Φοβάμαι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι μαζί μου, διότι είμαι ένα άτομο που πάντα με νοιάζει η γνώμη των άλλων. Τι να κάνω;

Γεια σας έχω ένα πρόβλημα. Φοβάμαι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι μαζί μου, διότι είμαι ένα άτομο που πάντα με νοιάζει η γνώμη των άλλων, με αποτέλεσμα να αγχώνομαι συνέχεια για τα πάντα.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ψυχοθεραπεύτρια, Ζωή Στραβοπόδη

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Το να «σε νοιάζει πάντα η γνώμη των άλλων» συχνά μπορεί να σημαίνει ότι αποσιωπείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, να μιλάς και να φέρεσαι με τρόπους που πιστεύεις ότι θα σου προσφέρουν επιδοκιμασία ή τουλάχιστον δεν θα σε φέρουν αντιμέτωπη με το θυμό, την κριτική ή την απόρριψη των άλλων. Αυτό όμως στην ουσία σημαίνει ότι παραιτείσαι από την ειλικρίνεια στις σχέσεις σου. Και, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, αυτό οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται (έστω και διαισθητικά) και συχνά ανταποκρίνονται με περιφρόνηση, εκνευρισμό ή ακόμα και επιθετικότητα. Για αυτό ίσως κι εσένα να σου “φαίνεται ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι μαζί σου”.

Ίσως θα σου ήταν χρήσιμο να ακούσεις καθαρά ότι το να καταπιέζεις τον εαυτό σου δεν κάνει τις σχέσεις σου πιο εύκολες, ούτε εγγυάται την άνευ άλλων όρων αποδοχή από τους άλλους. Αντίθετα, στέκεται εμπόδιο στο δρόμο για την προσωπική σου ευχαρίστηση και την ανάπτυξη υγιών σχέσεων, σε τυραννάει και σε γεμίζει θυμό και νευρώσεις.

Συνήθως (αλλά φυσικά όχι πάντα), η βαθύτερη αιτία που οδηγεί κάποιον σε αυτό τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς είναι το συναίσθημα της ενοχής. Το συναίσθημα της ενοχής είναι ένα σύνθετο συναίσθημα που συνήθως αναπτύσσεται στην τρυφερή παιδική ηλικία, όταν τα άτομα μπορούν πολύ εύκολα να θεωρήσουν τον εαυτό τους υπεύθυνο για όλους και για όλα γύρω τους. Αν, τώρα που ενηλικιώνεσαι σε ενδιαφέρει να αλλάξεις, η προσωπική δουλειά με έναν ψυχοθεραπευτή θα σε βοηθήσει πολύ

Ζωή Στραβοπόδη
Ψυχοθεραπεύτρια
κιν. 6972462110
Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα