10 Τρόποι να επωφεληθείς ψυχικά στο έπακρο από το lockdown, καθώς και κάθε μοναχική περίοδο της ζωής σου

Γράφει η Κλινική Ψυχολόγος Ασημίνα Κουλουκούρη

Πολλοί άνθρωποι ειδικά οι εξωστρεφείς, χάνουν την ευκαιρία που προσφέρει ένα lockdown, με το να σκέφτονται όσα έχασαν και κυρίως την ζωή εκτός σπιτιού. Ένα lockdown μπορεί να προσφέρει άλλους είδους πλεονεκτήματα.

Μπορεί να μην ευνοούνται οι σχέσεις και οι νέες γνωριμίες, αλλά ευνοείται η εμβάθυνση στη σχέση με τον εαυτό μας, πράγμα που πολλοί αποφεύγουν μετά μανίας συναντώντας συνέχεια άτομα για καφέ, μιλώντας σε συζητήσεις για να περάσει απλά η ώρα και ζώντας μια επαναλαμβανόμενη ζωή χωρίς κατεύθυνση.

Τώρα ήρθε η ώρα να θέσετε τόσο τις ψυχικές, όσο και τις σωματικές σας ανάγκες πιο ψηλά.

Ευκαιρία να γίνετε ο καλύτερος σας φίλος και η πιο καλή σας παρέα

Πολλοί άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από φίλους και γνωστούς και στην ουσία τους χρησιμοποιούν για να καλύψουν το κενό που νιώθουν όταν είναι μόνοι. Πολύ συχνά λένε ότι «βαριούνται» ή ότι «τι να κάνουν μόνοι μέσα στους 4 τοίχους?», όταν τους ρωτάει κανείς τι κάνουν και πώς περνάνε . Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν το κενό που νιώθουν και να καταλάβουν ότι δεν θα είναι πάντα κάποιος εκεί και θα χρειαστεί να μάθουν να ζουν με τον εαυτό τους μιλώντας όμορφα μέσα τους και δημιουργώντας μια καλή ατμόσφαιρα ψυχικά. Η κακή συμπεριφορά προς τον εαυτό μας, καταλήγει σε κατάθλιψη, αυτοτιμωρία και βαρεμάρα. Ακόμα η αίσθηση του κενού, προέρχεται είτε από κάποια ψυχοπαθολογία, είτε από μια δομή προσωπικότητας (που καλό είναι να δούμε), είτε από κάποιον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας και που από κάπου, έχουμε πάρει. Ένας τρόπος να περάσετε καλά σε αυτή την περίοδο είναι να κάνετε κάτι νέο κάθε μέρα από μια συνταγή, έως οτιδήποτε που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν.

Ευκαιρία να κάνετε Θεραπεία

Δεν υπάρχει πιο ιδανική περίοδος να ξεκινήσετε θεραπεία από το lockdown. Πολλοί ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ψυχίατροι βλέπουν τους ασθενείς τους διαδικτυακά και είναι ιδανική ευκαιρία να μιλήσετε με ησυχία για όσα σας απασχολούν και να τα δείτε από άλλη οπτική γωνία το ζήτημα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να αντέξετε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς και να την αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Ευκαιρία να οργανώσετε τη ζωή σας

Η οργάνωση του χώρου σας, όπως του ψυγείου, της κουζίνας, του γραφείου σας και όσων πραγμάτων χρησιμοποιείτε, ειδικά για όσους έχουν τάση να μαζεύουν πολλά πράγματα, θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε, τι κρατάτε από το παρελθόν και σας βαραίνει και τι πραγματικά έχει νόημα να κρατήσετε. Ακόμα, όταν τα χαρτιά σας και τα έγγραφα σας είναι τακτοποιημένα σε ένα σύστημα, έχετε καλύτερο έλεγχο σε ότι σας συμβαίνει. Επίσης, ξέρετε που είναι τι και δεν περνάτε πολύ ώρα για να συμμαζεύεται και να καθαρίζετε. Τέλος, έχει βρεθεί, πως τα λιγότερα πράγματα, καταπραΰνουν το στρες.

Ευκαιρία να οργανώσετε τα έξοδα σας και να αλλάξετε τρόπο ζωής

Η διαχείριση των εξόδων σας στο εξωτερικό αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για κάθε άνθρωπο και χρειάζεται να ο καθένας από εμάς να μάθει να κάνει ένα budget, ώστε να τακτοποιεί τις αποδείξεις του ή τα εφοριακά του με σαφήνεια και οργάνωση. Στην Ελλάδα αυτό δεν μαθαίνεται, ούτε στην ουσία μαθαίνει κανείς να θέτει οικονομικούς στόχους και να τους πετυχαίνει. Με αποτέλεσμα να έχουμε όλη την ψυχοπαθολογία των παρορμητικών αγορών που συνδέονται με έλλειψη αυτοπεποίθησης , να μην υπάρχει αποταμίευση και να υπάρχει γενικά πεσιμιστικό κλίμα σε κάθε συζήτηση για τα οικονομικά θέματα. Οι οικογένειες σπάνια μαθαίνουν στα παιδιά τους να διαχειρίζονται χρήματα, σπάνια δίνουν χαρτζιλίκι ή βάζουν τα παιδιά να δουλέψουν μέσα στο σπίτι για να μάθουν να αμείβονται . Όμως όλοι περιμένουν μαγικά να έχει άψογη διαχείριση ένας ενήλικας ενώ δεν την έμαθε ποτέ. Στην ουσία έτσι έχουμε κάθε πρόβλημα σχετιζόμενο με χρήματα, τζόγο χαρτοπαιξία, μανία του shopping και έλλειψη αίσθησης του μέλλοντος οικονομικά. Ευκαιρία να πάρετε λοιπόν τον έλεγχο των οικονομικών σας και να κάνετε κάτι καλύτερο από ότι ως τώρα, βρίσκοντας ένα σύστημα αποταμίευσης και πιθανής επένδυσης.

Ευκαιρία να κάνετε μια αποθήκη ασφάλειας

Οι απότομες αλλαγές στη ζωή μας τελευταία μας οδηγούν να ξανασκεφτούμε την λογική του μέρμηγκα και του τζίτζικα κατά το παλιό μύθο του Αισώπου, αλλά και τον τρόπο που οργάνωναν την ζωή τους οι άνθρωποι στα χωριά. Τα lockdown έφεραν πολλούς μπροστά στην συνειδητοποίηση ότι ίσως ψώνιζαν ανά εβδομάδα και δεν είχαν προβλέψει τίποτα για πιο μετά, ενώ άλλοι πιο οργανωμένοι είχαν φτιάξει αποθήκες στο σπίτι τους με προϊόντα ακόμη και για ένα χρόνο. Γενικά τα σύγχρονα σπίτια δεν προωθούν αυτή την λογική, αλλά η ζωή, μας την φέρνει σε κάθε λογής δυσκολίες, όπως πανδημίες, ανεργία, ή τα καιρικά φαινόμενα, που οδηγούν τον άνθρωπο στην πρόβλεψη, λίγο πιο μακροπρόθεσμα στο τι χρειάζεται για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του μέχρι να περάσει μια δύσκολη περίοδος. Σκεφτείτε λοιπόν τι χρειάζεστε και ξεκινήστε σιγά σιγά να οργανώνεται μια αποθήκη τροφίμων, καθώς και απαραίτητων φαρμάκων που θα σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς.

Ευκαιρία να πλουτίσετε το πνεύμα σας

Τα βιβλία ανοίγουν το μυαλό σας, ειδικά τα εκπαιδευτικά και όσα είναι αυτοβοήθειας. Ακόμα, η λογοτεχνία σας δείχνει στην πράξη πως χειρίζονται οι άλλοι άνθρωποι, θέματα που προκύπτουν στην ζωή τους. Το να διαβάζετε έξυπνα βιβλία που σας κάνουν να μαθαίνετε νέα πράγματα και μια νέα αντιμετώπιση όσων σας απασχολούν είναι μια συνήθεια ζωής, που θα σας βοηθήσει στην πρόοδο σας σε κάθε τομέα. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι συνήθως προτιμούν το ενεργητικό διάβασμα από την παθητική τηλεόραση και έτσι καθορίζουν οι ίδιοι τι θα μάθουν και σε τι θα εκπαιδευτούν. Ξεκινήστε λοιπόν με λίγο διάβασμα κάθε μέρα.

Ευκαιρία να ξανασκεφτείτε το θέμα δουλειά και καριέρα

Πολλοί έχετε καταλήξει σε μια δουλειά, είτε γιατί αυτή βρέθηκε, είτε γιατί δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν άλλες, αφού όλοι αυτό λένε και γιατί δεν πιστεύετε ότι εσείς αξίζετε κάτι καλύτερο. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να ψάξετε τι σας αρέσει και να διευρύνετε τους ορίζοντες σας, είτε μαθαίνοντας παραπάνω πράγματα, είτε βρίσκοντας ευκαιρίες απασχόλησης που θέλουν περισσότερο ψάξιμο. Μην αρκείστε στα παραδοσιακά, δοκιμάστε νέες μεθόδους. Άλλοι πάλι έχετε απορροφηθεί τόσο από τη δουλειά σας, που κινδυνεύουν οι προσωπικές σας σχέσεις. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να εκτιμήσετε ως προς τα που οδεύετε και να προσπαθήσετε να σώσετε τις σχέσεις σας πριν να είναι αργά.  Άλλοι πάλι έχετε κάνει την δουλειά σας το κέντρο του σύμπαντος και όταν φεύγετε από εκεί ή συνταξιοδοτηθείτε (αν υπάρχει η δυνατότητα ακόμα), αισθάνεστε κενό. Εδώ χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε τι άλλο εκτός από ένας κάλος εργαζόμενος είστε σε αυτή τη ζωή; Ποια είναι τα ταλέντα σας και οι ιδιαιτερότητες σας;

Ευκαιρία να ξανασκεφτείτε τις σχέσεις σας

Οι σχέσεις μπορεί να έχουν γίνει τοξικές ή βαρετές με ορισμένους ανθρώπους από το παρελθόν, για αυτό καλό είναι κάθε τόσο να τις ξεκαθαρίζουμε και αυτές. Νέοι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν κάτι κοντινό με την φάση που είμαστε τώρα και κυρίως θετικοί άνθρωποι που μας στηρίζουν είναι πάντα απαραίτητοι αν θέλουμε να προοδεύουμε και όχι να πηγαίνουμε πίσω. Είναι φοβερό το πόσοι άνθρωποι σήμερα ασχολούνται μόνο με μια τοξικότατη σχέση αφήνοντας την να τους καταστρέφει, όχι μόνο την δική τους ζωή αλλά και αυτή των παιδιών ή των ζώων τους. Έτσι έχουμε έντονους καβγάδες έντονες διαμάχες και τελικά  μερικές φορές ίσως και σοβαρή κακοποίηση ή φόνο. Τα δε παιδιά ή ζώα πολλές φορές βρίσκονται εντελώς εγκαταλειμμένα όταν οι άνθρωποι δεν ελέγχουν με ποιον κάνουν σχέση και δεν σκέφτονται τις συνέπειες μιας σχέσης μακροπρόθεσμα.

Τι θέλετε σαν άνθρωπος?

Είναι ιδανική ευκαιρία τώρα που έχει ησυχία τα βράδια αντί να βρείτε πονηρούς τρόπους να παρακάμψετε το σύστημα για να βγείτε κρυφά νοικιάζοντας σκύλο ή ότι άλλο (ξέρετε εσείς, πολλά ακούω), να κάτσετε μέσα με τον εαυτό σας και να δείτε σε ποιο στάδιο ζωής είστε, πως ήρθατε σε αυτό και πως θέλετε να συνεχίσετε. Είστε καλά με όσα είστε και έχετε? Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να είναι διαφορετικά? Ασχοληθείτε ενεργητικά με αυτά και προσπαθήστε να γίνετε η καλύτερη βερσιόν του εαυτού σας κάτι που θα σας κάνει περήφανο/η για εσάς και θα σας γεμίζει σαν άνθρωπο.

Τι θέλετε από τους άλλους?

Είναι πολύ σημαντικό να ξανασκεφτείτε τον τρόπο που φέρεστε στους άλλους, με αυτή την ευκαιρία που μας βάζει να προστατέψουμε όχι μόνο εμάς αλλά και τους άλλους ανθρώπους. Αξίες όπως η ευγένεια, η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση, μπορούν να ξαναβρούν τρόπο να έρθουν στην ζωή μας γιατί έχουν εκλείψει. Σκεφτείτε επίσης μήπως οι γύρω σας δε φέρονται όπως πρέπει και τι θα έπρεπε να αλλάξει? Μερικέ φορές χρειάζονται άλλες επιλογές ανθρώπων, ενώ άλλες χρειάζονται μερικές ειλικρινείς συζητήσεις. Το ξεκαθάρισμα με τους γύρω σας στο πως φέρεστε και πως φέρονται αυτοί, θα σας βοηθήσει να επιλέγετε καλύτερα τα άτομα με τα οποία θα σχετίζεστε στενά στο μέλλον.

Ασημίνα Κουλουκούρη
Κλινική Ψυχολόγος

 

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα