3) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html#copd

(4) https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com

 

Σχετικά άρθρα